Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A fajtamentősöknél lévő...

A fajtamentősöknél lévő kutyák miért olyan kacsalábon forgók, hogy mindenkinek azt ajánlgatjátok?

Figyelt kérdés
Van aki egy hozzászóláson belül írja le, hogy jaj hát a szaporítós kutyával mennyi baj lesz, inkább a fajtamentőktől szerezz egyet. Már bocs, de a fajtamentőknél milyenek vannak? Biztos egy rendes szűrt, törzskönyvezett, nyomonkövethető kutyát szerez onnan. Na persze. Egy rendes tenyésztő kutyái nem kerülnek oda, akkor miért adjátok elő, hogy ugyan olyan jók, meg sokkal jobbak, mint azok, amiért egy kicsit fizet a szaporítóknak? Ugyan az van ott is, csak "ingyen".
2010. márc. 16. 20:18
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:

Tényleg csak azt nem értem, hogy itt az összes kérdésben ez van. Törzskönyves=jó. Fajtamentős=jó. Expressz.huról vásárolt=na azzal sok baj lesz, és nem jó. Senki nem az elméletet emeli ki ezekben a kérdésekben, hogy akkor már ments meg egy szerencsétlent stb. hanem szinte úgy kezelik, mintha már olyan hibátlan lenne, mint egy tenyésztőtől vásárolt. A kedvencem az, mikor valaki nem szaporítottat akar venni, hanem rendes kennelből egyet és akkor ajánlgatják neki, hogy menhely izé, meg fajtamentés.

De tényleg, ha expressz.hun megveszel egyet, akkor a gyik olvasók szinte leköpdösik,hogy fúj, nem is fajtatiszta, majd annyi bajod lesz vele, meg beteg lesz és idegbajos és degenerált. De ha ugyanezt a kutyát lepasszolnád a fajtamentőknek, akkor ugyanezek a gyik olvasók, már édibédi fajtatiszta főnyereményként beszélnének róla. Hát azért érdekes.

2010. márc. 16. 23:09
 22/33 anonim ***** válasza:
100%
Tudod, miért mondom ezt? Mert expressz-ről vettem a kutyám olcsón, rossz a gyomra, ideggyenge, típustalan, a "tenyésztő" ígért hetet-havat, amiből semmi nem lett, a kutyának nincs immunrendszere, csak diétás tápot ehet és ha rászáll a légy, már beteg lesz! Pedig van törzskönyve! És nem kutyagyáros volt, hanem egy család akik a szukájuknak akartak egyszer egy almot! Csak tudod én beláttam, hogy buta voltam, most pedig költöm a sokszorosát a vételárnak a diétás étrendjére, az állandó állatorvosi költségekre és ráadásul még kinézetre sem olyan, mint aminek standard szerint lennie kéne! Emellett ha határozottabban rászólsz, már leblokkol az agya! Ha már akkor tudtam volna annyit, amit most, biztos nem vettem volna ilyen helyről kutyát, csakis és kizárólag jó kennelből, merthogy a pénzem meglett volna rá! Ha nem lett volna, akkor pedig vártam volna, míg a rescue-nál fel nem bukkant volna egy ilyen fajta kutya! De hogy még egyszer nem veszek hirdetés alapján kutyát, az biztos! Előbb fogok menteni egyet, mint hogy még egyszer ezt keljen megélnem és szegény kutyámat is sajnálom, hogy ekkora hozzá nem értés által kellett világra jönnie. :( Magamat meg átkozom, hogy nem gyűjtöttem több információt a tenyésztő kontra szaporító témáról a kutyavásárlás előtt. Így már csak utólag tanultam belőle, le lehet pontozni, de ez van. Ennyit az expressz-ről.
2010. márc. 16. 23:55
 23/33 A kérdező kommentje:

Hahó, ebben igazad van, ezt én is tudom, nem is azt mondom, hogy onnan kell venni kutyát, de vajon honnan kerülnek a fajtamentőkhöz? Milyenek kerülnek oda?

Mert a csillivilli kennel tényleg fajtatiszta, tényleg szűrt és tényleg ilyen-olyan jó kutyája mellé jár a csinos szerződés is, hogy azt a kutyát a tenyésztő visszaveszi, meg nem is lehet elidegeníteni a tudtán kívül.

Lehet, hogy über frankó elit kutya is kerül a fajtamentőkhöz, de elég kevés lehet belőlük. Magyarul simán hazavihet a fajtamentőktől is egy olyat, mint te az expresszről, csak hát ezt senki nem emeli ki. Nem kell a fajtamentősökre tojni, meg nem megmenteni őket, de nem fair, hogy mindenki úgy állítja be őket, mintha hibátlanok lennének, mert nem azok. Ahogy az egyik válaszoló nagyon jól leírta, csúnyán hangzik de a végeredmény kb. ugyanaz az expressz.hu és a fajtamentős tekintetében. Jó persze erkölcsileg blabla sokkal jobb, és nemes cselekedet, de az árnyoldalait kifelejtik, szinte csak feltüzelik itt a kérdésfeltevőket, hogy menjenek oda és hiperszuper lesz a kutya.

2010. márc. 17. 00:01
 24/33 anonim ***** válasza:
100%
Igen egyébként most már értelek én is. Naiv dolog is azt gondolni, hogy a tenyésztőtől vett súlyos pénzekért vett kutyák kerülnének a rescue-hoz. Ilyen csak elvétve akad. Biztos, hogy nagy részük az ilyen expressz és társai kutyusok. Egyrészt egyik válaszomban leírtam, hogy nem feltétlenül beteg, másrészt egy másik válaszoló is jól leírta, hogy ha gond van a kutyával, akár viselkedészavar, akár egészségügyi, a resue-nál erre előre fölhívják a gazdijelölt figyelmét. Míg az expresszen árusító szaporító nem fogja ezeket megmondani, sőt, ha egyáltalán tud valamilyen hiányosságról, nagy valószínűséggel el is fogja titkolni. És ez azért fontos különbség. És azért ott van az is, hogy minőségben teszem azt ugyanazt kapod, csak a hirdetésben vett kutyáért kifizetsz mondjuk 30 ezret, míg a mentettért vagy nem fizetsz vagy - és ezt azért illik - a kutyára a mentés gondozása alatt áldozott pénz összegének egy részét, mondjuk 10.000 forintot. Mindennek van előnye, hátránya és mindenben van kockázat is természetesen. De az emberek nagy többségét egyszerű magyarázattal lehet meggyőzni, ebbe nem mindig fér bele az, hogy 3 oldalas monológokat írjuk egyenként. Te valószínűleg jobban jártas vagy a témában, ezért tetted fel a kérdést. Bevallom, először azt hittem, valami szaporítás párti idióta lehetsz, aztán a többi válaszodból rájöttem, hogy nem, csak más szemszögből szemléled a dolgokat. (remélem nem tévedek) Tehát az egész igazából azért megy így, mert legtöbbször egy hatásos, tömör, de lényegre törő és meggyőző válaszra van szükség, lehetőleg az emberek érzelmeire hatva, mert egy kevésbé hozzáértőnek iszonyatosan nehéz elmagyarázni mindent, olyan összetett ez a téma. És bizony a legtöbb ember már csak azután válik a témában valamennyire "szakértővé", miután már kutyás lett. Így voltam én is. Hallottam már régebben is dolgokról, de ahhoz, hogy jó döntést hozzak, a kutyavásárláskor még nagyon kevés volt az ismeretem. Elég mélyen bele kellett merülni a témába, hogy a különbségeket felismerjem és még most is azt mondom, hogy minden nap tanulok erről a témáról valami újat. Most éppen azt, hogy tenyésztő és tenyésztő között is micsoda különbségek vannak, pedig a felszínen úgy tűnik, minden rendben van...
2010. márc. 17. 00:21
 25/33 A kérdező kommentje:

Nem, egyáltalán nem, de már közvetlen ismerősömet feltüzelték, hogy majd milyen jó lesz, aztán szembesült vele, hogy azért nem annyira.

Persze nincs igaza neki sem, mert nem is várhatta el, hogy relatíve ingyen adjanak egy hibátlan és amúgy drága kutyát, de ha erre rendesen felhívják a figyelmét, az ilyen kibeszélős-megbeszélős helyeken, akkor nem olyan tévképzetekkel kezd a dologhoz, hogy aztán csalódjon. Van akinek a kedvét is elveszi az egésztől, pedig ha reális elvárásai lennének, akkor nem lenne gond az egészből.

