Milyen kutyus legyen?
törzskönyv nélküli kutyát ne vegyél!
menhelyen van kismilliónyi cuki, gazdára váró, oltott, chippelt, esetleg ivartalanított kutyus
Kinti benti kutyusnak a border collie-t ajánlom, nekem is az lesz :)
Mind amellett, hogy nagyon szépek, még intelligensek is.
Nagy a mozgás igényük, így jó, hogy kint is lesz a kutya és sportolni is fogtok. Családbarátok, szeretik a gyerekeket, a társaságot. Szerintem ez a fajta a legmegfelelőbb neked. :)
Azt kérdezte, "milyen fajta legyen..." tehát fajtatiszta kutyát szeretne. Én is szeretem a keveréket, van is nekem egy (ő is nagyon cuki meg szeretem is), de mióta felfedeztem a border collie-t, beleszerettem a fajtába és nagyon szeretnék már egyet ! :)
Kenneleket itt találsz :
Én csak a tapasztalataimat tudom leírni, a fajta 1-2 példányaival (nagyrészt törzskönyvesek).
Puli: Nagyon cuki, de kissé kötekedő, mindig rosszalkodik, de könnyen nevelhető, a szőrével viszont folyamatosan törődni kell, hogy szép zsinóros legyen. Kozmetikushoz kell vinni, aztán ha már esetleg sokat láttad, te is otthon csinálhatod neki a szőrtépést, de azért óvatosan kell..kint és bent is elvan, nem zavarja nagyon az időjárás, inkább télen a hó zavarja a talpát, mert az fázik neki, de amúgy esőben alszik,stb..
Border collie: Nagyon pörgős kutya, nem csak a napi séta és játék, hanem a napi agyi lefárasztás, tanulás, gyakorlás is kötelező, mert ha nem, akkor talál magának más elfoglaltságot, emiatt tönkretehet ezt-azt. Nagyon okos, értelmes, könnyen tanítható, jámbor.
Skót juhász: Kissé makacs lehet, de egyébként nagyon aranyos, kedves, imádja a gyerekeket, és simán lehet egy 10 év feletti gyerek a gazdája (természetesen a szülők is gazdák, de könnyen alkalmazkodik a gyerekekhez és szót fogad nekik). Az ő szőrét is naponta kell ápolni, hogy szép legyen. Házat is szeret őrizni, vagy is inkább jelezni:)
Angol springer spániel: Akit én ismertem, az egy szeretetgombóc volt, állandóan szeretgetni kellett, és nagyon pörgött. Nála is fontos a nevelés. Ebből a fajtából csak egy kutyust ismertem, ő mondjuk pont szökős volt, és a csirkéket szerette ellopni a szomszédból:D
Ír szetter: Nagyon jámbor fajta, idősek és gyerekek mellé is tökéletes társ, szeret nagyokat sétálni, és könnyen elsajátítja a feladatokat. Nem kell naponta kemény edzés neki, elég ha 2-3x hosszabb távon van megsétáltatva, persze játékkal kombinálva.
Dalmata: Bármennyire is befolyásolja az embereket a 101 kiskutya, sajnos azt kell mondanom, hogy a felsorolt fajták közül ő a "legkeményebb" kutya (jó nyilván nem úgy kell érteni, mint egy rottweilernél:D), aki makacs, akaratos, és őt kell a legjobban nevelni, hogy ne kanászodjon el. Ennek ellenére egyébként nagyon okos, és imádja a gyerekeket, de őt első kutyának semmi esetre sem ajánlanék.
Én amit ajánlanék, az a border collie és a skót juhász, a borderek nagyon szeretnek tanulni, és sportolni is, ha tényleg sok időd lenne rá, akkor ezt a fajtát ajánlom, de remélem tudod, hogy saccperkábé 15 éven keresztül minden nap sok időt kell rászánni. Ha ezzel tisztában vagy, akkor hajrá.
Esetleg a puli az, amelyik elvan, ha épp nem vagy otthon, és kevesebb időd jut rá, nyilván nem minden napra gondolok, hanem csak 1-2-re.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!