Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » A komondor és a kuvasz veszély...

A komondor és a kuvasz veszélyben van?

Figyelt kérdés
Egyre kevesebb helyen látok kutyákat ebből a két fajtából, különösen a komondorból.
2014. dec. 14. 00:26
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Hát akkor a magyarországi kuvasznak és komondornak már pár száz éve vége, mert elég régen nem jelent a medve/farkas valós veszélyt.

Igen, az uszkár meg megszűnt vízikutya lenni, a legtöbb beagle sem látott még élőben rókát, a bulldogok meg bikát. A legtöbb puli és border collie meg juhokat. Akkor ezeknek a fajtáknak is befellegzett?

Valóban ketté kell választani a küllemi tenyésztést a "használati" tenyésztéstől, de szerintem szerencsére pont a kuvasz és komondor olyan fajták, ahol ha nem is 100%-ban, de nagy részben igyekeznek a kettőt ötvözni. Pl. tenyészszemlén van munkavizsga, ha jól tudom, ott kiszűrik a totálisan ideggyenge példányokat.

Ha úgy vesszük ketté, hogy "küllemes" (=törzskönyves) vs. "munkavonalas" (=random tanyán született) komondor, akkor szerintem sántít kicsit a dolog.

Sokan "küllemesnek", "puhának" tartanak minden olyan pásztorkutyát, aki nem tép szét mindenkit válogatás nélkül. Ami pedig a mai világban a fennmaradást nem igazán segítené elő....

Ismerek olyan kuvaszt, aki egy tanyán született "aktívan őrző" szülőktől - hát olyan diszpláziája van, mint a ház, a csánkjai szanaszét kalimpálnak, a szeme könnyezik... "Dolgozni" még nem láttam.

Akkor most mi a kívánatos? Mert nem csak azoknak van joguk pásztorkutyákat tartani, akiknek van egy gulyára való szürkemarhájuk meg pár farkas hozzá. Ha így lenne, elég hamar kihalnának a fajták.

A tenyésztők feladata (privát vélemény!) nem a teljes konzerváció, hanem hogy óvatosan, okosan adaptálják az adott fajtát a jelenkor igényeihez.

Tehát ha a kuvasz/komondor fennmaradásának záloga, hogy ne ölje meg a biciklis postást már az utca elején, hanem csak a kertet és a családot őrizze a gazdák igényei szerint, és ne kelljen láncra verni, ha a gyerekek ki akarnak menni játszani, DE védje meg őket, ha rosszarcú egyének somfordálnak a ház körül, akkor ámen, a magam részéről vevő vagyok az "új" kuvaszra/komondorra.

A küllemtenyésztés célja pedig az kéne legyen, hogy minimalizálja az örökletes betegségeket és megőrizze azt a szikár, használatra szánt, pusztai testalkatot, ami jellemzi ezeket a fajtákat, és ne csináljon belőlük lomha bernáthegyit vagy pihepuha póderpamacsot, mint az amerikaiak tették a kuvasszal.

2014. dec. 15. 09:07
 12/23 anonim ***** válasza:
Ezt nagyon szépen leírtad :)
2014. dec. 15. 10:20
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

Környékünkön egyre gyakoribbak a magyar fajták. Falun (3200 fő) lakom. Eleinte a pulik szaporodtak, majd egyre több mudit is látok. Persze nem százasával. Aztán az egyik kertészetben komondor párt hoztak. Régen sok kuvasz is volt. Aztán rém hírek után egysem. Pár éve én hoztam magunknak az elsőt. Sétáltunk vele és a gyerekekkel sokat. Sokan megállítottak, dícsérték a kutyát, érdeklődtek róla stb. Most tudom, hogy tavaly egy másik kuvasz jellegű is lett hozva. Állítólag kuvasz, de a fajtajelleg leginkább a jellemében és a színében mutatkozik. Viszont a nyáron egy gépkocsi telephelyre mindjárt 3 kölyköt is hoztak. Szépek. Szomszéd faluba is van már több. Lassan, de kezdenek az emberek visszatérni a régi magyar fajtákhoz.

Még most is hallok som rémtörténetet a kuvaszról sétáltatás közben. Ugye a "csont nő az agyába" és hasonlók. Valamelyik nap egy olyan falubelivel beszéltem, aki figyelmeztetett, hogy vigyázzak vele, mert nekik volt és veszélyes. Egyszer Őt is megkergette az udvaron a saját kuvaszok. Ráértem és kértem mondja el hogyan történt.

Röviden: 16 éves volt az illető, ment disco-ból haza. A kutya az ólban volt. Ittasan a kerékpárját tolta hátra a garázsba közben a kutya ólja mellett ment el. Majd jól belerúgott az ólba, hogy minek alszol, miért nem őrzöd a házat. Következő pillanatban már futott a lakásba, mert a kutya megtámadta. Ezért neki nem kell kuvasz, mert veszélyes.

