Kuvasz - félelem vagy bizalmatlanság?
Egyéves kuvaszom senkinek nem engedi magát megsimogatni. Ha vendég jön, "őrzi a házat", még támad is néha, de le tudom állítani. Ha viszont a vendég feléje nyúl, elrántja a fejét, ugat és nagy köröket futkos, bohóckodik, néha olyan, mintha játékra hívna. (Még fiatal és nagyon játékos.) Viszont volt már, hogy hirtelen mozdulattól odakapott.
Ha az illető rászánja az időt, hogy odacsalogassa magához, akkor gyengéden, óvatosan szájba veszi a kezét, pacsit ad, játszik vele, de megsimogatni akkor se hagyja magát, ha felé nyúlnak, elugrik, aztán visszajön.
Mindenki azt mondja rá, gyáva, mert elugrik. Én nem vagyok biztos benne. Ahány kutyám volt, mind bizalmatlan volt az idegenekkel (én se vagyok egy közvetlen típus....), a kuvasz-mentalitásnak pedig szerintem része, hogy ne bízzon feltétel nélkül az emberekben. Sokat jártam vele emberek közé, gond nélkül tömegközlekedik stb., de nem bizalmaskodik.
Szerintetek? Tényleg gyáva? Vagy kuvasznál ez normális? Mit tegyek, hogy több önbizalma legyen?
Állatorvosnál mindent enged, még a váróban is összebratyizik mindenkivel (= pacsit ad, nála ez a maximum), bár tény, hogy nagyon figyeltünk rá, hogy ne érje kellemetlen tapasztalat. Ő az a kutya, aki az állatorvoshoz befelé húz... :)
Kutyaoviban voltunk, az sajnos elég rossz élmény volt neki, mert mindenki nagyobb volt nála és nagyon megtaposták... de később a kutyasuliban rendesen viselkedett, szépen, bár kissé tartózkodóan játszott a többi kutyával. Ugyanakkor az oktatónak sem engedte, hogy megfogja a nyakörvét behívás gyakorlásnál, hanem mindig rajta kellett hagynom a pórázt. Nem menekült, csak nem hagyta magát megközelíteni.
Utcán nemigen simogatták soha, csak amíg pici volt és cuki, azt is inkább eltűrte, mint élvezte. Most meg már az emberek nem kapkodnak érte...
Visszatérő vendégeinket megismeri, beengedi, még játszik is velük, főleg ha nem görcsölnek rá a témára.
Pont azt látom, hogy a szocializációval azt értem el, hogy ignorálja az embereket, tereptárgyaknak tekinti őket, és ha valaki mégis szól hozzá, akkor úgy reagál, mintha engem szólítana le egy lámpaoszlop, vagy engem akarna egy vadidegen pasas megsimogatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!