Miért megy ez a szaporító/tenyésztő vita?
Arra gondolok, hogy minden első és minden második kiskutyákkal, vagy ivarérettséggel kapcsolatos kérdésre a válasz: "ne szaporíts".
A másik, mikor valaki azt írja, hogy nem akarja ivartalaníttatni a kutyáját, egyből 10-en letámadják, hogy : "állatkíntó", meg "van elég szaporító, ivartalaníttasd". Én is jártam már így, de ott is leírtam, hogy had döntsem már el én, hogy a kutyámat akarom ivartalaníttatni, vagy sem. Elvégre az, hogy nincs ivartalanítva, nem egyenlő azzal, hogy szaporít is (legalábbis sok esetben).
Miért csinálják ezt az emberek?? Úgyis jól tudjátok, hogy nem itt GYK-n fogjátok megváltania világot. Aki szaporítani akar, az fog is, nem lehet visszatartani azzal, hogy itt leírod, hogy állatkínzó (ami amúgy lehet nem is igaz de ebbe ne menjünk bele), szerintem a legkevésbé sem fogja meghatni. Ez az én véleményem.
De miért csináljátok ezt??
#8 látom, szépen félreértetted az írásomat. Ha megbántottalak, elnézést kérek. De mint látjuk félreértetted, szóval kifejtem részletesebben.
Én sem egy nagyvárosi ember vagyok. Úgy, ahogy azt sem említettem, hogy falun nem lehet normális kutyatartó. A "falusi paraszt" kifejezésből a "paraszt"*értsd: bunkó haszonleső sz*rházi. Pont amilyen városon is van a panel-prolik között szép számmal. Nem arra értettem, hogy minden vidéki ember ilyen, magamat sem gondolom ilyennek, azt sem mondtam, hogy te ilyen vagy. Erre felé szép számmal előfordul az olyan kutyatartó, aki láncra verve tartja a kutyáját, oltva sosem volt, jaa és tegyük hozzá, hogy a kaján meg vizen kívül semmit nem kap. Ezek a kutyák pórázt sem láttak még, azt hogy mi van a kerítésen kívül, csak mikor elszöknek. Erre írtam, hogy " paraszt" állattartás, és valljuk be; vidéken szép számmal előfordul. Ez korán sem jelenti, hogy mindenki ilyen.
Ez egy gyik, és nyilván az lenne optimális, ha mindenki csak olyan válaszokat kapna, amik ténylegesen a kérdésre adott válaszok.
Csakhogy ez egy olyan téma, ahol: élőlényekről van szó, és mindenki azt hiszi, hogy semmit nem kell érteni a kutyatartáshoz, ezért nem is tud róla semmit, így rengeteg a tévhit. Ezért ezen a gyiken egyszerűen lehetetlen, hogy a kérdéshez kevésbé kapcsolódó, de általános tájékoztatás ne "hangozzék el".
Ez azért van így, mert egy alomnyi szaporított kiskutya nem "csak" ennyi. Ha gazdához kerülnek, akkor ez egyenértékű azzal, hogy ugyanennyi menhelyi kutya nem került gazdához. Ha utcára kerülnek, akkor ez nem csak azt jelenti, hogy több kutya lesz menhelyen, hanem azt is, hogy az eddig ott lévőknek ennyivel is több versenytársuk van.
Továbbá minden egyes eladott kiskutya újabb ösztönzést jelent a szaporítójának.
Tájékoztatás nélkül semmi nem működik.
#15! Értem, hogy sok a tudatlan, de ahogy már le is írták, az, akit a pénz érdekel tudatlan vagy sem, nem fogja érdekelni a "szentmise" amit lefolytattok.
Így van, egyetértek veled, hogy sok az olyan kutyás kérdés, amin már a szövegből kivehető, hogy a kérdező azt hiszi, hogy "etetem itatom meg simizem oszt jóvan..". Ez egyértelmű, hogy tudatlan kutyatartó, amiből sok jó nem fog kisülni.
DE: (igen még mindig van egy de :D) Ha azt nézed ez egy név nélküli oldal. Szóval egyes helyekre mielőtt odavágod a szokásos sablonszöveget, kérdezni kellene, hogy volt e már kutyád stb stb.
Nem ehhez a témához jön, de minden "milyen kutya fajtát válasszak" témájú kérdéshez oda van írva, hogy "a kutyát oltani kell etetni kell, állatorvoshoz kell vinne, ezen kívül ha szaporítótól veszed tuti beteg lesz". Na most, ezt akár írhatod egy olyannak is aki tapasztalt kutyás, csak épp nem tud döntenoi 2 fajta között, és kéri a segítséget. Ezesetben gondolom (magamból kiindulva) a legkevésbé sem kíváncsi erre a dumára, ha tudja, hogy mit csinál. (egy kezdőnek jól jön ezt nem vitatom, de ott is úgy írják egyesek mintha le akarnák beszélni az illetőt a kutyáról).
A szaporítós téma meg? Rendben, nagyobb esély van rá, hogy örökletes betegsége van a kutyának. Értem én, tudom is, hogy ha nincs EÜ szűrés, akkor nincs biztosítva semmi. Természetesen az sincs biztosítva, hogy egészséges kutya lesz, de az sem, hogy nem.
Én is odaírom, mint figyelmeztetés, hogy "megnő a kockázata az örökletes betegségeknek". De egyesek azt írják, hogy "előbb utóbb örökletes betegsége LESZ és majd hordhatod az orvoshoz". Na most ez alapból hülyeség. Fifty-fifty....tehát: azt sem tudja senki biztosra mondani, hogy nem lesz beteg a kutya, de azt sem, hogy igen. Ami annyit jelent, hogy előítélettel fordulnak feléjük, meg találgatással. A legkevésbé sem biztos, hogy beteg lesz a kutya, lehet szép egészséges kutyus lesz belőle, aki az oltásokon kívül nem fog orvost látni. Ugyanígy lehetséges az is, hogy hetente hordani kellesz kezeltetni valamire. De ezt a kutyát látva sem lehet megállapítani nem hogy képernyőn keresztül.
Remélem értetted a célzásomat. Nem azzal van a bajom, hogy valaki leírja, hanem azzal, ahogyan.
Őszintén szólva, nem értem a célzásodat. Én mindig megkérdezem a körülményeket, alapvetően nem nézek hülyének senkit és minden kérdésre normálisan válaszolok.
Az itt válaszolók közül sokaknak van a stílusával probléma, de az offolás többnyire nem azon megy, hogy szapi így betegség úgy, hanem azon, hogy: fúúúú, nézd mennyi helyesírási hiba van a kérdésedben, neked nem is való, csak plüss, mert itt mersz kérdezni blablablaplatyplaty - és ilyen szinte minden kérdésnél van.
Engem ez sokkal inkább idegesít, mint az, ha minden kérdéshez normálisan le lenne írva pár alap infó - ha a kérdező már tisztában van velük, akkor ezt leírhatja és meg van oldva. Meg aztán, az itt kérdezők 98%-a olyat kérdez, amit 2 perc googlizással megtudhatna, szóval szinte biztos, hogy szüksége van a plusz infókra... bizony, a net tele van fajtaválasztós programokkal is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!