Mondtam neki esetleg elgondolkozott-e rajta, hogy pl. most ha a 15 éves fia kaukázusijuknak az ólját rugdosná éjjel részegen, az mit csinálna nyalogatná és csóválná a farkát? Azt mondja nem tudja, mert mondta a fiának, hogy ne üsse ok nélkül, mert megharaphatja. Mondom lehet neked is mondta apád, csak elfelejtetted a disco után.

Elég sok felé terjed már a kuvasz és a komondor is, bár a komondor kevesebb a környékünkön. Viszont ezek többsége nem törzskönyves, így nem mondhatók fajta tisztának. Akkor sem, ha a szüleik törzskönyves egyedek voltak.

Így lényegében a törzskönyves egyedek lassú csökkenésével tényleg veszélyben vannak a fajták. Egyre nagyobb a beltenyészet. Hallottam olyat is, hogy pl. egyes kuvasz tenyésztők azon kardoskodnak, hogy cseppvér keresztezést vigyenek be a fajtába pl. az akbash-ból. Egyenlőre a tenyésztők többsége tiltakozik ellene. Mások szerint több értelme volna jó minőségű törzskönyvezetlen egyedeket gyűjteni és azokat ellenőrzötten keresztezni jó minőségű törzskönyvezett egyedekkel. Majd ha több generáción keresztül sem lenne jellem és genetikai romlás, akkor a teljes kuvasz állományba belevinni a "friss" vért. Nem vagyok tenyésztő, csak érdeklődve olvasom a tenyésztők vitáját, véleményeit. Remélem sikerül megőrizni a fajtát eredetiben, mert egy nagyon intelligens és hűséges fajtának ismertem meg a kuvaszt. Igaz a kanok az elején keményen törnek a falkavezér helyre, de idővel belenyugszanak abba, hogy nem Ők a főnökök és akkor harmonikus a kapcsolat a kuvasz és a család között.

2014. dec. 15. 14:33
 14/23 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a számos, és informatív hozzászólásokat!

Egy mondattal szólnék most azokhoz is, akik ugyan nem szólnak hozzá, de olvassák a fórumot!

Ha az ember kutyát vesz, akkor igen is, foglalkozni kell vele! Bármelyik fajta lehet agresszív, ha nem nevelik rendesen. Nagymamáméknál is volt egy mopsz. Nem tanította senki, minimális szocializáció stb. Egyszer rossz volt, el akart somfordálni, én a hátára tettem a kezem, azzal a lendülettel megpördült, odakapott, és morgott. Pedig alapjáraton tényleg tündéri lények, de mivel ő maga sem tudta, hogy mit lehet, és mit nem, nem kapott következetes nevelést, nem volt képes kezelni a helyzetet, hogy valaki jelzi neki, hogy túllépett egy bizonyos határt.

Na, most ugyanez egy nagytestű kutya esetében (nem is kell, hogy komondor, kuvasz, kau vagy KÁJ legyen) sokkal veszélyesebb, pláne, ha egy kisgyerek hozza ki a sodrából az alapjáraton frusztrált állatot.

2014. dec. 16. 13:10
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez az, Kérdező. Csak az emberek még nem jutottak el idáig, hanem a régi hülye babonáknak hisznek.

Ahányszor azt hallom, hogy "bezzeg a mi kuvaszunk is megbolondult öreg korára", mindig kiderül, hogy ja, láncon volt tartva egész életében, és sose járt az udvaron kívül. Hát akkor egy spániel is megbolondulna. Csak az kisebbet harap és nem kerül be a híradóba...

2014. dec. 16. 13:51
 16/23 anonim ***** válasza:
100%
Véleményem szerint a kutyához értő embereket kellene meggyőzni, hogy a magyar fajtákat kellene megmenteni és nem különböző külföldi fajtákat favorizálni. Illetve régen a katonaság és a rendőrség is alkalmazta a kuvaszt őr és járőr kutyaként. Illetve voltak nagy termetű rendőrpulik. Én dolgoztam a rendőrségen anno és beszéltem a főkapitányságon a kutyások parancsnokával. Azzal hárította el a dolgot, hogy a kuvasz egyemberes kutya. Ha a kutyavezetőt valami oknál fogva elvezénylik, vagy nyugdíjazzák, esetleg felmond nem valószínű, hogy másik rendőrrel együtt működne. Nekik beváltak a németjuhászok, jók azok. Érdekes, hogy szinte az összes külföldi állam rendvédelmi szervei a saját fajtáikat alkalmazzák, akár nyomkereső, akár egyéb szimat munkára, vagy elfogó, illetve járőrkutyának. Mudi és a pumi is alkalmas lenne pl kábszer, vagy robbanószer keresőnek. Itt nem lesz változás addig amíg a kormány ezt nem veszi a kezébe és Ők is tesznek végre valamit a magyar fajtákért. Éppen úgy, mint más államok vezetői. Ha ezt be tudnák vezetni biztosan a magyar fajták jóval nagyobb népszerűségre tennének szert. Sajnos úgy látszik, hogy a jó pár elhivatott tenyésztő kevés erre, hiába próbálják népszerűsíteni a fajtáinkat.
2014. dec. 16. 15:15
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

Abban egyetértek, hogy puliból, pumiból, mudiból, magyar vizslából kiváló drog- és egyébkereső kutyák lennének, szerintem nemzetközi mezőnyben is kiemelkedően szerepelnének.

