Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tenyésztés vs. Szaporítás?

Tenyésztés vs. Szaporítás?

Figyelt kérdés

3 éve kutyázom komolyabban, korábbi tudatlanságomból felvilágosítottak felelősségteljes kutyások, hogy miért nem érdemes szaporítani. Többek között az egyik érvük az volt, hogy a betegségeket jobban szűrik, biztosabb lehetsz abban, hogy egészséges, jó vérvonalú kutyát vásárolsz, ha tenyésztőtől veszed.

Ennek ellenére egyre másra botlok bele olyanba, hogy drága kennelek fajtatiszta kutyái betegesek, immunrendszerproblémáik vannak, ízületeikkel van gond, méregdrága németjuhász 3 hónaposan alig tud lábra állni, hátsó lábait nem tudja emelni a csapott hátulja miatt... drága kezeléseket kell felvenniük, terapeutákhoz járnak.

És a kérdésre, hogy "nem voltak leszűrve a szülők?", és ehhez hasonlókra mindig megvan a magyarázat, hogy de, csak pont ez a kutya pont valamiért más és különleges és stb...

Magyarázza meg nekem ezt valaki. Nem kötözködni akarok, csak szeretnék tisztán látni.

2015. szept. 30. 12:03
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Az utolsó két hozzászólással kapcsolatban jutott eszembe. A labrador pont egy nagytestű fajta. Nagytestűeknél NAGYON nem mindegy a helyes táplálás és nevelés. Olyat egyen, amitől lassan nő, ne hízzon el kölyökként sem, megfelelő módon és mértékben legyen mozgatva, ne legyen túlerőltetve. Hozzátenném, hogy a legújabban már az a téma is felmerül külföldi (elsősorban amerikai) állatorvosok tollából, hogy a korai ivartalanítás (azaz teljes ivarérés előtti, ami egy nagytestűnél nem egy éves kor) okozta hormonális rendszerbeli egyensúly-bomlás pont kedvez a mozgásszervi betegségeknek, mivel a csont-porcrendszer fejlődése nem lesz ideális.

Szóval ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy nem feltétlenül a tenyésztőt kell hibáztatni pl. minden ilyen mozgásszervi megbetegedésért.

2015. okt. 1. 12:50
 12/16 anonim ***** válasza:
Helyesbítek: utolsó előtti két hozzászólás (azóta még írt valaki).
2015. okt. 1. 12:51
 13/16 anonim ***** válasza:

Én amúgy megfogadtam, hogy mindig menhelyről fogok kutyát hozni. Mert ha van egy 4-5 éves kutya, akkor a legtöbb betegség már kijön rajta, legalábbis diszplázia, vagy legalábbis lehet szűrni. Plusz sokszor a keverékek azok szívósabbak.

Például az én kutyám 8 éves, és még nincs baja, összesen oltáson kívül 2x voltunk orvosnál, egyszer felfázott, egyszer meg a szemét kimarta valami ággal. És ennyi.

Utcáról szedtem össze félévesen.

Barátom kutyája pedig törzskönyves, és messze az egyik legjobb kennelből, még is ott van, hogy volt már 1-2 betegsége, és már nem is él, mert olyan betegsége lett, amit nem lehet nagyon gyógyítani..természetesen ezzel nem szidom én a tenyésztőket, csak hogy a barátom mindent, de tényleg mindent megtett, hogy minél tovább éljen, aztán jött egy ilyen betegség, amiről még csak azt sem tudják megmondani, hogy örökletes-e vagy nem, mert annyira nem ismerik a betegséget, de 4hét alatt elviszi a kutyát...

Mondjuk a testvérei, meg "nagytestvérei", akik 3-4 évvel idősebbek, mind élnek, és virulnak, így ha külső szemmel nézném, nem tűnne fel nagyon a dolog, de így saját tapasztalatból eléggé szomorú ez így.

Főleg, ha valaki megszeret valakit, annyira, hogy senki mást nem tud, és idő előtt elveszíti...ez borzasztó tud lenni.

A barátom, vitaminokra, a legjobb tápra, havonta kb. 50.000 Ft-ot költött, plusz a kutya életminőségét folyamatosan magasan tartotta (nyáron ventilátort kapott, ilyesmi), és még is ez történt..

2015. okt. 1. 15:01
 14/16 anonim ***** válasza:

Azért hozzá teszem vannak törzskönyves szaporítók akik hamisítják a törzskönyvet és szűréseket,hiheti azt az ember,hogy igazi tenyésztő.Közben meg nem.

Én azt mondom ha kutyát választunk alaposan nézzünk után,kérdezzünk utána. Ne ragadjunk le annál,hogy tenyésztő,menjünk tovább esetleg keressünk rá a kutyáira /tk-s nevüket beírod kiad róluk pár infót/ Járnak e kiállításra,van e weboldala,ott miket ír,milyen fotók vannak.Pár utódra is rá lehet keresni.

Viszont minden fajtában ha olyan fajta van a show vonal és munkavonal,célszerű munkavonalat választani.

2015. okt. 1. 15:58
 15/16 anonim ***** válasza:
100%

Jaa azt hozzá teszem,hogy vkinek ezért telik több hónapba évbe mire talál jó tenyésztőt és még párosításra is vár.Így akár évekbe is bele telhet mire nála a kutya.

Viszont a baj az,hogy az ember rohanó világában ezt kevesen teszik meg és kevés embernek van tenyésztő ismerőse.

Én mindenkit felvilágosítok aki kutyát szeretne,merre induljon el. Illetve ismerek pár tényleg jó tenyészetet ahol a kutyák egészsége,idegrendszere a fontos.

2015. okt. 1. 16:00
 16/16 anonim ***** válasza:
100%
Tenyésztő bárki lehet,kiváltja a kennel nevet,vesz két tkes kutyát és nekilát ész nélkül gyártani.Ezért vannak ajánlott kennelek,meg olyanok,amiket érdemes elkerülni.Nem biztos amúgy,hogy ami számra soknak tűnik neked,statisztikai elemzésnél is sok.Amúgy sokan veszik kennelből,de Tk és szerződés nélkül.Na ,ez is szaporítás.Vagy inkább csalás,amiben partner a vevő.Szóval,tenyésztőtől,megválogatva,tkel ,szűrésekkel és szerződéssel.Akkor minimális lesz a kockázat.
2015. okt. 3. 10:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!