Kutya fegyelmezése ilyen szituációban?
Szerintem ez a kutya túlfegyelmezése. Lassan már egy természetes mozzanatuk sem lehet a kutyáknak. Ez egy teljesen természetes dolog, hogyha nem tetszik neki, akkor megvédi magát. Amíg nem árt senkinek, addig miért ne csinálja? Szerencsétlen álltnak már lassan akkor is fapofával kell állnia, ha atombomba robban mellette, mert különben biztos jaj falkavezérnek képzeli magát. Konkrétan válaszolva nekem folyton ilyen problémám van, az összes kan rá van tapadva a szukáimra, és én hagyom hogy lerendezzék egymás között mert tudom hogy kultúráltak (de általában inkább én magam kergetem el az illetőt).
Az meg milyen butaság már, hogy idegen kutyákhoz nem megyünk oda? Ha nem mész oda idegen kutyákhoz, akkor sosem lesznek ismerősei akikkel szocializálódhat. Persze nem kell az utcán mindenkire rátapadni, de parkban, futtatón, kutyaiskolában..? Elsőre minden kutya idegen.
Én futtatóba nem járok (egyrészt, mert itt nincs, másrészt, nem hiányzik a sok neveletlen kutya és idióta gazda, tisztelet a kivételnek), parkba nem járok, illetve de, de ott szintén nincsenek kutyák (kisvárosban élek, itt nem sok kutyás van, max. kóbor, meg kertből kirohanó őrjöngő, meg verekedős staffi a cigányokkal). Suliba/oviba jártunk, de ott jól elcseszték a kutyámat, meg a kapcsolatunkat, így mostmár magamnak keresek kutyapajtikat :) Itt is találtam már, meg különböző kutyás fórumokon, csoportokban. A roti amúgy sem falkakutya, elég, ha egyszerre 1-2 kutyával bandázunk. Persze főleg kölyök korban kellenek a pajtik , de legközelebb valószínűleg nem ovival oldom meg, hogy megint legyen egy elrontott kutyám, akit aztán nem győzök helyrehozni :/
Na meg nem azt mondtam, hogy minden idegen kutyát kikerülök, meg nem is lehet, csak azt, hogy direkt nem bandáztatom idegen kutyákkal (pl. futtató).
6 éves, tavaly óta ivtalan kanom van. Mi nem jártunk oviba-suliba.
Amikor nagyon bejött ez a tükrös, alfás, stb rendszer, mindenhol azt szajkózták, hogy a kutya nem is moroghat, a legkisebb domináns jelzést is tiltsuk. Hát én megtettem 2-3 éve...HIBA VOLT. A kutyám egyáltalán nem kereste a kutyák társaságát, frusztrált volt...azóta hagyom, ha elhörgi magától a tolakodó, túlságosan játszani akaró kutyákat, levicsorogja a rámászni készülő növendékeket...sőt, ha nagyon pofátlanok, akkor MEGDICSÉREM ezért ;) Azóta szívesen ismerkedik újra vadidegen kutyákkal is.
Egyedül akkor tiltom, ha már első szimatolásra is morog...azért annyit tűrjön már el, hogy egyszer megszagolják és kész...klikerrel-dicsérettel jól lehet a pozitív pillanatokat megerősíteni!
Futtatóba mi se járunk, ellenben kutyákban gazdag Duna-partra, lakótelepekre és hetente 1-2 rendezvényre szintén...amik mind-mind tele vannak szintén domináns kanokkal, ivtalan kanokkal...nem szokott gond lenni.
A rámászni próbálkozókat én szoktam finoman eltolni, ha nem veszik a lapot a gazdik, aztán hagyom, hogy kicsit Argi hörögje le...ha nagyon durván nyomnák (ami NAGYON ritka), azt persze azonnal megszakítom és odébb állunk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!