Hogyan csinaljam? Tapnal illetve riszes leveses kajanal
siman turkalhatok a kajas taljaban viszont amikor a
csirkefarhat ette es a szajahoz nyultam megmorgott?
Láttam kiéheztetett kutyát, nekem is van 2, utcáról menhelyre kerültek, onnan hozzám, rengeteg ideiglenesen vagyok túl, jópár megkínzott, csontsoványra éheztetett kutyán. Ami jellemző rájuk, hogy ha közeledek, akkor gyorsabban esznek. Amelyik morrog, az azért teszi, mert nem fogadja el a felsőbbségemet, nem azért, mert éheztetett. És még mindíg úgy vagyok vele, hogy engem csak ne figyelmeztessen a kutyám morrgással. Ha baja van, akkor az én kötelességem azt észrevenni. Ugyan úgy azt is, ha kellemetlen helyzetbe került, és az én dolgom abból kihozni, nem várom, hogy morrogjon, nem is teszi. A hosszúra nyúló fegyelmezési gyakorlatokat nem szeretem, mivel a kutyában azt esősítem, hogy harcolunk, nem azt, hogy helyre lett rakva. Nagy a különbség, azért mondtam, hogy első morgás, normális helyrerakás, aztán nincs gond.
2014. jún. 4. 10:01
Ez így tökre rendben is van, nem a te módszereid a kérdésesek :) De vállalnád, hogy a hogyanját elmagyarázod egy vadidegen rutintalan gazdának neten keresztül úgy, hogy tutira jó legyen? Mert én bevallom őszintén, nem :) A legtöbb kérdéshez azért is nem szólok már hozzá, mert isten tudja, hogy ami az én fejemben megjelenik, az valójában hogy néz ki odaát, élőben, meg mit hogyan tud kivitelezni a gazda.
2014. jún. 4. 10:06
Ahogyan látom a kérdezőnek sikerült jópár dolgot megtanítania a kutyának, amit pl sokan elrontanak. Ezért gondolom azt, hogy megpróbálkozhat a dologgal. Ép azért írtam, hogy azzal büntesse, amire a legjobban reagál, mert nem én akarok a kezébe adni egy olyan módszert, amit még soha nem használt, mert lehet az neki nem "fekszik" olyan jól. Ha valamit nem tud, valamiben nem biztos, nem tudja hogyan kell, akkor elvárnám tőle, hogy kérdezzen, mivel gondolom ezért írta ki a kérdést. Nyilván, hogy ha a legelső jelét látnám annak, hogy nem tud megbírkózni egyedül a feladattal, akkor szakembert javasolnék, a kutyával nem szabad harcolni, és nem megyünk bele olyan konfliktusba, amiről nem tudjuk biztosan, hogy megnyerjük.
2014. jún. 4. 10:13
Szia! Én kezdetektől úgy neveltem, hogy ha úgy adódik, el tudjam venni tőle a kaját. Nem vagyok híve a szó nélkül odanyúlok és elveszem dolognak. Én se szeretném, ha valaki egyszer csak elvenné előlem az ebédem.
Szóval odaadom neki az ételt, elkezdi enni. Utána odalépek és én a "menj innen"-t használom de amit akarsz, picit eltolom. Utána teszek a kajához plusz valami finomságot. Pl meg egy szép darab sonkát. Egy idő után ha odaállok már magától eltávolodik a táltól. Egyszerűen összeköti, hogy az jó neki. Sose veszem el előle, de ha egyszer úgy adódik hogy muszáj, akkor nem hinném hogy hisztit csapna, max nem értené.
Pici kortól ezt sokkal egyszernbb elérni, de szerintem ezzel a trükkel idősebbeknél is el lehet érni valamit.
