Miért megy ez a szaporító/tenyésztő vita?
Arra gondolok, hogy minden első és minden második kiskutyákkal, vagy ivarérettséggel kapcsolatos kérdésre a válasz: "ne szaporíts".
A másik, mikor valaki azt írja, hogy nem akarja ivartalaníttatni a kutyáját, egyből 10-en letámadják, hogy : "állatkíntó", meg "van elég szaporító, ivartalaníttasd". Én is jártam már így, de ott is leírtam, hogy had döntsem már el én, hogy a kutyámat akarom ivartalaníttatni, vagy sem. Elvégre az, hogy nincs ivartalanítva, nem egyenlő azzal, hogy szaporít is (legalábbis sok esetben).
Miért csinálják ezt az emberek?? Úgyis jól tudjátok, hogy nem itt GYK-n fogjátok megváltania világot. Aki szaporítani akar, az fog is, nem lehet visszatartani azzal, hogy itt leírod, hogy állatkínzó (ami amúgy lehet nem is igaz de ebbe ne menjünk bele), szerintem a legkevésbé sem fogja meghatni. Ez az én véleményem.
De miért csináljátok ezt??
#22 jó esetben igen. De gyes esetekbe a határok kezdenek elmosódni. Hallottam olyan tenyésztőről, aki kutyája 6x ellett. És tenyésztő. Elismert tenyésztő. Ellenben van olyan szaporító is akinek vannak EÜ szűrései is, meg odafigyel az állataira. Csak teszem fel esetleg nem akar adókat fizetni.
Persze mindkettőből kivétel az ilyesmi, de sajna egyre gyakoribb kivétel.
Köszi a választ, mindenkinek. De jöhet még ha valaki másképpen gondolja.
Valóban van ellenpélda mindkettőre, ebben igazad van, de sajnos a mai napig az emberek nagy többsége nincs tisztában alapvető (legalábbis számunkra alapvető) elvekkel a kutyatartás kapcsán és annyi alapvető tapasztalattal sem rendelkezik, hogy különbséget tudjon tenni egy rossz és jó tenyésztő, jó és rossz szaporító között. Mindkettő tud olyan körülményeket teremteni, hogy a tapasztalatlan vásárlóban fel sem merül, hogy rosszul bánik a kutyáival. Viszont azért lássuk be sokkal több jó tenyésztő és rossz szaporító van, ezért én is azt tartom indokoltnak, hogy a tenyésztett kutyákat javasoljuk nekik.
Szerintem sem megoldás ha valakit agresszív módon próbálnak lebeszélni a szaporításról, szaporított kutya vásárlásról és erre az sem mentség, hogy itt napi szinten elmondjuk ezeket a dolgokat. Valószínűleg az adott kérdező néhány órával a kérdés feltevése előtt regisztrált az oldalra és nem olvasta végig előtte az X év hasonló témakörében adott válaszokat. Ezért minden egyes kérdésre olyan türelemmel és részletességgel kéne válaszolni, mintha ez lenne az első kérdés. Igen, azzal is tisztában vagyok, hogy aki menhelyen dolgozik, besegít, önkénteskedik elég sok borzalmat látott és nehéz neki századszorra is szépen elmondani az okokat, de ha nekiugrunk a kérdezőnek, akkor a legtöbb esetben csak azt érjük el, hogy megsértődik, kilép és soha többet nem kérdez semmit. Holott sokszor normális stílussal, józan érvekkel meg lehetne győzni jónéhány embert (persze van akit soha, semmilyen körülmények között), de ahogyan már előttem is írták többen, ha akár 1-2 embert meggyőzünk, akkor már az is óriási eredmény.
