Ti border colliet vagy mudit tartanátok inkább?
Bordert. Volt szerencsém mudihoz is, borderhez is. A border hihetetlenül elbűvölt a lopakodó mozgásával, hogy kedvesen megszagolgatott, odajött, és a kezdeti meglepettség ellenére barátságos volt. Nem egy bordernél vettem ezt észre, ha a házak mellett sétáltam, akkor is mindegyik kedvesen kísért, szagolt volna meg. Ellenben a mudik megugattak, nem voltak annyira nyitottak.
Én bordert, de ízlések és pofonok, nem kell azért elítélni az ember, mert milyen kutyát szeretne. Nekem egyébként tetszik mind a kettő, de a border collie felé húz a szívem.
nagyon tetszik a collie is, de a mudi jobban tetszik, már maga a megjelenése is, régebben nem tudtam, hogy mi a neve ennek a fajtának és csak úgy hívtam, "bárány kutya", én pedig imádom a bárányokat :D
a jelleme pedig hasonlít a tacskóhoz, a kedvenc kutyám pedig a tacskó, szóval egyértelmű a választás a két fajta között :)
10:51 persze nem kell senki elítélni, de már ne is haragudj, ilyen buta érvet felhozni! Ez egy ovis szintű érvelés. Először is: a fajták azért fajták, mert különbözőek. És a különböző fajták különöző feladatokra lettek kitalálva. A különböző feladatok pedig különböző jellemet igényelnek. Egy házőrző nem menne sokra ha minden arra sétálót megszagolna és kedves lenne vele. Ugyanúgy egy olyan kutya akinek az a dolga, hogy sok emberrel vagy sok ember között dolgozzon, stb, nem menne sokra, ha csak a gazdáját fogadná el. Egyik sem rossz, csak más.
Másodszor ilyen alapon én nem vennék: .... és itt fel lehetne sorolni az összes kutyafajtát amelyik kertben él, mert 99%-uk megugat ha arra mész, mert ez egy természetes reakció. Sőt én még bordert is láttam aki ugatott a kertből. Akkor most mi van?
Sport kutyás körben szerintem már egyáltalán nem ritka/különleges a mudit. Egyre többen vesznek, külföldről is.
Bordert tartanék, tartok, a mudik ugatását nem bírom - persze lehet mondani, h nevelés kérdése, de nekem a tapasztalatom sokkal inkább az h fajtajelleg. A másik, h nagyon nehéz igazán jó párosítást találni. Sok mudi csak megyeget a pályán és nekem azokból hiányzik a tűz - természetesen vannak olyanok is akik nem, de sokkal nehezebb olyan kutyát találni. Pl az egyik legjobb magyar mudinak a testvére (ugyanaz a párosítás egy évvel később) már nem olyan jó és sok-sok év kellett mire eljutottak a mostani szintre, míg az előbbiben eleve benne volt. Illetve ami nekem a mudikban nem a személyiségemhez illő, h érzékenyek. Ez számomra nem a legideálisabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!