De hogy konkrétan a kuvaszt, komondort mennyire lehetne "szolgálati kutyának" alkalmazni? Hát, nem tudom. Én is olvastam, hogy régen határőr-kutyának akartak kuvaszokat használni, de egyrészt a színük miatt (látszanak a sötétben), másrészt az egygazdásságuk miatt nem váltak be. Na meg elég önfejűek, nem olyan könnyen motiválhatók, munkamániások, mint egy német juhász, aki egy labdáért a tűzbe is elmegy (szó szerint).

Látom a kuvaszomon, amikor tanítom, hogy van egy pont, amikor elege lesz az "értelmetlen" munkából, ha a fejem tetejére állok is, és elmegy másfelé. Vagy megmakacsolja magát, és se kajáért, se játékért, se szép szóért nem és nem hajlandó megcsinálni adott feladatot.

Testalkatuknál és adottságaiknál fogva elsősorban őrző-védő munkára lennének alkalmasak, de ott is többnyire a feltétlen engedelmesség a követelmény, nem úgy, mint pl. a drogkeresőknél. Én a pásztorkutyákban pont az önálló döntésre, önálló munkára való képességet becsülöm nagyon (és persze pont ez teszi baromi nehézzé a velük való együttélést...), nem kéne ezt megzabolázni, mert pont az veszne így el, ami egy kuvaszt kuvasszá tesz.

Amire én el tudom képzelni, hogy nagyon alkalmasak lennének, az a "mezőőri" munka. Tehát pl. természetvédelmi őrök, mezőőrök mellett járhatnák a vidéket mint jelző- és személyvédő kutyák. Sajnos a mezőőri munkakör ma már gyakorlatilag nem létezik, de természetvédelmi őr ismerősöm elég sokat panaszkodik, hogy a fokozottan védett területeken fát lopó elemekkel szemben szinte semmi tekintélyük nincs, hiába van (ha van) fegyver az oldalukon. Két-három komondor asszem jelentősen javítaná az erőviszonyokat. De ez persze csak vágyálom... Addig is marad a tüzéptelepek őrzése...

2014. dec. 16. 15:47
 18/23 A kérdező kommentje:

Valamilyen szinten jobb is, hogy ezek a markáns állatok nincsenek szem előtt. Így legalább jórészt tényleg csak azok foglalkoznak velük, akik tudják, hogy hogy kell tartani egy ilyen jellegű kutyát.

Amúgy érdekes dolog, hogy valóban kezd igény lenni a magyar fajtákra. Én tősgyökeres pesti vagyok, a baráti köröm 90%-a is az. Van köztük beagle-tulaj. Szereti, de következő kutyának már pulit akar. A fajtát több barátom is pártolja, és ajánlja bárkinek.

Emellett ismerek egy nagyon jó anyagi körülmények között élő, fiatal, a 30-as évei elején járó, multinál dolgozó férfit, akinél a kozmopolita szemlélete, nagyvilági életmódja ellenére is a kutya fogalma a kuvasznál kezdődik, és ott is végződik.

2014. dec. 16. 17:03
 19/23 anonim ***** válasza:
Ebben igazad van, mert intelligen a kuvasz és sok mindenre megtanítható és meg is teszi. De ha unja, vagy nem látja értelmét akkor megmakacsolja magát. Enyém is van mikor a fekszik parancsszót elengedi a füle mellett és ha le akarom nyomni fekvő helyzetbe morog, jelzi a nem tetszését. Persze a morgást nem tűröm el és rákiáltok azonnal hanyatt vágja magát behódoló pózba. Tehát jelzi te vagy a főnök, de én most nem fekszek. Mezőőri feladat jó ötlet. Én őszintén nem is kimondottan járőr feladatra gondoltam, hanem pl. telepőrzésre. Katonaságnál fizetik a sok biztonsági őrt, pedig a kuvasszal olcsóbban megúsznák, ráadásul az nem is lopna. Mert a vasúton is és egyéb helyeken is nagyon gyakran kiderült, hogy a lopást vagy a biztonsági őrök, vagy azok segítségével végezték. Persze nem állítom, hogy mind ilyen, mert ott is van becsületes ember, de tény, hogy a sorozatos lopások esetén, szinte 100%, hogy az őrök benne voltak. Rendőrségen is vannak olyan részek amit kutyával lehetne őrizni, bár ez inkább katonaságra lenne jó megoldás.
2014. dec. 16. 17:32
 20/23 anonim ***** válasza:

Egyébként az erdélyi kopó is nagyon okos és jó szimatú. Rendőrségre gondolom nem véletlenül a fekete színű nagy termetű úgynevezett rendőrpulit tenyésztették.

[link]

De most is azt tartom, hogy ezt a fajta mentést államilag kellene támogatni és nem egy összetákolt törvénnyel, hanem akár pénzügyileg is támogatva.

2014. dec. 16. 17:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!