Hát igen, ezt nem lehet várni, ilyen körülmények között. Mármint, hogy nincsen elég fajtatiszta kutya. Nincs választási lehetőség. Ha lenne, akkor mondjuk többen meggondolnák, hogy vesznek tenyésztőtől egy esetleges színhibás kutyát (vagy bármi amiért olcsóbban adja). De ugye egyrészt nincs is kitől, másrészt, meg meg kell érteni, hogy nincs mindenkinek 250 000 Ft arra, hogy kutyát vegyen. És igen, ott a sok menhely, meg kidobott kutyus, de Pl nekünk volt egy landseer kutyánk (most border collie, és tacsi van), és eldöntöttem, hogy szeretnék egy landseert. És gondolom sokan vannak még ezzel így, hogy oda vannak a fajtáért. Így most mondhatja nekem bárki, hogy menjek menhelyre, mert nem fogok, mert van elképzelésem, hogy mit szeretnék. Csak, én el fogok menni egy tenyésztőhöz, kicsengetek 200 000Ft-ot, és tudom, hogy nagyon jó kutyát kaptam a pénzemért, de velem ellentétbe sokan nem tudják megtenni.
Szóval igazad van.....
Annyi, hogy külföldön talán van.
De ha megnéznénk, szerintem a mostani kutyások nagy részének van szaporított kutyája, elég ritka akinek nincs. Nekünk is a tacskónk szaporított, bár tök egészséges, szóval baj nincs vele de akkor is...
Érdekes módon általában az emberek, akik azt mondják, nincs pénzük megvenni a tenyésztett kutyát, a legújabb csúcs okostelefonért véletlenül se sajnálják a pénzt.
Aki bizonyos fajtát szeretne, az vagy gyűjtsön rá, vagy ne ártson azzal az általa "szeretett" fajtának, hogy támogatja a szaporítóit.
Érdekes módon egyéb cikkek esetén az ember inkább gyanakvóan fogadja az "olcsóért adom, de egyébként olyan, mint a drágább" kijelentéseket, csak a kutyánál nem.
Én is szeretnék vadiúj, szuper sportkocsit, mégis olyanom van, amit meg tudok fizetni. Ugyanez áll a kutyára. Ha meg valaki negyed áron kínálná nekem az áhított sportkocsit, akkor arról tudnám, hogy tuti gáz van vele.
A fajtának csak akkor ártassz ha hülyétől veszed. Ha olyantól van aki tudja mit csinál, akkor nem ártottál a fajtának. Mint írtam, van aki csak az adózás miatt, hivatalosan nem tenyésztő. Ezzel max az államnak ártottál, mert nem a zsebükbe vándorolt az a bizonyos összeg.
Az állatkínzó szaporítást meg kell szűntetni, de a minőségit felesleges. Sőt jót teszünk vele ennek a sok "inkább nem mondom minek".
De az nagyon igaz, hogy amíg nagy rá a kereslet sok lesz a szaporító, az olyanok is, aki először lát kutyát már fialtatja 600x.....hát...ez van. Lehetne tenni ellene, de nehezen. De az első lépés mindenképpen az lenne, hogy legyen elég tenyésztő.. anélkül fingot nem ér az egész.
A többiek majdnem mindent leírtak, kivéve azt, hogy a szaporított állatok java része nem, csak, hogy betegek, de őket az állatvédők mentik, és vagy sikerül gazdához jutniuk, vagy nem. Arról nem is beszélve, hogy ennek sose lesz vége, míg valaki pénzt keres, eladja a kutyát valakinek, aki tudatlan (azt hiszi, ha kutyának egyszer szülnie kell), vagy aranyosnak tartja a kiskutyákat, mert amíg ez így lesz, nem lesz vége! Nem azon fáradoznak, h az adott fajtát minél szebbre, és egészségesebbre tenyésszék, hanem a pénz érdekli őket! Azt is elítélem, akinek van egy kutyája, akár fajtatiszta, akár nem, de hagyja elleni, és SEMMIT nem ad meg, ami ilyenkor szükséges. Se oltásokat, se semmi mást. Ők is szaporítók, de nem gondolnám, h jobbak, mivel csak az egyedszámot növelik. Törzskönyv nélküli kutyákat, még ha szépek is, minek pároztatni? Nem lehet tudni, h nem rokonok-e. DNS tesztet meg gondolom nem fog csináltatni a gazdi, mert az rengeteg pénz.
Több tenyésztő kéne - ahhoz rengeteg pénz, idő, tanulás, és energia kell. Csinálja az, akinek ez a szenvedélye. Aki nem ért hozzá, ne csinálja anélkül, h konzultált volna orvossal, és tudná, mi kell hozzá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!