Akik magyar fajtat tartanak, miert vannak ketsegbeesve azon, hogy nem mindenki ismeri fel az altaluk tartott fajtat?
A magyar kutyafajták ismerete 6. osztályos tananyag. Még a felmérőben is benne van.
/Nekem is mudim van amúgy, senki nem ismeri fel. Én örülök neki, és különlegesnek érzem a kutyámat ./
Engem nem zavar, hogy nem tudják a magyar kutyafajtákat, de akkor ne ismerjék fel a yorkiet, és a staffit se! Mert ha az megy, meg az érdekes, pedig azt nem tanulja az iskolában, akkor tudja azt a 9 magyart is! Ez akkora elvárás....? Nem hiszem. Bár a mai világban a gyerekek mindenért fel vannak háborodva, ha meg kell tanulni. Pedig ahhoz csak fenék kell, meg az okostelefon/tablet/iphone/stb hanyagolása.
Nem baj, ha nem értetek velem egyet.
#1. válaszoló vagyok.
Úgy látszik, nem sikerült jól megfogalmaznom, amit akartam.
Én sem tartom tragédiának, ha valaki nem tudja felsorolni a magyar fajtákat. Én se tudom felsorolni a magyar Nobel-díjasokat. De pl. Hevesy György neve hallatán azért legalább dereng valami. :)
Nem köptem még szembe senkit, aki nem ismerte fel a kuvaszomat, és örömmel válaszolok bárkinek, aki leszólít az utcán, mert megakadt a szeme a szép kutyámon, érdeklődik iránta, és ez fog eszébe jutni, mikor legközelebb a "kuvasz" szót hallja, nem egy loncsos láncos hamis dög, ami megbolondul vénségére.
Ami kiakaszt, az a közöny és buta beszűkültség. Ha valakit nem érdekelnek a kutyák, lelke rajta, engem meg nem érdekelnek az autók. De ha valaki meg sem PRÓBÁL új információk birtokába jutni, nem is érdekli az őt körülvevő szűkebb világ, attól viszketést kapok. Ül a langyos kis állóvizében, nézi a sorozatot meg a focit, issza a sört, Gyurcsány takarodj, Orbán takarodj, valóvilág. Vasárnap húsleves. Azon esek kétségbe, hogy mennyien léteznek így, mindenféle szellemi kihívás nélkül, sőt a rá való igény nélkül.
Hogy ez a fajta szellemi igénytelenség abban nyilvánul-e meg, hogy gőze sincs, mi a frász az a komondor, vagy abban, hogy évek óta nem vett könyvet a kezébe, édesmindegy.
9 éve van kutyám, a legtöbb fajtát ismerem.
Pár hónapja találkoztam egy hölggyel, akinek szintén mudija van, de én idáig csak feketét, és fehéret láttam. Ez cifra volt. És nem ismertem meg, ráadásul szerintem elég kicsi is volt, pedig már nem volt kölyök.
A hölgy teljesen felháborodott :( Én meg tökre szégyelltem magam.
11-es vagyok. 1-es, ebben maximálisan igazad van, az igénytelen, népbutító szemét, az megy, az emberek gondolkodása beszűkül, nem is akarnak semmivel foglalkozni. A gyerekek a mai okos kütyük világában tovább butulnak, még focizni is csak a tableten hajlandóak, a levegőre még napsütésben sem mennek ki. Mit várhatunk tőlük a későbbiekben? És ez sajnos nem az ő hibájuk, ez mind nevelés kérdése. A töri nehéz, a tanár szemét, meg utál, csak azért kap mindenki rossz jegyet, de ha rákérdezel ilyen dolgokra, mintha nem is magyarul beszélnél. Valóban, ez a része durva...
