Kutya fedeztetes? Hogy lenne jo?
Van egy torzskonyvezet kan nemetjuhaszom. Szeretnenk paroztatni egy masik szinten torzskonyvezet nemetjuhasz szukaval. Egy utcaval lakik odebb. Most nem tuzel a kutyus de addig is kene jarniuk egymashoz? Mielott mindenki elkezdi hogy szaporito lennek nincs igaza mert nem beteg es keverek kutyak lesznek. Egeszseges fajtatiszta mindegyik szulo. Es a kolykok nem eladasra mennek. Mindegyik kolyoknek ami meg nincs is meg vannak mar biztos jo helyei vannak. Mennyire fontos hogy a kan kutyahoz kell hozzni a szukat? Illetve az ismerkedest hogyan? Mikre kell figyelni? Hallottam az osszerakadasrol. Es ez hogy van?
Koszonom az ertelmes valaszokat elore is.
ajánlom figyelmedbe ezt a cikket, pont erről szól:
Az én kutyám törzskönyves, de nem fogom ideposztolni a törzskönyvét, mert egy: nem pároztattam soha, és nem is fogom, kettő: semmi közöd a kutyám törzskönyvéhez!
És igen, mindenki aki így pároztatja a kutyáját, szaporítónak minősül, mivel csak az egyedszámot növeli, és nem a fajta jobbá tételén fáradozik! Aki pároztatni akarja a kutyáját, az csinálja rendesen, vagy hagyja meg ezt a tenyésztőknek!
utolsó: az is szaporító :D
a cikket pont ezért linkeltem. hiába szereted a kutyádat, amíg nem vagy tisztában a genetikai háttérrel, nincsenek kiszűrve az örökletes betegségek, és nem a fajta nemesítése a célod, hanem csak "jajj legyenek szép kiskutyák" akkor ugyanúgy szaporító az illető, mintha anyagi haszonszerzésből csinálná.
az igazi, nagybetűs Tenyésztő a legjobbakat adja meg a kutyáinak, szűrve vannak az általános örökletes, illetve a fajta jellegzetes betegségeire, és a kutyája képességeitől, a kívánt tenyészcéltól függően választ párt a kutyának. és sem a törzskönyv, chip, oltások, és egészségügyi garancia megléte nem kérdés a kölyökkutyáknál sem.
Ezt a következőképpen kell csinálni:
- eü. szűrések (ami a fajtánál kötelező) mindkét kutyának
- herpesz elleni oltások a szukának
- tenyészszemle mindkét kutyának (ahol nem csak a küllemet, hanem a megfelelő, fajtára jellemző idegrendszert is nézik)
- valamint érdemes a törzskönyvüket összevetni annyiban legalább, hogy nem közeli rokonok.
Ha nem szeretnéd törzskönyveztetni és eladni a kölyköket (pontosabban a szuka gazdája nem szeretné), akkor ennyi elég. Ezek viszont fontosak, hogy tudni lehessen, mit örökítenek majd át a kölyköknek, mert az önmagában kevés, hogy mindkettő fajtatiszta, és ránézésre egészségesnek néznek ki.
Egyébként elég a tüzeléskor átvinni a kant, de lehet úgy is, hogy összeismertetitek őket korábban. Úgyis a szuka "dönt", hogy elfogadja-e majd.
Párzáskor a kutyák egy ideig úgy maradnak összeragadva. Hagyni kell őket, nem szabad megpróbálni szétválasztani, majd szétválnak maguktól.
Bár én úgy gondolom, ha fajtatiszta kutyát szeretnék, akkor nem azon az 5500 Ft-on múlik, legyen törzskönyve is, ami valóban igazolja a származását.
Ha meg nem fontos a törzskönyv, akkor befogadok menhelyről, tele vannak a menhelyek német juhász jellegű kutyákkal. De ti tudjátok...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!