Westi highland white terrier szuka kutyát vennék, miket kell neki venni? Egyéb tanácsok? Mire figyeljek oda?
Pár alapdologtól eltekintve nem kell nagyon bevásárolni.
Kell 2 tányér. Én a rozsdamentes acélt részesítem előnyben, mert az szétrághatatlan.
Kell egy fekhely neki. Míg kicsi, elég egy papírdoboz egy puha ronggyal, mert úgyis szétrágja. De nagyobb korában vehetsz neki rendes kutyakosarat.
Kell egy nyakörv meg egy póráz (nem flexi, és nem hám). Ebből se a legdrágábbat vedd, mert míg felnő a kutya, sok minden érheti...
Kell táp, méghozzá jó minőségű. A tenyésztő biztos ad valamennyit a régi tápból, amit nála evett a kicsi, legalább egy hétre elegendőt, ami elég ahhoz, hogy fokozatosan átszoktasd az új tápra.
Kell egy kefe. Kutyakozmetikus tanácsát kérd ki, hogy westie-hez milyet ajánl. Kiskorától szoktassátok hozzá, napi szinten, a fésüléshez, meg ahhoz, hogy a fülét, lábait birizgáljátok, hogy később ne legyen idegbajos a kozmetikától. Ez nagyon fontos! Naponta legalább 5 percet szánjatok rá!
Játékot nem muszáj boltban venni. Esetleg egy tömör gumilabdát, amit nem tud lenyelni (később sem). De házilag is teljesen jó játékokat lehet neki gyártani műanyag palackból, lyukas zokniból, stb.
Azt a pénzt, amit cuki süviző játékokra költenétek, inkább az állatorvosi vizsgálatokra és megelőző oltásokra költsétek. Erre érdemes igazán áldozni. Meg a jó tápra (aminek kb. 800-1200 Ft kilója. Nagyobb kiszerelésben olcsóbb).
Megpróbálok neked segíteni.
Az első és legfontosabb az, hogy két opciód van, ha westit szeretnél.:
1) Megveszed a kutyusodat tenyésztőtől, melynek előnyei: szűrve vannak a szülei, idegrendszeri problémáktól mentes, egészséges kiskutyád lesz, aki valószínűleg hosszú életű lesz, és bár kezdetben nagy költség kifizetni a kutyát utána ez bőven megtérül, ugyanis kevesebbet kell fizetned állatorvosra.
2) Felkeresed a fajtamentőket és náluk próbálkozol.
Ami TILOS: háztól, családtól venni kiskutyát, illetve internetes hirdetéstől, ami pár tizenezerért kínálja.
Okai: -nem a fajta jobbá tételére törekedtek azok, akik kínálják a kutyát, hanem arra, hogy minél több kiskutya legyen, minél több hasznot hozzon, gyakorlatilag nagyipari kutyagyártás
-szülei nem estek át szűrésen, abszolút nem biztos, hogy a kutya egészséges, örökletes betegségektől mentes, jó idegrendszere van
- amennyiben anyagilag támogatod őket, ők úgy fogják gondolni, hogy ezek a kiskuyák is elkeltek, gyártok még, azok is elfognak. Ilyenek miatt van tömve a menhely.
Nem szabad!
(Ha csak ennyit fogadsz meg, már megérte válaszolnom!)
Amennyiben eldöntötted, hogy kutyavásárlásra adod a fejed, a tenyésztő minden tanáccsal el fog látni. Ha fajtamentőktől szerzed a kutyát, szintén.
Amiket venni kell:
-Táp (azzal kell etetni kezdetben, amit azelőtt kapott, hogy hozzád került)
-Etető, itató tálka
-Nyakörv, póráz
-Fekhely
-Játék vagy egy labda
-Én a helyedben mindenképp beszereznék a kutya érkezése előtt egy könyvet, ami a következetes kutyanevelésről szól, falkavezérség, egyebek.
Egy pár tanács: A lehető leghamarabb ivartalanítsd. Meghosszabbíthatod vele az életét, megelőzheted vele a gennyes méhgyulladást, emlődaganatot, álvemhességet. Kutyád érdektelen lesz majd a kanokkal szemben, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb.
Sok sikert és kérlek gondold át jó alaposan.
Illetve azt is, hogy mik a fajta igényei és meg tudod-e neki adni. Gondolok itt a napi 3-4 sétára, az agyi és fizikai lefárasztásra minden egyes nap.
Remélem tudtam segíteni, hajrá!
2. vagyok!
Remek döntés volt. Több mint 10 éve vagyok westie-tartó, fantasztikus kutyák! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!