Ha félős vendég érkezik hozzátok, hogyan kezelitek a kutyátokat?
Az érdekelne, ha olyan vendég érkezik hozzátok, aki fél a kutyáktól, hogyan engeditek be a házba? Elzárjátok, esetleg megkötitek arra a rövid időre míg bemegy?
A minap jött egy barátnőm hozzánk, és bár a kutyánk alapvetően nem bánt, főleg ha én is kint vagyok, viszont nagyon hangosan ugat, és már csak ettől szegény lány halálra ijedt, amitől persze a kutyám még jobban ugatni kezdett... Dobtam neki egy labdát, mert eddig mindig el tudtam csalni labdával mindenhonnan, hogy lefoglalja magát, de ahogy jött vissza, labdával a szájában ugatott tovább... Más esetben még viccesen is nézett volna ki ahogy teliszájjal ugat, a lány viszont nagyon megijedt... Eddig meg sem fordult a fejemben megkötni vagy ilyesmi, de most elgodnolkodtam, hogy jó lenne kitalálni valamit hasonló helyzetekre... Az érdekelne, ti hogyan oldjátok meg a hasonló helyzeteket?
Ha jól értem, kinti kutya.
Ha megoldható, kicsukod, vagy becsukod valahova addig, ameddig a barátnődet beengeded a házba (egy perc sincs), aztán kiengeded (mikor kimegy a barátnőd, ugyanígy).
Vagy, ha otthon van egy családtag, megkéred, hogy fogja meg addig.
Hát nem is zárom el a nagymamát meg a kisbabát sem, mert valakinek nem tetszik. Nem azt mondtam, hogy nevelje ki a fóbiát. Én ilyen vagyok, akinek nem tetszik az ne jöjjön hozzánk és ennyi.
De a kérdező még megfogni sem tudja (vagy meri?) a kutyát. Én se szívesen mennék be olyan helyre, ahol látom, hogy a kutyától még a saját gazdája is fél, pedig nekem a kutyáim a mindeneim. Itt azért komolyabb gondok vannak.
Ha valaki fél a kutyától, vagy allergás rá, akkor nyilván arra kis időre kizárom, bezárom, annyitól nem lesz semmi baj.
Az is igaz viszont, hogy vannak olyan rokonok, akik nem félnek a kutyától, egyszerűen nem szeretik az állatokat, nem tetszik nekik, hogy a házban van a kutya, hullajta a szőrét stb. Nos az ilyen nem érdekel. Ha nem tetszik neki nem kell eljönni látogatóba.
Egyébként az is elég lett volna kérdező, ha leállítod az ugató kutyát ls megfogod a nyakörvénél, amíg bejön az illető.
Azért nem mindegy, hogy miért jön hozzád az ember. Ha csak rokon és mondjuk kedvtelésből jön, akkor mondhatod neki, hogy nem vagy hozzá hajlandó alkalmazkodni, tűrjön el mindent ő bár szerintem ez akkor is furcsa. De ha pl a villanyórát jönnek leolvasni vagy te hívtad át őket, akkor elég gáz lenne neki azt mondnai, hogy k*ssoljon, mert a kutya itt családtag és lehet menni ha nem tetszik, hisz nem szórakozásból jött.
A nagymama meg kutya között az a különbség, hogy a nagymama ember. Neki megalázó lenne elraknák mert zavar egy vendéget. Plusz arról nem igazán hallottam még hogy valakinek nagymama vagy kisbaba fóbiája lenne (mondjuk lehet utóbbiról mégis hallottam, de az biztos, hogy sokkal ritkább mint a kutyás). A kutyának viszont mi baja lesz tőle? Semmi. Szégyenkezni fog? Nem hiszem. Akárhogy szereted őt, ő nem ember. Én jobban szerettem az első kutyámat mint az embereket. De ettől még ő kutya, és úgy is kell kezelni, mert neki az a jó.
Köszönöm szépen azoknak akik a kérdésre válaszoltak!
Hogy válaszoljak a feltevésre bár ez nem volt a kérdésben, egyáltalán nem félek megfogni, viszont minél jobban tartanám vissza, annál inkább felhergelné magát, a nyi eröm meg nincs hogy leszoritsam. Még fiatal, többnyire csak a szája nagy, ha látja hogy az illetö ignorálja békénhagyja, még csak nem is ugrál... Többnyire a endégtöl függ hogy fog reagálni, egy ismerösünket is addig ugatta mig az fel nem hagyott az igyekezettel hogy öt elzavarja, kapott töle kis harapnivalot amit mi adtunk neki hogy adja oda, következö alkalommal már meg sem nyikkant...
Elzárás helyett nevelést javaslok. Persze nem megy egyik napról a másikra, de azt kellene elérni nála, hogy ne kelljen lefogni, sem elzárni, hanem ha rászólsz, hogy maradjon nyugton, akkor fogadjon szót.
Ehhez a folyamathoz jó, ha jönnek gyakran egyébként nem félős vendégek, akiket előre beavatsz abba, hogy kutyanevelés zajlik. :) Amúgy is célszerű megtanítani egy általános parancsszót a kutyának (pl. "nem", vagy "hagyd"), amivel arra szólítod fel, hogy hagyja abba azt a tevékenységet, amit csinál (jelen esetben a vendég ugatását). A tiltást lehet gyakorolni sok helyzetben, vendégektől függetlenül is.
Én is ilyen "félős vendég" vagyok egy ismerősnél.
Van egy kutyájuk, aki csak addig ugat, amíg be nem megyünk hozzájuk. Csengő nincs, ismerősék ajánlgatják, hogy nyugodtan menjünk be a kapun, ha nyitva van, a kutya úgysem bánt, nagyon szelíd. Csak ugat.
Mondjuk én alapból nem szeretek bemenni sehova (hacsak nem közeli rokon), amíg be nem engednek, de ha beengednek is, félek a kutyától. Tényleg barátságosan viselkedik egyébként, miután a kapun belül van már az ember. De én mindig úgy vagyok vele, hogy azért a fene sem tudja...
Aztán egy alkalommal viszont ez az egyáltalán nem harapós kutya majdnem megharapta a páromat. Az ismerősék azt mondták, hogy biztos a mi kutyánk szagát érezte rajta.
Előtte egyébként évekig jártunk hozzájuk gond nélkül, a kutya mindig "csak ugatott".
Én azt mondom, nem árt azt a kutyust addig becsukni, amíg a barátnőd bemegy, kijön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!