Akik magyar fajtat tartanak, miert vannak ketsegbeesve azon, hogy nem mindenki ismeri fel az altaluk tartott fajtat?
Olyan, felsőfokú végzettségű embert is ismerek, akinek gőze sem volt, hogy a Himnusznak több versszaka is van.
Nem vagyok tőle kétségbeesve, ha megkérdezik a kuvaszomról, hogy milyen fajta / jaj de cuki golden retriever. Bár kicsit azért felszalad a szemöldököm.
De a csúcs volt, mikor egy Nagy-Magyarországos pulcsis hun srác jött oda hozzám, hogy ugye ez egy komondor?
Nem kötelező tudni, persze. Ahogy azt se, hogy mikor volt a honfoglalás vagy ki az a Szent-Györgyi Albert. Azt tartom kicsit elszomorítónak, hogy a legtöbb emberben meg sincs a késztetés SE, hogy az ilyen, szerintem általános műveltséghez tartozó dolgokban kiokosítsa magát legalább minimálisan, helyette a "Vesszen Trianon" jellegű hazafiaskodás a menő.
Közöm sincs a zenéhez, botfülem van, de a Bánk bánt azért felismerem, ha hallom.
A kultúránk részei a magyar kutyafajták, ahogy Liszt Ferenc, a nagyszentmiklósi kincs vagy Dargay Attila rajzfilmjei is. De sajnos, szerintem a legtöbb ember előbb tudná megnevezni az Éjjel-nappal Budapest "sztárjait", mint a magyar kutyafajták közül ötöt. Na EZ a szomorú, azt hiszem.
"De a csúcs volt, mikor egy Nagy-Magyarországos pulcsis hun srác jött oda hozzám, hogy ugye ez egy komondor?"
Na ez tenyleg gaz... De ettol fuggetlenul szerintem a kutyafajtak ismerete nem tartozik az altalanos muveltsegbe, nem kell tudni. En peldaul nem tudnam felsorolni pl a magyar lofajtakat, meg altalanossagban is tudok maximum tizet, de fel mar nem ismernem oket, ugyanis nem nagyon erdekelnek a lovak. Szerintem ettol nem vagyok muveletlen.
Hát egy kisbéri félvér azért kevésbé különbözik ránézésre egy mezőhegyesitől, mint egy puli egy vizslától... :)
Pont ezt mondom, hogy túlzás "kétségbeesni", ha nem tudják felsorolni a 9 magyar fajtát, de párat azért igazán felismerhetnének az emberek.
Ezért írtam, hogy nekem meg a zene maradt ki az életemből, nem is érdekel, de négy-öt magyar zeneszerzőt azért fel tudnék sorolni.
Az egészben engem nem a műveltség hiánya zavar, hanem a begyöpösödött közöny, lelki restség, tanulni akarás hiánya. Nem tudja, hogy az ott egy kuvasz vagy egy komondor, és nem is érdekli. Nem tudja, ki az a Jedlik Ányos, és nem is érdekli. Ha már MEGKÉRDEZI, a magam részéről már örülök, mert legalább érdeklődik!! De sajnos a tapasztalatom az, hogy nagyon sokan (a többség?) leragadtak azon a szinten, hogy má'megin kikapott a Vidi, és a kutya azér'van, hogy ugasson.
Reméljük... :)
Azt azért felhozom "mentségként", hogy pár magyar fajta tényleg úgy néz ki az avatatlan szemlélő számára, mint egy jól sikerült keverék. Erdélyi kopó, pumi, mudi (bocs, kérdező).
A legjobb, amit tehetünk, ha sokat mutatkozunk az okos, fegyelmezett, ápolt kutyáinkkal, és bárki kérdésére büszkén jelentjük ki, hogy ez bizony magyar fajta. :)
Nem vagyok rajta kétségbeesve. Bosszantani sem bosszant, mert már hozzászoktam, hogy az alapműveltség az utóbbi 20 évben csökkent vagy ha finomabban akarok fogalmazni, akkor más irányt vett.
Szerintem azért a pulit, a vizslát, és a komondort illik ismerni, mivel eléggé egyedi a küllemük.
A kuvaszt is illene, bár ahhoz hasonló fajták azért léteznek (csuvacs - amit a kuvaszból tenyésztettek ki, akbash, pireneusi, stb.).
Mindenesetre nem kell itt nagy fajtaismeret, mert a 9 magyar fajta eredetét kb. az ország 99%-a nem ismeri, de azért a fentebb felsorolt 3-4 fajtát úgy nagyjából illene felismerni.
"A legjobb, amit tehetünk, ha sokat mutatkozunk az okos, fegyelmezett, ápolt kutyáinkkal, és bárki kérdésére büszkén jelentjük ki, hogy ez bizony magyar fajta. :)"
A mudink mar helyi latvanyossag. :) Egyszer anyukam ment vele es meselte, hogy egy kisfiu lelkesen mutogatta az anyukajanak, hogy "Nezd itt van az a kutya, aki megall a pirosnal." (Pedig csak azt tudja, hogy az ut szelen le kell ulni.)
Szerintem nem ciki nem tudni :) Képzeljétek el az angolokat vagy a franciákat, de mondhatnám a németeket is, nagyságrendekkel több fajtájuk van, mint nekünk, ott is mindenkinek kívülről kéne tudnia őket?
Meg hát vegyük tudomásul, hogy mindenkinek más a fontos. Nekem nyilván megvannak a magyar fajták, de a megyéinket már nem tudnám vaktérképen elhelyezni, sőt, egy sima felsorolásból is biztos kihagynék egyet-kettőt. Nem hiszem, hogy ezek annyira gázos dolgok lennének :) Nem attól lesz valaki nagyobb magyar, hogy ismeri a fajtáinkat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!