Egy kutyát később is lehet tanítani?
Van egy 2 és fél éves Vizslánk, kisebb korában nem volt tanítva de kb 2 évesen elkezdtem tanítani...ilyen korban még lehet tanítani vagy már elkéstem?
Ha lehet akkor miket tanítsak neki és, hogy csináljam ,hogy megértse mit akarok? Mert amikor azt akarom, hogy üljön le mondom neki, leültetem de nem nagyon tudja megjegyezni csak ha labda van a kezembe.
Még lehet tanítani. Kicsit nehezebben fog a feje, de nem lehetetlen. Motiválni kell. Nálunk a jutalomfalat az, amiért bármit megtesz. 1,5 éves német juhász, de vele együtt tanítom a 8 éves társát, neki jobb a felfogása és nem kell motiválni. 5 évesen került hozzánk, addig nem tanult semmit. Lehet neki mindent tanítani, amit csak szeretnél, mert meg fogja tanulni.
Hozzánk szombaton jön házhoz egy kutyakiképző, aki segít abban, hogy szebben sétáljunk (ezt nem sikerült elérnem). Tudja hány éves a kutya és egy szóval sem mondta, hogy késő lenne bármi.
Sok kitartást kívánok!
Szinte bármikor el lehet kezdeni tanítani (monjuk azért 8 éves kora után már nem annyira érdemes)
Lehet, hogy kicsit több idő kell hozzá, mintha kiskorától fogva tanítva van, de ez egyáltalán nem biztos :)
Egyébként a módszer nem biztos hogy jó. Hallottál már a klikkerről? [link]
Vagy nézd meg pár részét a Viktoria Stillwell-féle "A póráz két végén"-nek. Esetleg olvasd el ezt: 101 kutyatrükk
Ferrel kutyapszichológia könyve is érdekesnek tűnik, bár még nem olvastam végig...
Amúgy: Kezd azzal, hogy fogsz a kezedben egy darabka virslit vagy amit nagyon szeret a kutya. megmutatod neki, hagyod hogy megszagolja. Mondogatod neki hogy ül közben kissé felemeled a kezedben tartott jutalomfalatot. Ha leült, megkapja. Ezt ismételgesd, aztán egyszer próbáld meg, hogy csak a kéztartást utánozod, de nincs benne kaja. Ha erre is leült akkor most a dícséret nem a jutalomfalatka, hanem egy kis simogatás legyen. Egy idő után a mutogatást is el lehet hagyni. Ha már kézjel és falatka nélkül is leült arra a parancsra, hogy "ül", akkor is dícsérd meg egy kis simogatással.
A lényeg mindig a pozitív megerősítés legyen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!