Biokémiához, biokémia tanulásához miből (milyen tantárgyból) és milyen szintű felkészültség kell?
Nem teljesen világos a kérdés.... Milyen szintű felkészültség, de mire? Egyetemi felvételire (de milyen szak?), egyetemi vizsgára, szigorlatra, doktoriiskolába?
btw, tudomásom szerint nincs sok jó forrás magyar nyelven biokémiából... van az orovosi biokémia, de nekem az nem tetszett, mert túlzottan fiziológiai megközelítésű, a molekuláris biológiai folyamatok leírása nem eléggé mechanisztikus számomra. Van még a Bálint Miklós féle 3 kötetes Molekuláris biológia (vagy biokémia... nem is tudom), aminek első két kötete a nukleinsavakról, és a nuleinsavakkal kapcsolatos folyamatokról szól (replikáció, transzkripció, transzláció, hibajavítás), a harmadik kötet a fehérjékről. Ezen a sorozaton már látszik, hogy egy szerkezeti biológus írta (na jó, nagyrészt csórta egy amerikai tankönyvből), pozitívuma, hogy sok tudománytörténeti referenciát tartalmaz, pl. a genetikai kód megfejtéséről. Általában elmondható, hogy minősége megfelelő, de azért sok apróbb pontatlanságot tartalmaz, és már akkor elavult volt, amikor 1x éve elkezdte megírni. Ez alatt azt értem, hogy egy csomó új felfedezés nincs benne, ami azóta felforgatta a biokémia és a genetika világát (silencing, CRISPR/Cas9). Viszont az enzimek működésének leírása nagyon jó, de nincs benne egy szó sem a metabolizmusról... ha arra vágysz, akkor az orvosi biokémia a te könyved, vagy esetleg az eltés kiadású növényélettan (csak ha hardcore vagy).
Ha nem gond az angol nyelv, akkor viszont kinyílik a világ. Rengeteg jobbnál jobb könyvből lehet válogatni Styer - Biochemisry (nagyon kiforrott, sok helyen alapkönyv), Voet - Biochemistry, Lehninger - biochemistry, Kuryjan - Molecules of life (nagyon nagyon jó. A legmondernebb), Alberts - The cell (nagyon jó). Ezek persze elég drágák (50-100 USD), de ingyenes alternatívaként ott a wikipédia, ami tapasztalatom szerinte nagyon teljes, és viszonylag kevés hibát tartalmaz. Sajnos wikibook rettenetesen kezdetleges. De maguk a lapok nagyon jók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!