Border collie első kutyának. Mit gondoltok?
Nekem egy 6 éves borderem van, és szintén 14 voltam, amikor hozzánk került. A tenyésztő elmondta, hogy mit kell tudni róla, azt is, hogy szeretné nyomon követni az életét ha nem probléma, nem szívesen adja hobbi kutyának, de ám legyen. Szóval ahogy hozzánk került 8 hetes korában, elkezdtünk foglalkozni vele, tanítgatni, nevelgetni, mit szabad és mit nem. Aztán kutya iskola, agility, persze nem versenyszerűen, de a kutya egyszerűen jobban szerette mint mi... mint egy kisgyerek amikor játszótérre megy. :) Fel kell készülni rá, hogy ha azt mondják nagy a mozgásigénye, akkor az tényleg nagy. Itt nem arról van szó, hogy játszol vele napi fél órát, és akkor le van tudva, ezt úgy kell elképzelni, hogy egy nap 30 km-t is képes lefutni ha nem többet (persze szokás kérdése, de azért ő úgyérzi jól magát ha sokat mozoghat). Én azt mondom az átlaghoz képest a miénk is ellustult, pedig egész nap szabadon mászkálhat az udvarban, ami elég nagy, napi egy óra fogócska, labda legalább, ami alatt végig rohan... nem csak ő, én is, mert ha csak egy helyből dobálom a labdát, könnyen megunja, ha kergetem, azt viszont baromira élvezi hál'istennek. :D Aztán majd egy óra tanulgatás is van, alap engedelmesség póráz nélkül, na meg a kisebb "mutatványok", amiket megtanítottunk neki. Este szüleim viszik több mint másfél órás sétára, és még így is képes végig ugatni az egész éjszakát, mert nem fáradt el eléggé...
Amúgy ha neki szeretethiánya van, akkor kierőszakolja hogy valaki igenis foglalkozzon vele, a család kisgyerekeit nem bántja, ha a fülét tépik, akkor is inkább csak odébb megy vagy elszalad, ellenben az idegen kisgyerekekkel, őket nagyon nem csípi, bár ez is csak szoktatás kérdése.
Szerintem a border collie egy hihetetlenül értelmes és okos kutya fajta, de én (akinek az első kutyája border) is azt mondom, hogy nem éppen a legjobb elsőnek. Éppen azért mert hihetetlenül okos, nagyon észnél kell lenni, hogy ne nőjön az ember fejére, és tudja hol a helye. Ha van napi 3-4 órád, vagy mégtöbb hogy foglalkozz vele, csak akkor vállalj ilyen kutyát, mert a következő legalább 10 évben nem fogsz unatkozni az biztos!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!