Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Hogyan vegyem át a falkavezérs...

Hogyan vegyem át a falkavezérséget?

Figyelt kérdés

Pont ma olvastam ki Ceasar Millan egyik konyvet ami sokat segitett megerteni a kutyakat.

Sajnos nem en vagyok a falkavezer, ezert a kutyam eleg neveletlenul viselkedik.

Mit tehetnek hogy en legyek a falkavezer? Meddig kell csinalnom, hogy eszrevegye en vagyok a falkavezer?

Rengeteget olvastam neten, ki is probaltam sokmindent de hihetetlenul makacs a kutyam, de az is lehet hogy en csinalom rosszul.

2015. jan. 10. 22:36
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Azért neveletlen, mert képes megtámadni, rám morog, mindig furakodik elore, hogy o menjen ki, porazon huz, mas kutyaknak nekimegy(csak porazon), es nagyon idegesito tud lenni ez.. Irtam egy kutyakikepzonek, de vissza se irt.

Azt kezdtem el csinalni, hogy az ajton en megyek eloszor ki-be. Amikor setaltatom akkor rovid porazra fogom hogy a labam mellett menjen, de ez nem tetszik neki es van hogy elkezd ketlabon ugralni vagy huz folyamatosan..

A kajaja az mindig elotte van, azt elkene vennem?

Ha nem figyelek ra, akkor elkezd morogni vagy ugatni. Ha elmegyek itthonrol akkor arra erek haza, hogy az agyamrol az agynemu meg a parnak a foldon vannak, van amelyikbol kitepi a belest.

Ha az udvarra kiteszem akkor egybol elkezdi ugatni a semmit, es ezt addig csinalja amig be nem hozom. (szolnak a szomszedok)

Mostanaban kevesebbet setaltatom ez teny, de megprobalom tobbszor vinni.

A trukkoket csak akkor csinalja meg ha van nalam kaja, es akkor is alig figyel ossze-vissza csinal mindent. Nagyon hiperaktiv.

Reggelente kb o kelt, all az agyam mellett es a tappancsaval piszkal.

Nyilvanvalo hogy o a falkavezer, de probalok ezen valtoztatni.

Rendeltem egy masik konyvet Ceasar Millantól, hogy hogyan legyek falkavezér. Remélem segíteni fog.

Azt kifelejtettem, hogy 1 éves, kistestu ivartalanitott kan kutya. Kb 4 és fél kilós, nem tudom ezek mennyit számítanak.

Altalaban napi 2x setal és kb 5-6x jar le pisilni-kakilni.

2015. jan. 11. 21:03
 12/16 anonim ***** válasza:
50%

Hát igen, a jelek szerint ez a kutya frankón idiótának néz téged/titeket. :D

Ha egy kutyakiképző nem reagál, keress másikat, vagy kutyasulit. Nem csak egy van az egész világon. A problémátok viszont még mindig sokkal összetettebb, mint hogy itt le lehessen írni a megoldást.

Pl. igen, nagy baj, ha non-stop van előtte kaja, de ha még ez sem alapvető neked, akkor egyáltalán nem biztos, hogy egy 2., 15., vagy 1000000. Ceasar Millan könyvet már úgy fogsz tudni értelmezni, hogy az segítsen neked bármit is.

2015. jan. 11. 22:04
 13/16 anonim ***** válasza:

"Irtam egy kutyakikepzonek, de vissza se irt. "

Hívd fel. Az emailek nem mindig érnek célba, néha a levelezőrendszer spamnak ítéli, és a címzett nem is látja, hogy egyáltalán kapott levelet. A telefon a tuti.

2015. jan. 11. 22:55
 14/16 anonim ***** válasza:
25%

"Azért neveletlen, mert képes megtámadni, rám morog,"

Akkor te meg állsz, mint a kőszikla és nem hagyod elzavarni magad. Feléd ugrik, morog? Akkor szépen elindulsz szembe vele, amíg ki nem tér az utadból és le nem nyugszik.

