Idős ember mellé kutya?
A lassan 80 éves nagyapámnak sajnos néhány hónapja puszult el a németjuhásza, aki majdnem 15 évig volt a társa, és nagyon szerették egymást. Még ennyi idősen is rendgeteget foglalkozott vele, vitte sétálni a faluban, még fiatal korában (bár akkor még azért a papám is fiatalabb volt) kutyaiskolába, stb. Nagyon hiányzik neki. Apukámmal már egy ideje fontolgatjuk, hogy kéne neki egy másik kutya, akivel esetleg ugyanilyen jó kapcsolata lehet. Csak az a baj, hogy fogalmam sincs, milyen fajta legyen. Gondoltam a menhelyi keverékre, de az azért nem lenne jó, mert mivel keverék, nem lehet tudni, hogy pl. mekkora lesz a mozgásigénye... Márpedig ez nem mindegy, hiszen azért ennyi idősen nyilván nem várható el tőle, hogy naponta kilómétereket futtassa, és nem szeretném, ha a kutya emiatt rosszul érezné magát, szóval valami nyugodtabb kutyust szeretnék neki, aki elkíséri minden nap a kertbe (hatalmas hátsó kertjük van, veteményeskerttel, patakkal stb.), esetleg az erdőbe, ha meg sétálni... Szóval ilyesmik :)
Egyébként nem tenyésztőtl vennénk, mert egy 2-3 hónapos pörgős kölyökkel nem biztos hogy elbírna, hanem arra gondoltam, hogy körülnézünk a fajtamentőknél, és keresünk valami nyugis, felnőtt kutyust :)
Én is mindenképpen felnőtt kutyát ajánlanék, de azt menhelyről is lehet hozni, pl. keveréket. A menhelyi dolgozók ismerik az adott kutyákat, és ha elmondod az igényeidet, nem fognak a nyakadba sózni egy hiperaktív munkamániás border collie-amstaff mixet... Lehet ott is találni nyugis, lassú kutyákat.
Én mindenképp valami középtermetűt javasolnék (mondjuk max. 15-20 kg), és ha lehet, legalább 4-5 éves kutyust. Azok azért nagyjából már le szoktak higgadni.
Nem akarok tapintatlannak tűnni, de muszáj megkérdeznem: ha ne adj' Isten nagypapáddal történik valami, lesz, aki gondoskodjon a kutyusról? Mert ha nem akarjátok a nyakatokba venni ezt a gondot, akkor még idősebb, 10 év körüli kutyust keressetek neki. Vagy semmilyet. És mindenképp kérjétek ki az Ő véleményét is, mielőtt odaállítotok egy kutyával!
Természetesen nem csak úgy "meglepetésből" odavinnénk neki a kutyust, meg lenne vele előre beszélve, sőt, apu úgy szeretné ha ő maga választaná ki (mármint a nagypapám). :) Csak egyenlőre szerenénk hagyni még egy kicsit "gyászolni" mielőtt rákérdezünk, elvégre 15 év az 15 év...
Hát végülis lehet, hogy megnézzük azért a közeli menhelyet is. De 3-4-5 évesen még tudja tanítani? Mármint nem bonyolult trükkökre meg ilyesmire gondolok, hanem hogy hallgasson a nevére, póráz nélkül is menjen vele ha hívja, ha rászól hogy "nem szabad" valamit akkor nem csinálja... ilyen "létfontosságú" dolgokra gondolok :)n Ezt egy ennyi idős kutyának is meg lehet tanítani, kutyasuli meg hasonlók nélkül?
Ha esetleg történne vele valami (remélem nem fog), akkor először mindenképp hozzánk kerülne a kutyus valószínűleg, csak nem biztos, hogy maradhatna, mert társasházban lakünk, és már van egy kutyám... De megoldanánk, nem kerülne semmiképp sem menhelyre vagy ilyesmi!
Mindenképpen menhelyről fogadj be! Hihetetlen alkalmazkodó, hálás kutyák, és egyébként is, a menhelyről. is lehet fajtiszta kutyust adfogadni. :)
Mondjátok, hogy idős ember mellé kéne, felnőtt (!!!), nyugodt kutyus legyen! (Ráadásul plusz pont, hogy onnan, és felnőtt kutyát kértek, szerintem a dolgozók is örülnek majd ennek. :D [Mert általában mindenki kölyökkutyit szeretne.]) :)
Nem otthonülős típus egyáltalán, napiszinten jár sétálni a kertbe, kapálni, beszedni a zöldségeket... azóval a korához képest igen sokat mozog :D
Rendben, akkor elmegyünk majd egy menhelyre és rákérdezunk a gondozóknál. Köszi a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!