2010. márc. 17. 00:26
 26/33 A kérdező kommentje:
A másik az, hogy nem is a fajtamentőkkel van gond, hanem baromi sokan beírogatnak itt is, akiknek nem is volt sose dolguk velük, nem is biztos, hogy tudják miről van szó, csak látták már egy másik kérdésnél, jól hangzik, okos dolognak hangzik, hát magukévá és teszik és beírják gyorsan. Aztán bele sem gondolnak, hogy picikét hozzátesznek picikét kihagynak és tessék, egy (szintén) tájékozatlan ember máris tévképzetekben van. Főleg, mikor ide egy csomó gyerek is jön kérdezni. Az csak annyit fog fel belőle, hogy na ott akkor aztán fajtatiszta csodakutyák vannak ingyen aztán majd beírja ő is. Nem anonim oldalon, de láttam már olyat, hogy egy kilenc éves kislány az ilyen helyen felszedett "tapasztalatai" alapján osztotta az észt az ivartalanítás szörnyűségéről. :O
2010. márc. 17. 00:29
 27/33 anonim ***** válasza:
54%
Hát igen, ennek az oldalnak pont emiatt megvannak a maga hátrányai, nem csak ebben a témában, hanem úgy általában. De épeszű ember nem is innen kéne, hogy okosodni akarjon, bár én a magam részéről tanultam már itt egy-két érdekes dolgot a kutyázásról, de ehhez kell némi tapasztalat, nyilván nem banális és alap kérdésekről van szó, mint ahogy a tiéd sem az. Ezt vitafórumnak nagyszerűen lehet használni, de azért az tényleg rossz, hogy itt bárki oszthatja az észt kompetenciák nélkül és mások rossz dolgokat tanulnak meg emiatt. Nálam az veri ki a biztosítékot, mikor feltesznek olyan kérdést, amit nem itt, csodára várva kellene, hanem sos az állatorvosi rendelőben és akkor nekiállnak itt házi praktikákat osztani, mikor lehet, a kutya élete múlik rajta. De ugyanilyen téma az etetés kérdése is és ez a szaporítás-tenyésztés-mentés kérdéskör is. Ez ellen sajnos nem tudunk mit tenni, ilyen válaszok mindig lesznek, amit mi másképp látunk, alapvetően annyit tudsz tenni, ha téged ez nagyon zavar, hogy a többiek válaszai közé te is leírod a véleményed, jelen esetben pl. ezeket, amiket te erről a fajtamentős dolgokról gondolsz. Aztán lehet lepontoznak, lehet föl, ez mindig attól függ, éppen az adott kérdésre milyen válaszok jönnek be többségben. De nem is ez a fontos, hogy hogyan pontoznak, mert nekem is volt már olyan adott kérdésben, hogy kivétel nélkül mindenki lepontozott, végül a kérdező mégis az én tanácsom fogadta meg. :) Majd néhány hét múlva jött a privi, amiben megköszönte, mert bevált neki. :) Tehát szerintem ilyen kérdéseknél írd le te is, amit gondolsz, épeszű emberek úgyis minden választ mérlegelnek, akik meg nem, azoknak meg úgyis hiába magyarázunk.
2010. márc. 17. 00:39
 28/33 A kérdező kommentje:
Estleg egy ilyen kérdés után, mint most az enyém egy-két jobbérzésű megfontolja, hogy mit mondjon. ;)
2010. márc. 17. 01:03
 29/33 anonim ***** válasza:
Csillagvirág, nagyon röviden, felelőtlenül felesleges a kutyákat szaporítani,csak azért hogy a kis kedvenc kiélhesse a nemi vágyait, vagy azért mert tündi bündi lenne ha lenn pici kutyuli mutyuli, hiszen nincs annyi gazda, és oda fogunk jutni, hogy jó pénzért is csak túltenyésztett beteges kutyát fogunk kapni.A társadalmunk még gyerekcipőben jár a gazdaságpolitikában, és a kutyatartásban.
2010. márc. 17. 07:13
 30/33 anonim ***** válasza:
90%
A fajtamentők tájékoztatnak honnan van a kutya! A betegségeiről is ha van neki stb. Ergo ha valaki megérdeklődi akkor tudni fogja! Ez magától értetődő.. Senki nem fogja azt mondani egy szaporítótól származó kutyára a fajtamentőknél h igen törzskönyves, szűrt kutyusról van szó! Úgy gondolom akik a fajtamentőket ajánlják előtte leírják h honnan vegyen kutyát és mikre kell figyelni, nyilván utána megérdeklődi ezt a fajtamentőknél is! Szóval nem kell itt túldramatizálni.
2010. márc. 17. 08:29
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!