Hogyan vegyem át a falkavezérséget?
Pont ma olvastam ki Ceasar Millan egyik konyvet ami sokat segitett megerteni a kutyakat.
Sajnos nem en vagyok a falkavezer, ezert a kutyam eleg neveletlenul viselkedik.
Mit tehetnek hogy en legyek a falkavezer? Meddig kell csinalnom, hogy eszrevegye en vagyok a falkavezer?
Rengeteget olvastam neten, ki is probaltam sokmindent de hihetetlenul makacs a kutyam, de az is lehet hogy en csinalom rosszul.
Ez nem egy olyan dolog, hogy x ideig "csinálom" és akkor jó lesz. Ez egy folyamatos dolog. A lényeg, hogy a te akaratod érvényesüljön, de azt, hogy a te kutyádnál hogyan tudod ezt elérni, itt senki nem fogja tudni megmondani, mert nem ismerjük a kutyát, sem a kapcsolatotokat. Javaslom, keress fel egy jó kutyasulit, ott jobban tudnak neked ebben segíteni.
Vannak ilyen alap dolgok, hogy ne menjen ki előtted az ajtón, stb.. de azért ez nem ennyiről szól.
2-esnek van azért igaza, de azt se felejtsük már el, ha feljött a "falka-család", "ember-farkas" téma, hogy pont ezért azt is el kellene már felejteni, hogy "nem én vagyok a falkavezér". Ez fel se kellene, hogy merüljön, hiszen az ember van feljebb alapból, mivel gondolkodunk, "ésszel élünk", tehát eleve nincs is olyan, hogy ne én, mint ember lennék a főnök :) Az más kérdés, hogy a kutya neveletlen, és ebbe szokás belemagyarázni azt, hogy "nem te vagy a vezető" :) És ezt általában pont az olyanok találják ki, mint Cesar, akik mindenképpen le akarják dominálni a kutyákat, nehogy legyen szerencsétlen állatnak egy önálló megnyilvánulása... A tükör sulikon ezt olyan remekül felfejlesztették, hogy konkrétan már rá se moroghat egyik kutya a másikra, mert az már mekkora pofátlanság a gazdával szemben, stb...
Na bocsi, kicsit elkalandoztam, de azért valahol a témához tartozik ez is.
1-es voltam.
1-3as válasza azért fura, mert pl. pont a tükör sulikon szokták nagy erőkkel hangoztatni, hogy ők nem falkának tekintik a kutya+gazdákat, hanem családnak,sasatsat.
Viszont teljesen mindegy, minek nevezzük, a lényeg, hogy a kérdezőnek valamilyen problémája van, amit itt
hoppá, véletlen elküldtem.
Szóval a kérdezőnek összetettebb a problémája, amin itt nem, egy jó kutyasulin viszont lehet segíteni.
Jan Fennel-Kutyapszichológia segíteni fog,jobban leírja a lényeget.
Amúgy,igenis a dominancia a lényeg és ezt bármilyen szóval helyettesítheted,de az egyetlen lehetőség egy jó gazda-kutya viszonynál,h kizárólag a gazda irányít és pont.
Amikor én kezdtem a kutyás létem,akkor egy álláspont volt. Az ember az Alfa és a kutya a családon belül,MINDIG az utolsó,a legkisebb gyerek után is.
Ehhez tartom magam azóta is.
Kedves kérdező. Olvasd el a Fennel könyvet és utána keress egy jó kutyaiskolát v kiképzőt. Ha tapasztalatlan vagy és kérdésedből egyértelműen az vagy,akkor ez az EGYETLEN megoldás.
Egy jó kutyaiskolában NEM a kutya tanul,hanem a gazda és a kutya esélyt kap kontrollált körülmények között szocializálódni.Mert ez a lényeg. A szocializáció a kulcs minden kutyánál és ehhez lehet hozzátenni bármilyen ideológiát,de erről szól minden kapcsolati rendszer,akár ember-ember,akár ember-kutya között.
Ézt pedig megkell tanulni.
Direkt nem írok ilyen helyzetben közvetlen tanácsot,ezt egy szakembernek kell eldönteni,h NÁLATOK mi válik majd be... Sok függ Tőled,kutyád habitusától,de hidd el,leginkább Tőled.
Mielőbb keress megfelelő szakembert,hisz ha beteg vagy,vagy elromlik valami,akkor is hozzáértő embert keresel,nem? :) Ezért csodálkozom mindig a sok "hozzáértő" tanácson,ilyen helyzetben,mikor egyértelműen látatlanba, lehetetlen bármit tanácsolni... Egy kiképző pedig miután megnéz a kutyáddal együtt,lehet h egy pár perc alatt eredményt ér el. Volt már ilyen...!
Ez a falkavezéresdi kicsit túl van misztifikálva....
TE vagy a döntéshozó, nem a kutya. Az van, amit TE megengedsz, nem amihez épp kedve van a kutyának.
És ez nem egyenlő azzal, hogy zsarnokoskodsz a kutya felett és nem mehet előtted ki az ajtón és nem húzhatja néha a pórázt...
Mit takar az nálad, hogy neveletlen? Ugat az ajtónál? Akkor küldd el onnan, zavard be, értesd meg vele, hogy neki ott semmi keresnivalója mert TE intézkedsz.
Húzza a pórázt? Akkor tanítsd meg a laza pórázos sétára. Morog ha evés közben zavarod? Akkor értesd meg vele, hogy nincs miért idegeskednie. Bunkózik más kutyákkal? Akkor a legközelebbi esetnél jól leszidod, hogy magába szálljon aztán ha lenyugodott újra összeengeded őket és rádicsérsz a normális viselkedésre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!