"mindig furakodik elore, hogy o menjen ki"

Akkor mindig visszafordulsz, mikor eléd furakszik. Lehet, hogy 20x kell visszafordulni az ajtóból de megtanulja, hogy furakodással nem jut ki.

"porazon huz"

Megtanítod laza pórázon sétálni...

"mas kutyaknak nekimegy(csak porazon)"

Akkor ráveszed, hogy rád figyeljen kutya közelében, akár falattal és magadon tartod a figyelmét. Minden csöndes találkozás után hatalmas dicséret jár neki, megtanulja hogyha kussba marad azal csak jól jár (+nem kell félni a másik kutyától). Ha meg sima bunkóskodásból akar nekik menni,akkor amint befeszül erélyesen rászólsz.

"A kajaja az mindig elotte van, azt elkene vennem?"

Igen, el kell venned előle, csak reggel és este kapjon enni. Ha nem eszik, vársz pár percet és csak következő etetésnél kapja meg újra.

"Ha nem figyelek ra, akkor elkezd morogni vagy ugatni. Ha elmegyek itthonrol akkor arra erek haza, hogy az agyamrol az agynemu meg a parnak a foldon vannak, van amelyikbol kitepi a belest."

Megoldás: Le kell fárasztani a kutyát mielőtt hosszabb időre magára hagyod. Pl. vidd el egy órás sétára. Rombolhat azért mert ideges a távolléted miatt vagy azért mert unatkozik. Ha ideges akkor folyamatosan kell egyre több időre magára hagyni, először 5 perc, aztán 10, aztán 30, aztán 1-2 óra. Ha unatkozik, akkor meg hagyjál neki elöl valami játékot amit nem tud megenni (pl. kötéljáték) vagy bőrcsontot, amivel lekötheti magát.

"Ha az udvarra kiteszem akkor egybol elkezdi ugatni a semmit, es ezt addig csinalja amig be nem hozom. (szolnak a szomszedok)"

Persze hogy ugat! Ugat, mert miért is ne ugatna, unatkozik, jó buli, leköti magát. Ráadásul ha ugat, visszaengeded, hopp, máris elérte a célját az ugatással.

"Mostanaban kevesebbet setaltatom ez teny, de megprobalom tobbszor vinni."

Ha kerti kutya, akkor naponta egyszer is elég elvinni, de akkor az legyen egy izgalmas, kiadós séta!

"A trukkoket csak akkor csinalja meg ha van nalam kaja, es akkor is alig figyel ossze-vissza csinal mindent. Nagyon hiperaktiv."

Akkor rövidebb ideig tanítsd, de gyakrabban. Csinálhatod azt is, hogy hol kaja a jutalom, hol simogatás, hol közös játék.

"Reggelente kb o kelt, all az agyam mellett es a tappancsaval piszkal."

Akkor küld el :)

"Nyilvanvalo hogy o a falkavezer, de probalok ezen valtoztatni."

Csak olyan, mint egy hisztis gyerek akire senki nem szól rá és nem tudja, hogy hogyan kellene viselkedni.

"Rendeltem egy masik konyvet Ceasar Millantól, hogy hogyan legyek falkavezér. Remélem segíteni fog."

Szerintem Cesar Millan könyveiinkább érdekesek, mint hasznosak...

"Azt kifelejtettem, hogy 1 éves, kistestu ivartalanitott kan kutya. Kb 4 és fél kilós, nem tudom ezek mennyit számítanak." SZÁMÍÍT! 1 éves! Naná, hogy hiperaktív, ebben a korban tudnak csak igazán pörögni a kutyák. Le fog idővel nyugodni, nyugi. Legyél nyugodt, következetes.

2015. jan. 11. 22:55
 15/16 anonim ***** válasza:

Ezek azok a problémák, amikre egy szórakoztatásra szánt könyvben nem fogsz megoldást találni!

Keresd fel megint azt a kiképzőt, akit kinéztél, vagy akár másikat és kérj személyesen segítséget. Viszont ajánlom, hogy családi kutyás iskolát válassz! Egy munkakutyás iskolában az ilyen problémákkal küszködő kutya-gazda párosok háttérbe kerülnek, azok az iskolák nem erről szólnak.

