Utcán sétáltató kutyásokhoz szólna a kérdésem, miért van ez?
Szóval ... Nekem van egy kiskutyám, a neve Mázli. Nagyon kis morcos, szóval akár egy német juhásznak is neki menne. Amint találkozunk távolról egy hím kutyával már vicsorít, és morog. Ennek elkerülése végett visszahúzom pórázon keresztül a lábam mellé, hogy esélye se legyen harapás közelbe kerülni erre mit csinál a gazdája? Jön közelebb és engedi a kutyámhoz az övét. Ez nekem teljesen nonszensz. Miért? Nem látja, hogy mindjárt megharapja? Amikor meg meg merek szólalni, hogy harapós, ezért nem tanácsolom, hogy közelebb jöjjenek még ő van felháborodva és engedi tovább a kutyát... A másik eset meg amikor ugye már törvényellenesen póráz nélkül van a kutya és oda fut az enyémhez. Én gyorsan felemelem a Mázlit, hogy ne legyen baj, erre folyamatosan megkapom, hogy: "Feljebb esetleg nem tudnád?" és ehhez hasonlókat vagy ilyesmi párbeszédek folynak le kettőnk közt:
"Másik fél: - Tedd már le szerencsétlent.
Én: - De harap!
Másik fél: - Leszarom. Max az enyém megvédi magát." <- És nem hívja vissza a kutyát.
Az elején még azért csináltam ezt, hogy a másik gazdának a kutyáját védelmezzem, viszont már annyira kiakasztó, hogy naponta körülbelül ötször ilyen konfliktusba keveredek, hogy már csak azért csinálom nehogy a másik kutya visszatámadjon és kárt tegyen az enyémben.
Valaki esetleg meg tudja magyarázni miért csinálják ezt az emberek? Vagy esetleg, ha te is ilyen vagy miért van? Nem lehet elismerni, hogy ez a kutya nem játszótárs és tovább menni? Miért kell leszólni a másikat a saját kutyája védelméért és erősködni?
ezt én sem fogtam fel soha, amikor kutyám volt.
rengeteg primitív, a kutya-etikettet nem ismerő ember tart sajnos kutyát.
de ha felemeled, az nem jó megoldás, mert a másik kutya zsákmánynak tekinti a tiédet, inkább állj közéjük.
volt egy hasonló ismerősöm, mármint a bunkó fajta, egyszer hasbarúgta a gazdi a kutyáját, amikor szó nélkül lerohant egy sokkal kisebbet. nem mondom, hogy ezt kell tenni, de kicsit jobban figyelt rá utána..
azta :O
én nem szoktam ilyet csinálni, nekem is van kutyám, ő játékos, de amikor jön egy másik ( számomra még idegen) kutya akkor rövidre fogom a pórázt és megvárom, hogy mit reagál a másik gazdi
mármint, hogy odamehet-e a kutya vagy épp nem
Amúgy egy tipp: kössél Narancssárga/piros szalagot a nyakörvére
ez azt jelent, hogy harapós a kutya
Itt a városban is van egy rotweiler (bocsi, ha rosszul irtam) akinek van a nyakörvén :)
Az nagy helyzet, hogy full hülye vagy a kutyákhoz, a kutya tartáshoz is, és ezek az emberek csak segíteni próbálnak neked a helyes útra térni, csak épp mivel nem tanító mesterek, nem tudják, hogy ezt hogy kell csinálni, csak hagyják a dolgokat folyni a helyes irányba.
Akkor kezdjük, szép sorba:
A nagyon kis morcos, lefordítva annyit tesz, nagyon elbaszott nevelésű, rosszul szocializált.
És ne, el se kezd ezzel vitatkozni a kutyán NEM morcosak, és NEM úgy ismerkednek, hogy akárkinek nekimennek.
Ez 2 dolog miatt lehet: 1 Így tanítottad, (akkor egy igazi tajparaszt vagy) vagy vastag sugárba szartad le a szocializációját (ebben az esetben csak simán paraszt vagy)
Mivel ha normálisan lenne szocializálva, akkor kutyaként , tehát barátságosan, kíváncsian, vidáman menne oda más kutyákhoz játszani.
Erre te azt csinálod, hogy húzgálod magad mellé. Amiből csakis annyit ért meg, hogy a gazdi ideges, vala baj van, tehát támadni kell.
Ahelyett, hogy elengednéd a pórázról, hogy ne befolyásold a saját "agyfosásoddal" a természet helyes útját, és ha már te képtelen vagy szocializálni, akkor megpróbáld ráhagyni, hátha neki megy önállóan is.
De azért gondolom érzed a lényeget, hogy ez a te dolgod lenne.
A másik a felemelés. Ugyanez. A lehetőségét is elzárod tőle, hogy valaha is teljes életet éljen.
Persze nem előny úgy kezdeni az ismerkedést, hogy egy szociopata harapós kutyát sikerült felnevelned, és itt jön képbe a fegyelmezés.
Ha harap, nem az a megoldás, hogy kivond a szituációból, hanem az, hogy letiltsd a nem kívánt viselkedésről.
De miután nem fegyelmezed, és eddig fajultak a dolgok, így kb 100%-ra biztos vagyok benne, hogy arról sincs elképzelésed se, hogyan, mikor milyen módon kell hatékonyan, a kutya fejlődését segítve fegyelmezni egy kutyát.