2014. jún. 4. 11:52
15/19 A kérdező kommentje:
Sziasztok!koszonom mindenkinek aki ir es segiteni probal. a kutyus december vege ota van nalunk. eddig csak tapat kapott mert olyan gyorsan evett hogy nem mertem neki adni husos csontot. az elejen ne is piszkaltam csak odaadtam a kajajat. majd kesobb amikor odaadtam simogattam a hatat. de nem morgott csak meg jobban csovalta a farkat mikozben evett. aztan szepen lassan mentem a feje fele. de nem minden kajalasnal. neha ugy adtam neki hogy kezem a taljaban hagytam.nem volt baj. most ez a csirkefarhat ami nagyon finom ugy tunik. nem tudom ilyenkor mit kelenetenni. mit ertetek azon hoggy helyre tenni?hogyan teszitek ti helyre a kutyutokat? a letidas nala nagyon hatekony csak felemelem a hangom mar fekszik.de ez nem azt jelenti hogy letette volna a csirket csak gyorsabban kezdte el enni. .nem tudom mi lenne a jo a pozitiv vgy a negativ visszacsatolas?mert szerintem ha finom kajakat dobalnek a taljaba akko sem tenne le a csirket csak mohobban enne hogy hamarabb ehesse a tobbit. vagy amikor tegnap megmorhott ki kellett volna venni a szajabol? leszidtam es elvettem a taljat reggel nem szoltam hozza es egy muzliszeletet ettem meg a taljabol mielott odaadtam a kajajat. honnan tudjam hogy eleg volt e a leszidas? most hagyjam es par nap mulva adjak neki megint rinomat e probaljam ki? koszi
16/19 A kérdező kommentje:
bocsi a hibakert csak telos netem van
17/19 A kérdező kommentje:
egyebkent nagyon okos kutya es alkalmazkodo. szepen osszeszedte magat 10 kilot tuti hizott. kicsit batortalan idegen kutyakkal de ha hallja hogy vidaman beszelek akkor feloldodik.most azt tanuljuk hogy keresse meg a labdat:-) el szoktam dugni neki es kerdezem hol a labda hol van? es szimatol aztan nagy boldogan hozza. nagyon szeret tanulni es ha megtanul egy trukkot utanna fekszik a fuben es mosolyog:-) setanal meg nagyon huz eleg nehez visszafogni de ha futunk akkor szepen tartja a tempom( egyszer ketszer hirtelen megalltam ha mar szaguldott aztan rajott h ez nem jo) .A tied parancs a legnehezebb neki amikor latja a hamit de nem szabad megenni olyankor remeg szegenykem a kajaert.idegenekre fel szokott ugralni.ram mar nem mert akkor elfordulok es nem szolok hozza. olyankor leul es hegyezi a fulet varja hogy visszaforduljak.csak sajna vannak akik jonnek hozzank es nem hiszik el hogy ha ezt csinaljak akkor fogja abbahagyni az ugralast. setalni nagyon szeret multkor nagson nagyot setaltunk a toltesen. akkor vittem ot ki poraz nelkul eloszor.nem akart visszajonni mert mindent meg kell szagolni. nincs ut a kozelbe igy nem feltettem h elutik atmentem a toltes masik oldalaba es lefekudtem a fube.par perc mulva mar keresett szaladt.meg parszor eljatszottuk ezt utanna messzire nem ment es figyelt ram. szerintem nagyon jo kutya szeretnen ha a kaja kerdesben is osszehangolodnank.
18/19 A kérdező kommentje:
delutan amikor kimentem hozza nem szoltam hozza csak kiengedtem . tezzem vwtzem aztan hivtam magamhoz.sunyitva jott tufza hogy valami nem okes.kibekultunk simi puszi labda futas jutifali keresd a labdat mimden. vacsi idoben vittem a taljat es a bananom. megimt megettem elotte a banant a talja folott utanna a
tal szelen hagytam a kezem.ma husis rizses repas leveses menu volt de a hust kicsire osszevagtam. semmi baj nem volt odaadtam neki a tal szelen az egyik kezem a masikat a buksijara tettem de nem simiztem.nem morgott. lehet hogy ez csak az egybe cuccoknal van?
19/19 A kérdező kommentje:
es nem is evett gyorsabban a szokasosnal hogy ott voltam.persze vacsi utan nagy orom es dicseret h ugyiiii kutyyyi.
Kapcsolódó kérdések: