Hogyan kell értelmezni? ". Patás állatot állandó jelleggel, ebet tartósan kikötve tartani tilos. "
Megtaláltam a 2016.jan.1-től hatályos kormányrendeletet.
Ugye a még érvényben lévő kimondja, hogy minimum milyen hosszú eszközzel lehet tartósan kikötni.
Pl. közepes testű ebet 8 m-nél hosszabbal lehet csak.
De mit jelent az, hogy tartósan? Ezt ki dönti el?
A kérdés apropója, hogy tele vagyunk rosszindulatú szomszédokkal, és már fel is jelentettek a kutya miatt néhány dologért minket.
Én bizony, amikor pl. jön a vízórás, az elmüs...vagy hasonló, akkor láncra szoktam kötni. Mert bár nem támadó jellegű a kutyám, de annyira örül még a legutolsó csövesnek is, hogy össze-vissza ugrálná és nyalogatná.
Vagy még akkor szoktam kikötni, amikor pl. bográcsolunk és az egész család ott van. De ilyenkor úgy rendezzük be a kertet és úgy terítünk meg, hogy a kutya hozzánk még oda tudjon jönni, de a család többi tagjához már ne. Hiszen nem lenne szerencsés, ha a 30 kilójával ugrálna az öregekre.
(Tudom, tudom...nevelés kérdése minden, ami folyamatban van, de még "friss" szerzemény, fél éve van nálunk, kb. 2 hónapja kezdett kialakulni a kötödés a kutya irányából felénk, a falkasorrend még odébb van)
Ja, egy 5 éves kutyáról van egyébként szó, akinek már megvannak a kialakult szokásai. Nem lesz egyszerű feladat megtanítani a "városi kutya létre"
Patás állatot,pl kecskét amikor a nőstény tüzel,kikötik.Illetve ha mondjuk 2-3 napra ki van egy fához kötve egy ló,az se jó.Tehát patást nem tarthatsz úgy,hogy csak kikötöd,kell neki egy beálló,minimum.
Kutyánál az van megszabva,hogy mekkora kutyusnak mekkor kennel/kifutó/kikötésre alkalmas dolog kell.Ez utóbbi amit olvastál ez egy TV módosítás,ami kiegészíti az eredeti TV szövegét,rendelkezéseit.(Amúgy nincs odébb a falkasorrend azt MOST,már mikor megérkezett tudatni kell vele,hiába tündér a lelkem.Ha most nem,később nehezebb lesz,nem csak a falkasorrend kialakítása,hanem úgy általában a nevelése is)
Én azt mondanám, hogy a naphosszat kikötött kutyákra vonatkozik. Nyilván, amit te írsz, az nem tartós megkötés, ha nyitva kell hagynom a kaput vagy valami, akkor én is kennelbe zárom a kutyát, hiába nem bánt, de semmi szükségem, hogy a menhelyen találjam meg, az csak elővigyázatosság. Ennyi erővel ebbe is bele lehetne kötni. Tartós megkötésnek szerintem az számít, amikor maximum egy-egy séta vagy egy rövidebb udvari játék idejére engedik el a kutyát, bár a folyamatosan megkötött kutyákkal ilyen téren nem igen szoktak foglalkozni.
De ez csak tipp.
Más törvényekben le szokták írni, hogy mit értenek tartós alatt. Ebben is biztosan benne van vagy lesz, bele kell merülni.
(Pl. kéményseprő ha jön... a tartós szén-monoxid visszaáramlást jelentenie kell. de mi számít tartósnak ott? hát benne a rendeletben! a kapcsolástól számított 5 perc. Hasonlót szerintem az ebes témában is találni kellene.)
Amúgy pont az általad leírt esetekben megköthető a kutya, nyilván ezekért nem azt írják elő, hogy egyáltalán nem szabad megkötni.
Az elsonek igaza van abban, amit a falkasorrendrol mondott. Ha az elso pillanattol tudatod vele, hogy ki a fonok, hol vannak a hatarok, sokkal konnyebb dolgod lehetett volna, mint most, hogy csak fel ev mulva kezded el.
A lancrol meg mar mindent leirtak elottem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!