Border collie, mudi vagy puli?
Szia!
Nekem mudim van, a fajtamentésből fogadtam örökbe. :) Én csak ajánlani tudom ezt a fajtát, mint első kutyát! :) Nagyon okos, gyorsan tanul, szép is. Testfelépítéséből adódóan mindenféle sportra alkalmas, akár agility, frizbi, terelés. Az én kutyám egyáltalán nem apportos, de a legtöbb mudi "gyárilag" apportos. Így nálam maradt az agility, terelés, engedelmes, mentőkutyázás, dog-dancing. Nem régóta van nálam a csajszi, de az engedelmest, agilityt, dogdancinget majd komolyabban is szerenénk űzni. :) Engedelmesből jó lenne valami vizsga, agilityből lehetőleg sok sikeres verseny majd később, illetve 2015-ben majd megyünk dogdancing versenyre is. Tehát én tényleg csak ajánlani tudom ezt a fajtát, én imádom őket, tényleg nagyon jó kutyák. És első kutyának is tökáletes, mert azért nem egy olyan energiagombóc mint egy border. Én ismerek pár embert akinek az első kutyája border volt, és őszintén nagyon sok bajuk volt vele, mert nem tudták levezetni az energiáját. Mondjuk nekem a mudimmal is az első 1-2 hónapban elég sok baj volt, mert nagyon furcsa volt, hogy ennyire sok mozgást, foglalkozást igényel. :D Ha nem gond mondok egy jó tanácsot is:
-Igazán nem akarok SENKIT megsérteni, és kérlek ne értsétek félre, de én ahány Gulakutis mudit ismerek (5 kutyát ismerek abból a kennelből) mind elég idegroncs. Nagyon jó terelő ösztönük va, és egész jól motiválhatóak, de pl kutyasulin egy ilyen mudi nekiment az enyémnek. (kibújt a nyakörvből, és az én kutyám volt hozzá legközelebb elkezdte püfölni, és akkor a kutya 5 hónapos volt, kiskorától kezdve jártak emberek/kutyák közé) Egy másik eset, mikor terelni voltunk, megláttam egy másik mudit is ott. Ooh megörültem dejó nem csak borderek vannak, beszélgettem a gazdival, kérdeztem meg szabad-e simogatni. Igen volt a válasz, meg is simogattam (volna) a kutyát, de nagyon durván megharapott, és elvileg nem ez volt nála az első eset.
Illetve az összes kutyánál tapasztaltam, hogy minden kutyától féltek, az emmberektől is, hiába foglalkozott velük sokat a gazdi. Ez a személyes véleményem, és tapasztalatom erről a kennelről, kérlek ne vegyétek magatokra, kedves Gulakutis gazdik!
A Gulakuti kennelről írt tapasztalataim az előző hsz-ben írtakkal megegyeznek. Ezeket a negatív tulajdonságokat úgy tűnik, elég jól örökítik is, mert sok rokon kennelből hasonlóan antiszoc, félős kutyák kerülnek ki.
Erre a rokonszenvező mudisok azt próbálják ráhúzni, hogy ez a "bizalmatlan" jellemvonás, és ez milyen jó már. De nem, a standardben is benne van, hogy az nem egyenlő a félőséggel, vagy agresszióval.
Én sem akarok senkit bántani, egyszerűen ez a tény.
Nekem mudim van,nagyon szép és nem göndör szőrű.Rendkivül okos,tanulékony. Minden játék érdekli,a frizbit a levegőbe elkapja. Nem harapdálja szét a keritést.
Nagyon tud alkalmazkodni az emberhez,családhoz egy kertes házban is.
Viszont azt megválogatja,hogy ki menjen a közelébe,nem ad mindenkinek rögtön puszit,főleg,ha veszélyt érez,morgással jelzi. Ezalatt azt értem,ha pl állatorvos közelit és lefogom. Okosabb annál,hogy tudja,hogy nem játszás fog következni.
Mindene az ember és a gazdája. Akár egy másik kutyára is legyint,ha a gazdája ott van csak rá figyel.
Ajánlom a mudit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!