Terelő ösztönpróbához kell valami felkészültség?
Egy mudi kutyáról van szó. Eddig 5-6 alkalommal voltunk terelni, de elég nagy kihagyásokkal, utoljára májusban terelt. Nagyon erős ösztöne van, tehenekre is megy ha úgy alakul. Nemsokára lesz a közelben egy terelőverseny, ahol ösztönpróba is lesz. De azért annyira még nem tuti a kutya, hogy mondjuk ne ugasson olyan sokat, vagy lefeküdjün, vagy irányítani tudjam. Tehát elég nyers még. :D Ilyenkor ezt is nézik, hogy milyen képzett, vagy tényleg csak azt, hogy ösztöneiben milyen? :)
Köszi!
Semmifelé felkészültség nem kell hozzá. Lábnál követés, ül fekszik, marad, hozzám - ezeket a parancsokat kell ismernie. Az én mudim 0 alkalommal látott birkát az ösztönpróba előtt. Az ösztönök normális esetben ott vannak a kutyában és nem kell gyakorlással előhozni. Ennek a tesztnek annyi a lényege, hogy bizonyítsa az ösztönök meglétét. Utána lehet kezdeni a tanulást.
És még valami, bocsi hogy "beszólok" de MUDID van, miért akarsz bordert nevelni belőle? A mudi igenis ugat, csíp és futkározik, és nem laposkúszásban szuggerálja kilométerekről a nyájat öt centinként lefeküdve. Mikor jártunk terelni a mudijaimmal én is láttam sok embert aki magyar fajtát borderként akart megtanítani terelni és szerintem oltári nagy butaság. Miért? Két különböző fajta, akik különbözően terelnek. A magyar fajtáknak vannak külön versenyek. Akinek nem tetszik a stílus, az vegyen körözős-szuggerálós-fekvős fajtát.
Köszönöm a válaszokat! :)
Kedves második, ezen én is sokat gondolkoztam. Eddig két helyen voltunk terelni (Vasad, Portelek) és mind a két oktató azt mondta, hogy a magyaros tereléssel nem nagyon mennénk semmire, ezért jobb angolosan tanítani egy mudit is, mert akkor stabilabban kezelhető. Az én kutyám ha csak ráhagynám (ahogy a magyaros terelésben van) akkor teljesen kifordulna magából és véresre harapná a barik lábát miközben halláskárosulást is okoz nekik. :D Ezért fogom inkább kicsit vissza az indulatait, illetve amiatt is, mert eddig mindenkitől azt hallottam, hogy a magyaros terelés nem nagyon használható ma már.
Én is Vasadra jártam és sosem mondtam nekem ilyen butaságot, mindig agyon dícsértek.
Már nem azért de a magyaros terelés NEM egyenlő a ráhagyással! A kutyádat nem azért nem tudod irányítani, mert nem borderesen terel hanem azért, mert nincs megnevelve elég jól! Az én mudim is magyarosan terel, mégsem őrjöngött sosem, pont annyit ugatott amennyit kellett, mindig arra ment amerre mondtam, nem sebesítette meg őket és tökéletesen irányítható volt. Ellenben ismerek rengeteg bordert akire öt percenként üvöltöznek, hogy feküdjön le, de nem teszi csak randalírozik. Nevelni kell. Nem a stílust felülírni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!