Egy komondortól vagy egy rottweilertől félsz jobban?
Találtam valami videót ami a komondort a legjobb őrző védő és legagresszívebb kutyák közé sorolja.
Én nem hiszem, hogy a mai komondorok(és talán kuvaszok)
összehasonlítva keményebbek mint egy rottweiler,
bullmasztiff,cane corso és hasonlók.
Gondoljátok a mai kutyáink arányaiban véve felveszik a versenyt a külföldi fajtákkal?
Szerintem azok keményebbek. Mert nem esetek ki olya régen a használatból pl.: kaukázusi,közép ázsiai.
Mert eleve úgy alakultak ki és tenyésztették őket, hogy jobban végezzék ezt a munkát.
Szerintem a külföldi fajták között arányaiban több a jobb munkát végző.
szerintetek ?
Akumival egyetértek. Ha választanom kell egy roti vagy egy komondor/kuvasz között, akkor az utóbbiakat választanám, feltéve ha jó idegrendszerűek, mivel a pásztorkutyák feleslegesen nem harapnak és ha nincs konkrét támadás, akkor maguktól eresztenek, míg a rottweiler szerintem nem eresztene és marcangolna tovább.
Nem tudom mit értesz viszont keménység alatt, de mind erőben, mind területőrzésben jobbak és hatékonyabbak a komondorok, kuvaszok. Már eleve a méretük, habitusuk és a funkciójuk alapján is, hiszen vadállatok ellen lettek kitalálva.
Arányaiban tekintve a pásztorkutyák között minden bizonnyal jobb helyzetben vannak a kájok, kauk, hiszen jóval több ilyen fajta él még mai napig nyájok mellett, munkával töltve a mindennapjaikat és e szerint szelektálva. Még jobb helyzetben van a kangal.
Viszont kauból, kájból is idehaza 90%-ban küllemre tenyésztett példányok vannak, nem pedig a munkavonalasok.
Ha nem arányokat nézünk, akkor pásztorkutyás tesztek viszont azt bizonyítják, hogy a komondorok, kuvaszok, ha megfelelően vannak szelektálva, akkor felveszik a versenyt a kaukkal, kájokkal, kangalokkal. Tehát vannak nagyon is jó példányok. Idén a pásztorkutyás találkozón egy komondor kapta az egyik legnagyobb tapsot és több kaus is mondta, hogy ha tudja, hogy ilyen komondorok is vannak, akkor nem kauja lenne.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!