Nektek is megszeppent a kutyátok, amikor kiosztottatok neki pár pofont?
Arról van szó, hogy a kutyám bizonyos helyzetekben nagyon hisztis, süketet játszik, illetve ha leszáll a vörös köd, akkor se lát, se hall. Pl. ha munkások jönnek a házba dolgozni, akkor ott pattog körülöttük, hiába tiltom. Vagy utcán ha meglát egy bizonyos kutyát elkezd cirkuszolni. (Minden más téren egy nagyon rendes, engedelmes kutya.)
Megelégeltem és kiosztottam neki pár taslit, persze nem akkorát, hogy lerepüljön a feje, de azért megérezte. (Elvégre a kutyák is odaszólnak egymásnak.) Először mindig a tiltással kezdtem és csak ha süketet játszott, akkor kapott egyet. Úgy általában véve is szigorúbb vagyok vele.
Sokkal jobban viselkedik azóta, de olyan... Furcsa. Mintha agyba-főbe vertem volna és sunnyog is. Kicsit összetörtnek tűnik. Már-már röhejes. (Nagyon domináns,1 éve még egy nagyon kötekedős pokolfajzat volt,szóval ismerem a "sötét oldalát" is.)
Nektek is ilyen nagyot változott a kutyátok, mikor kicsit határozottabban léptetek fel? (Megjegyzem, hogy továbbra is folyamatosan ment/megy felé a pozitív megerősítés, amikor jól viselkedik.)
"Csak éppen a tekintélyt nem lehet megkövetelni, se kierőszakolni. Azt csak kiérdemelni lehet, de ahhoz meg nem értesz."
Nyilván tök véletlen, hogy első szóra kihívható pl. kutyák közül, vagy ha összekap egy kutyával elég szólnom és kifordul a szituációból, vagy hogy a kérdésben leírtakon kívül minden más esetben engedelmes. Eddig pozitív megerősítéssel értük el ezt.
Csak azért ne essünk már át a ló túloldalára, egyesek mintha rózsaszín ködben élnének, tényleg kíváncsi vagyok, hogy amikor elborul az agya a kutyának és se lát, se hall és cselekedni kell, akkor ki mennyire finomkodna?
Továbbra is tartom, hogy nem értesz hozzá.
Nem csak pozitív megerősítés a fontos, és nem csak azzal lehet eredményt elérni.
Sőt, ha pozitív megerősítéssel érted el a felsorolt eredményeket, akkor az pont nem a tekintély megszilárdulását eredményezi, mert arra hatékonyabb a fegyelmezés.
A fegyelmezés viszont nem fizikai terrort jelent!
És nem finomkodásról beszélek!!!
A fegyelmezés a pszichikai fölény kinyilvánítása! És baromi durván is lehet csinálni, verés nélkül is!
És bármilyen hihetetlenül is hangzik, mindenféle "vörös ködből" ki lehet zökkenteni, felpofozás nélkül.
Úgyhogy továbbra is javaslom a szakirodalmat, mert kicsit el vagy tévedve, hogy mit jelent a fegyelmezés, mi a helyes eljárás, mi a célja, a módja, és mik a fokozatai.
...egyébként meg tudod mit?
Ha annyira mindent tökéletesen tudsz, és csinálsz, akkor lehet, hogy nem is sunnyog a kutyád, az csak egy délibáb, tökéletes köztetek a kapcsolat, és valójában ez a kérdés is csak unalom űzésből született.
Oké, köszönöm!
Én se vagyok pofozás párti, most is összesen 4 pofont kapott 2 nap alatt, mert nagyon rosszkor kezdett cirkuszolni, szerintem páran ezt is úgy vették mintha agyba-főbe vertem volna.
Köszönöm mindenkinek, aki normális hangnemben írt, nagyon hasznos volt :)
A sunnyogás azóta meg is szűnt és mint írtam, a taslik ellenére folyamatosan ment a dicséret is, mikor helyesen csinált valamit/viselkedett. De legközelebb már okosabb leszek :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!