Kutya-gyerek hagyjam rájuk?
Van egy 10 éves befogadott, ivartalanított, szuka német juhász keverék kutyánk.
Szófogadó, nyugodt, engedelmes kutya, de sok mozdulattól, embertől hangtól és a rámenősségtől tart.
A lányomat a kezdetektől arra tanítom, hogy ha eszik, alszik, pihen, helyén van, nem zavarjuk, és csak akkor simizzük, ha odajön, nem kergetjük, nem húzzuk meg semmijét és persze nem lovagolunk rajta.
Pedig hány családban látom ezt....
A lányom most lépett a dackorszakba... 2 éves.
Mindent kipróbál, amit eddig nem volt szabad és figyeli a reakciókat.
(Persze következetességgel ez remélem hamar elmúlik.)
A kutyával sincs ez másképp.
Néha gondol egyet és odamegy Hozzá, köszön Neki kedvesen, Mondja, hogy szereti és ölelgetné, rátámaszkodik, belecsimpaszkodik a farkába, megmarkolja a fülét, stb.
Ill ezeket csak csinálná, de mellette állok és ahogy a mozdulata nem simogatásra utal, elveszem a kezét és mondom, hogy mit, hogyan szabad.
A kutya nagyon figyel rám és bízik bennem, néz rám, mit csináljon és arrébb húzódik, ijedten nézi a kicsit.
Nem az a típusú kutya, aki elmenekülne, illetve mindenhol ott kell lennie és mivel érzi, hogy "megvédem" nem megy arrébb, csak épp egy egy lépéssel.
Pedig a helyén, vagy az asztal alatt soha senki nem simogatja, ezzel jelezhetné, ha elege van, de nem.
Bármilyen vendég gyerek jön hozzánk, Vele ugyanez. Húzódik el és megy arrébb, de ott van a gyerekek körül és csak csodálkozik, ha simogatnák.
Egyszer mikor kicsim 7 hónapos volt, a kutya (!) odafeküdt mellé.
A lányom oldalra nyúlt és hozzáért a nyakához.
Erre az eb odamordult félig nyitott szájjal, és felpattant. Semmit nem csinált, pedig bánthatta volna, egyszerűen megijedt és jelzett.
Én őszintén szólva ettől fügetlenül durván leordítottam, a grabancát megragadva a helyére tessékeltem és tán egy pofont is kapott.
Éreztetni akartam Vele az első alkalommal, hogy a gyereket tisztelnie kell, még ha valami néha fáj is.
Ez működik is, mert ha véletlen rálép, ráesik, stb nem morog, és tűri, de Ő olyan kutya, aki ezeket a direkt utána megyek és ölelem, simogatom dolgokat nem szereti. Kihúzza magát a karokból, arrébb lép.
(Persze én bármit csinálhatok Vele és a gyerek is eteti, a szájából kiveheti a kaját, de ezt persze nem engedem, de előfordult amikor jutalom falatokkal etette, hogy azt még nem Neki szánta.. :D)
Ezt is direkt csinálom, hogy adok a gyereknek ennivalót, amit a kutyának adhat, hogy jó pozitív élménye legyen a lányommal kapcsolatban.
Bocsánat, hogy így elhúztam a levelet, de a kérdés végül is csak az, hogy szerintetek mennyire hagyjam, hogy Ők intézzék el?
Engedjem kicsit, hogy nyúzza és a kutya is megtanulja kezelni a helyzetet?? Mennyire gyakori, hogy ilyenkor oda is kapnak? Én szinte 100%-ig biztos vagyok benne, hogy a max az odamordulás lenne, persze ezt sem szeretném, sőt... Az első után is hetekig borzasztó volt a hangulatom, mert attól féltem, ezek után nem tudom majd megbízhatóan összeszoktatni őket.
A kutya tudja, hogy én vagyok a falkavezér és szereti a gyereket is, de az az érzésem, hogy annak örül a legjobban, hogy ha hozzá sem és csak úgy a közelében van, mert ugye egy két éves még nem tudja olyan jól vakarászni, simogatni, hogy az Neki jó legyen.
Milyen trükkök vannak ilyenkor?
Jó lenne, ha a kutya többet tűrne a gyereknek, mert nem lehet minden pillanatban mellettük állni.
Természetesen nem hagyom Őket kettesben, főleg nem sok időre, és a kutya pl úgysem jön be a hálóba, gyerek szobába, így ha nem tudok figyelni rá 100 ig, ott van a gyerek, nem pedig egy helyen a kutyával.
Értelmes tehát mindkettő, de kicsit tanácstalan vagyok...
Több ismerősöm van, aki büszkén meséli, hogy a két évese pofozgatja a kutyát, az meg néha rámordul, meg menekül, mert így majd megnevelik egymást... Hát nem tudom. Ne a gyerekem nevelje a kutyát és a kutyának nincs joga a gyerekemet rendszabályozni.
Egyébként sokkal jobban tartok a macskáktól, Ők aztán úgy csapkodnak és ha a szemhez karmolnak egyet, az borzalmas lehet, de hány cica él a kutyával. Őket hogy tanítják? És ott hogy hogy nem történik baj? Hogy tanulják meg, hogy a szekrény teteje biztonságosabb?? Párszor csak elkapja a gyerek a cicát, azaz ott is nevelik egymást.
Ti mit tennétek? Tapasztalatok?
Bocsi, hogy ilyen hosszú lett.
Azért nem minden csalàdban habostorta a kapcsolat. Három konkrét példa:
1 A gyerek közelében a kutya mindig hasa alatt tartott farokkal megy el, ha a gyerek közeledik, morog a fogát mutatja ( később rendezték)
2 másik családnal kicsi gyerek keze bekötve. A kutya megharapta, de elvitték állatotvoshoz... (A gyerek azóta kerüli a kutyát)
3 Kicsike kutya, 4 gyerek nyúzza. A kutya egyértelműen jelzi, hogy hagyják békén. Nem történik semmi, a mutya az udvarra menekül, kezdődik az egész előről...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!