Miért különbözik testfelépítésben a komondor és a
kuvasz?
Figyelt kérdés
A komondor zömökebb, masszívabb, mint a kuvasz. Utóbbi szikárabb. Jellemben is különböznek: a komondor nyugodtabb, míg a kuvasz pörgősebb, dinamikusabb. Ez miért van? Esetleg más állat fajra vigyáztak? (Azt olvastam, hogy a kangal kb. a török kuvasz. Ez igaz?)
Öhm, úgy általában megnézted már a kutyafajtákat? Egy feladatra találsz tíz fajtát, amik hasonlóak, de nem ugyanolyanok. Az ok ugyanaz, amiért az utakon sem csak négyféle autó rohangál, hanem több száz: kinek mi a praktikus, szimpatikus.
2016. jan. 9. 13:16
3/9 anonim válasza:
Azt szokták mondani, hogy a kuvaszt hegyvidéken, a komondort meg az Alföldön használták. De hogy miért ilyen az egyik és olyan a másik... hát, mert csak. :) A hegyvidéki pásztoroknak a karakánabb kutyák jöttek be, az alföldieknek meg a nyugisabbak.
A kuvasszal mellesleg vadásztak is, kihasználván a mozgékonyságát, pörgősségét.
2016. jan. 9. 13:21
4/9 anonim válasza:
vigyázott az minden féle állatra a kuvasz is, a komondor is. csak a kuvasz valóban hamarabb jelzett, míg a komondor nem ugatott, már csak ha a tanya környékén járt az idegen. nekem komondoraim vannak, 2 kan. 1 évesek de már 6-7 hónaposan beváltak, mert jó idegrendszerűek. szelídek azokkal akit sokszor látnak. egyedüli gondom velük, hogy éjszaka nem éberek, alszanak mint a bunda. de ezt orvoslom majd, mindenre van megoldás. amúgy is a komondor olyan hogy jól véd, de nem éber annyira. régen a tanyáknál a puli csaholt először ha látott valakit, így ébredt fel a komondor és azután már kezébe vette az irányítást
2016. jan. 9. 15:31
5/9 anonim válasza:
Azért mert külön fajta. :)
Talán a tömegesebb test miatt is kevésbé pörgősebbek, bár ez erősen egyedfüggő, de általánosságban elmondható, hogy a kuvasz temperamentumosabb.
A kuvaszt állítólag ménesek mellett is használták, míg a komondor inkább a juh és a szürke marhák nyájaira vigyázott.
2016. jan. 9. 15:33
6/9 anonim válasza:
A kuvasznak többnyire a ménes mellett volt a helye, míg a komondor inkább a nyájat vigyázta, valamint a kuvasz alkalomadtán a vadászatban is jeleskedett, ezért a szikárabb, mozgékonyabb felépítés.
2016. jan. 10. 11:30
7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm.
Tudom, hogy két külön fajta, de érdekelt hogy miért különböznek, hiszen ugyanaz volt a feladatuk, nagyjából azonos helyen (Hortobágy és környéke). :)
2016. jan. 11. 15:09
8/9 anonim válasza:
Durva lett volna, ha csak a Hortobágyon (és a környékén) tartanak jószágot a régiek. :)
2016. jan. 11. 16:40
9/9 A kérdező kommentje:
Jó, nem szó szerint értettem. :D de azért nagyjából azon a területen elég gyakoriak voltak, ráadásul egy időben, tehát nem több száz év különbséggel :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!