2015. jan. 11. 23:15
 16/16 ödi2 ***** válasza:

És megérkezett az összes problémára a remélt válasz,szinte a bőség zavara...:(

Kedves kérdező. Az előzökben leírt tanácsom szerint,keress meg egy kiképzőt,mert hiába kapsz jó tippet,ha nem tudod megfelelően alkalmazni.

A legnagyobb problémádra nem kaptál választ és amíg azt nem hozod helyre,addig minden más csak tünet,egy logikus következménye az igazi problémának...

Amíg nem TE irányítasz,addig nem tudod helyrehozni a felsorolt problémákat. A kutyád nincs szocializálva,kevés inger érte eddig. Honnét tudom???

Pórázon húz. Miért? Mert minden újdonsagként éri,eltereli a figyelmét és TE nem vagy rá olyan hatással,h kizökkenjen ebből.

Ha ugat,bemehet. Bármikor tetszés szerint ehet. Ha izgatott,frusztrált nincs kihez forduljon,hiszen TE is az leszel tőle és inkább hanyagolod a sétákat is...

Soroljam még?

Amíg nem Te leszel az irányító,addig a kutya próbálja betölteni ezt a szerepet,mert a kutya stabilitásra vágyik,egy biztonsággal betöltött helyre. Az h első hely vagy utolsó az ő szempontjából lényegtelen...

A stabilitás a lényeg.

Amíg a sok-sok kutyatartó nem jut el arra a szintre, h a kutyája,legalább annyi neveléssel jár mint egy gyerek az első éveiben,addig mindig is lesznek problémák.

Egészen más utat jártam be a kutyanevelés,oktatás területén,mint sok más kutyatartó.

Kölyöknevelőként,hadi kutyák mellett dolgoztam. Hinné azt bárki,h egy éves korukig nem találkoztak,tiltással,büntetéssel? Miért nem? Mert nem volt mit büntetni. Egész egyszerűen nem engedtük hibázni,így nem volt rossz beidegződés,nem kellett korrigálni semmit. A szocializáció falka stílusú,mindent megnézhetnel kipróbálhatnak,amit a falkavezér,azaz ÉN engedek. Ha ellentéteset tesz,akkor azonnali kizárás a falkából,minden kommunikáció megszűnik vele, testi szükségletein kívül semmit sem kap. Ez az egyetlen fegyelmezési módszer. És ez,ezer százalékos!!! Ez a falka módszer csúcsa. 10 év alatt,29 kölyök felelt meg a követelményeknek.

Miért írtam ezt le? Mert egy hozzáértő ember tudja alkalmazni,mert működik.

Ez a civil életben is működik,sokkal kisebb elvárásokkal,hiszen nem hadi kutyát,hanem társat szeretnénk. Csak a különbség annyi, h nem minden kutyatartó szakértő.

Ez egy olyan szakma,amit egy kicsit MINDEN felelős gazdinak tanulnia kellene. Utána lesz egy boldog,kiegyensúlyozott kutyánk,akivel öröm az élet...

A lócitromot sem érdekli,h milyen módszer fog beválni a gazdinak vagy a kutyusnak. NEM EZ A LÉNYEG.

Csak az a fontos,h jól szocializált,egészséges és kiegyensúlyozott kutyánk legyen és mi a gazdik vagyunk ezért felelősek...

Kedves kérdező. Mi a fontos számodra? Ha kutyád,akkor teszel érte és ezzel magadért is minimum annyit teszel ezzel...

Személyes segítség kell. Ez csak egy fórum,ahol tanácsot és nem segítséget kapsz,viszont több nézőpontból.

Részemről ennyi,már fáraszt ez a falkavezérségen és hasonlókon zajló állandó vita... Több módszer is lehet kielégítő,döntsön mindenki belátása szerint. De a kutyáink érdekében. Mert ez lenne lényeg...

2015. jan. 12. 12:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!