Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Nektek is megszeppent a...

Nektek is megszeppent a kutyátok, amikor kiosztottatok neki pár pofont?

Figyelt kérdés

Arról van szó, hogy a kutyám bizonyos helyzetekben nagyon hisztis, süketet játszik, illetve ha leszáll a vörös köd, akkor se lát, se hall. Pl. ha munkások jönnek a házba dolgozni, akkor ott pattog körülöttük, hiába tiltom. Vagy utcán ha meglát egy bizonyos kutyát elkezd cirkuszolni. (Minden más téren egy nagyon rendes, engedelmes kutya.)

Megelégeltem és kiosztottam neki pár taslit, persze nem akkorát, hogy lerepüljön a feje, de azért megérezte. (Elvégre a kutyák is odaszólnak egymásnak.) Először mindig a tiltással kezdtem és csak ha süketet játszott, akkor kapott egyet. Úgy általában véve is szigorúbb vagyok vele.

Sokkal jobban viselkedik azóta, de olyan... Furcsa. Mintha agyba-főbe vertem volna és sunnyog is. Kicsit összetörtnek tűnik. Már-már röhejes. (Nagyon domináns,1 éve még egy nagyon kötekedős pokolfajzat volt,szóval ismerem a "sötét oldalát" is.)

Nektek is ilyen nagyot változott a kutyátok, mikor kicsit határozottabban léptetek fel? (Megjegyzem, hogy továbbra is folyamatosan ment/megy felé a pozitív megerősítés, amikor jól viselkedik.)

2015. júl. 10. 23:07
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

"Csak éppen a tekintélyt nem lehet megkövetelni, se kierőszakolni. Azt csak kiérdemelni lehet, de ahhoz meg nem értesz."

Nyilván tök véletlen, hogy első szóra kihívható pl. kutyák közül, vagy ha összekap egy kutyával elég szólnom és kifordul a szituációból, vagy hogy a kérdésben leírtakon kívül minden más esetben engedelmes. Eddig pozitív megerősítéssel értük el ezt.

Csak azért ne essünk már át a ló túloldalára, egyesek mintha rózsaszín ködben élnének, tényleg kíváncsi vagyok, hogy amikor elborul az agya a kutyának és se lát, se hall és cselekedni kell, akkor ki mennyire finomkodna?

2015. júl. 11. 13:14
 12/19 anonim ***** válasza:

Továbbra is tartom, hogy nem értesz hozzá.

Nem csak pozitív megerősítés a fontos, és nem csak azzal lehet eredményt elérni.

Sőt, ha pozitív megerősítéssel érted el a felsorolt eredményeket, akkor az pont nem a tekintély megszilárdulását eredményezi, mert arra hatékonyabb a fegyelmezés.

A fegyelmezés viszont nem fizikai terrort jelent!

És nem finomkodásról beszélek!!!

A fegyelmezés a pszichikai fölény kinyilvánítása! És baromi durván is lehet csinálni, verés nélkül is!

És bármilyen hihetetlenül is hangzik, mindenféle "vörös ködből" ki lehet zökkenteni, felpofozás nélkül.

Úgyhogy továbbra is javaslom a szakirodalmat, mert kicsit el vagy tévedve, hogy mit jelent a fegyelmezés, mi a helyes eljárás, mi a célja, a módja, és mik a fokozatai.

2015. júl. 11. 13:24
 13/19 anonim ***** válasza:

...egyébként meg tudod mit?

Ha annyira mindent tökéletesen tudsz, és csinálsz, akkor lehet, hogy nem is sunnyog a kutyád, az csak egy délibáb, tökéletes köztetek a kapcsolat, és valójában ez a kérdés is csak unalom űzésből született.

2015. júl. 11. 13:27
 14/19 A kérdező kommentje:
Rendben, köszönöm!
2015. júl. 11. 13:39
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
Ez nem túl jó:( Én is párszor adtam pofont a staffimnak, mikor hülye volt, gondoltam, ez okés, nem olyat, hogy nagyon fájjon, csak hogy kizökkentsem. Aztán elmentünk a suliba őrző-védőre, és elkezdett félni a felé emelt kéztől. Nem tudom, ki tudjuk-e venni belőle:(( Mocskosul utálom magam miatta... Ráadásul haszna sem volt, mert ahhoz, hogy kizökkentsem, jóval nagyobbat kellett volna adni, amit meg nyilván nem akartam. És igen, mocskosul a kapcsolat rovására megy, mióta nem bántom, sokkal lelkesebben jön hozzám, jobban tiltható, bár többet is gyakorlunk.
2015. júl. 11. 21:22
 16/19 A kérdező kommentje:

Oké, köszönöm!

Én se vagyok pofozás párti, most is összesen 4 pofont kapott 2 nap alatt, mert nagyon rosszkor kezdett cirkuszolni, szerintem páran ezt is úgy vették mintha agyba-főbe vertem volna.

2015. júl. 12. 17:05
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
nem arról van szó, hogy milyen mértékűnek számít az a pár pofon. hanem azt próbálják néhányam leírni, hogy sok kutya ilyen után félni kezd a kéztől. Még a tiedtől is. Sőt, a te kutyádat annyira zavarba hozta az a pár pofon, hogy amit te sunnyogásnak írsz, azt jelenti, nem bízik benned. Nagyon nem. Ezt érted el a pár pofonnal.
2015. júl. 12. 21:32
 18/19 anonim ***** válasza:
Az a pár pofon pont elég, hogy jó időre (ha nem is örökre) tönkretegye a bizalmi viszonyt köztetek, a kutya sunnyogjon, ahogy írod. Meg fogsz lepődni, de már ebben az 1925-ös (!) könyvben is leírják, hogy a büntetés lehetőleg külső inger legyen, ne a gazdától jöjjön. Itt a link: [link] Azt hiszem, az van benne, hogy ha kutya elszalad lovat kergetni, kérjük meg a kocsist, hogy billentse oldalba, majd hívjuk kedvesen magunkhoz, hogy tudja, hogy hozzánk mindig megéri visszajönni.
2015. júl. 13. 07:25
 19/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek, aki normális hangnemben írt, nagyon hasznos volt :)

A sunnyogás azóta meg is szűnt és mint írtam, a taslik ellenére folyamatosan ment a dicséret is, mikor helyesen csinált valamit/viselkedett. De legközelebb már okosabb leszek :)

2015. júl. 13. 12:57
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!