Egyébként abban igazad van, hogy az ilyet tényleg jobb elkerülni.
Én is sok ilyen siralmas látványt látok, de rájöttem, hogy nem lehet a világot megváltani.
Nem azért, mert a kutya nem játszó társ.
Hanem azért, mert az emberi ostobaság mértéke végtelen. A hozzád hasonló beszűkült tudatú állatkínzókkal nem érdemes foglalkozni, mert fölösleges időpocsékolás.
Csak azt a szerencsétlen kutyát sajnálom, hogy állandó védekező, támadó lelkiállapotban kell lennie minden egyes fajtársa közelében.
Hogy soha életében nem lesz egy barátja sem, nem fogja megtanulni, milyen megismerkedni egy másik állattal.
Nincs különösebb tapasztalatom agresszív kutyákkal és nem ismerem a kutyádat, úgyhogy nem akarlak leugatni, de én azt gondolom, hogy ha találkozol egy ilyen gazdával, aki kerek-perec megmondja, hogy őt nem izgatja, hogy milyen a kutyád, mert majd lerendezik egymással, akkor örülj neki és ereszd csak oda hozzá nyugodtan a tiedet. Azért ritkán tépik szét egymást a kutyák a gazdáik mellett. Egy kis acsarkodás nem a világvége. Csak így tudnád elkezdeni összeszoktatni más kutyákkal.
Persze biztos van az az elmebeteg kutya, ami azonnal a másik torkának ugrik, de azért kétlem, hogy ennyire durva a helyzet.
"ereszd csak oda hozzá nyugodtan a tiedet."
Póráz nélkül!!!
Egyébként nem tartom jó ötletnek szalagokat kötni a pórázra.
Az csak egy megbélyegzés, amibe bele lehet "kényelmesedni" mert van rajta szalag, tehát probléma letudva, tudattam a világgal, hogy harapós.
Ez csak a probléma szőnyeg alá söprése.
A megoldást pedig nagy mértékben gátolja, hiszen így a többi gazda is előítéletekkel engedi oda a kutyáját, amit a kutya természetesen 100%-osan érez.
Máris hátránnyal indul a kutya a szocializációban.
Köszönöm szépen a válaszokat! :)
Kilenc éves voltam, amikor megkaptam őt, nem az én dolgom volt a nevelése, most meg már idős, ezért hiába csapok az orrára, vagy büntetem meg más módon nem tanul belőle sajnos.
Abban meg lehet igazad van, hogy nem kéne rögtön felkapkodni, viszont könyörgöm ... Tanuljátok már meg a másik mondanivalóját felfogni és ne rögtön támadni és állatkínzónak nevezni valakit a kellő háttérismeret nélkül.
Igen, ez tipikus példa.
Kisgyerek lát a neten egy cuki képet, és addig nyúzza a szüleit, amíg nem hoznak egy kiskutyát.
Túl bonyolult, túl nagy , és megoldhatatlan téma ez, ahhoz, hogy itt foglalkozzunk vele.
Ez az egész társadalmat érintő, arra jellemző siralmas helyzet, amit a legsötétebb szudáni falu szintjéhez tudnék hasonlítani, ami a hobbi állat tartásra jellemző Magyarországon.
Annyira nem hibáztatlak, hiszen ebbe nőttél bele. Hogy az állattartás az emberről szól, az állat teljes kihasználása, az ő igényeinek a semmibe vétele.
Még ha nem is tudatosan, hiszen ez volt a természetes, nem is tudsz más módszerről.
És tizen éves gyerekként egy egész család hozzáállását is nehéz megváltoztatni, még ha valaki veszi is a fáradságot, hogy egy hangyányit belemerüljön a szakirodalomba.
Ezért, az ilyenekre, és még sok más dologra mondtam, hogy nem lehet a világot megváltoztatni. Legalább is nem könnyű.
(Ami az állatkínzást illeti, van az az ügyész, aki erre rá tudná bizonyítani, hogy az, hiszen az állat védelmi törvény megfogalmazását alaposan értelmezve , akár ezt is rá lehet mondani. Ráadásul se a törvény nem ismerete, se az állattartás elméleti hiányossága nem mentesít a felelősség alól.
Nyilván, nem szélsőséges esetről beszélünk, ne is vedd magadra, csak azért írom ezt, hogy érezd a probléma volumenét.
Szóval ha szélsőséges esetről lenne szó, komoly bántalmazásról, stb, a törvény akkor se csinálna semmit.
Mert nincs benne a kultúránkban , a társadalmi normáinkban.
Ez a probléma igazi gyökere!
Én kb pont 7-8-9 év körülre tenném bele a nemzeti alaptantervbe mondjuk környezet ismeretbe, az állatokkal való helyes bánásmód ismeretét.
Senkit nem érdekel, milyen rézbányászat van Csádban, vagy hány tojást rak egy barázda billegető.
De ha van az országban 2 millió kutya, 1 millió macska, és ezek 80%-a rosszul van tartva, és elkeserítő a hozzáállásbeli különbség nálunk mentálisan fejlettebb országokhoz viszonyítva, azzal kéne valamit kezdeni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!