Viszont 12-essel nem értek egyet. Lehet, hogy bent van a természetismeret könyvekben, bár én nem emlékszem rá, nem is ott tanultam meg. De ha a magyar kutyafajták bent vannak, akkor biztosan a magyar lófajták, a magyar szarvasmarha fajták, jónéhány növény fajta is, és még sorolhatnánk. Én bevallom, nem emlékszem rá. Ugyanúgy, ahogy földrajzból is hiába tanultam meg Mo. nagyobb városainak, vagy épp Európa országainak főbb export és import cikkeit, egyet sem tudok megnevezni, nem tudom a bányavárosokat, pedig mi ezekből külön dolgozatot is írtunk, arra tisztán emlékszem. Minden héten verset kellett tanulnunk irodalomból, most még sem tudok túl sokat elmondani. Hiába tanultam egy csomó dolgot általánosban vagy épp gimiben, amivel azóta nem foglalkoztam, az törlődött, és nem gondolom, hogy ezzel egyedül én vagyok így, még sem tartom magam egy műveletlen senkiházinak. Lehet, hogy a magyar kutyafajtákból csak 9-et kéne megjegyezni, de mikor minden dologból csak 9-et, akkor egy idő után azért elfogy a memória. :) És ha valaki a yorkit meg a staffot szereti, had szeresse azt, had tudja azok nevét, a lényeg, hogy azt tudja, hogyan kell egy kutyával normálisan foglalkozni, tartsa rendben, vigye dokihoz, ha kell, hisz kutyabarátként nekünk annak kéne az elsődlegesnek lennie, hogy a lehető legtöbb eb jó helyen legyen, akármilyen fajta is, meg a gazdi akármennyire is van képben a magyar fajtákkal.
Megint #1 vagyok.
Na látod, ez se jól van: bemagoltatnak a gyerekekkel egy csomó hülyeséget - most maradjunk a kutyafajtáknál. De sok gyerek csak messziről látott kutyát, inkább azt tanítanák, a fenébe is, hogy ha morog rád egy kutya, akkor mit kell csinálni! Vagy hogy hogy kell hozzányúlni a kutyához. Az átlagembernek több haszna lenne ebből, mint abból, hogy tud kémiai egyenletet rendezni.
De ez a téma már messzire vinne az eredeti kérdéstől. :)
Én szerettem anno verset tanulni, könnyen is jegyzek meg dolgokat, de bizony az én memóriám is véges. Pl. a gimis történelem fájó módon felülíródott, szégyellem is magam érte. De legalább ZAVAR, hogy nem tudom, és unalmas óráimban utánaolvasok Wikipédián vagy akárhol! Erre való az internet, banyek, nem lájkolgatni. Borzasztó, hogy sokan az internet korában is a középkori sötétségben élnek, mert arra sem veszik a fáradságot, hogy rákeressenek valamire, úgyhogy minden vackot meg lehet velük etetni, ill. eladni nekik a fogyasztótablettákat, meg az extramini-teacup yorkie-t meg a "Boo kutyát", mer'az cukiii.
Magyar fajtám van, nem esek kétségbe, ha nem ismerik fel őket, viszont jól esik, amikor igen.
Meg aztán, pl a mudi küllemre annyira heterogén, teljesen megértem, ha még kutyások is bizonytalankodnak.
Nekem az a nagyon megdöbbentő a hozzászólásokat olvasva, hogy a kuvaszt keverik a goldennel, mert szerintem egyáltalán nem hasonlít a két fajta küllemre.
Szerintem itt egyszerűen arról van szó, hogyha valaki nagyon benne van egy témában, akkor bizonyos dolgok tudását természetesnek veszi. Egyébként nekem erről elég jók a tapasztalataim, de senkitől se várom el, hogy felismerje a fajtát.
"Borzasztó, hogy sokan az internet korában is a középkori sötétségben élnek"
Ez nem csak magyar betegseg. Ket eve kulfoldon elek es volt, hogy a helyi nonek en tartottam kiseloadast az itteni politikabol, foldrajzbol stb. O meg csak amult nagy szemekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!