Meddig "forogtatok" a kutyátokkal, mire megtanult szépen sétálni?
Meddig kellett a fordulásos technikát gyakorolnotok, mire a kutyátok hajlandó volt láb mellett jönni laza pórázon?
Az enyémmel csak az utóbbi 2 napban kezdtem komolyabb hangsúlyt fektetni erre (ma konkrétan 1 háztömböt kerülgettünk....), előtte csak a séta bizonyos szakaszaiban gyakoroltuk. Most úgy tűnik, érti a lényeget, de jön mellettem szépen 5 métert aztán már megint csörtet előre, totál kiborít... Amikor előzni próbál, rászólok, hogy "Csssst!" és akkor lelassít, de utána megint próbálkozik....
Nektek hány napig/hétig/hónapig tartott ez?
Oké, és milyen más technikát tudnál ajánlani? :D
Van félfojtó nyakörve, amikor az a füle mögött van, gyönyörűen jön,de akkor meg ugye nem "magától" jön szépen hanem a fojtó miatt :/
Hát először is fontos, hogy le legyen mozgatva rendesen (és rendszeresen) a kutya. Ha folyton mehetnékje van, akkor akármilyen csodatechnikád meg felszerelésed van, húzni fog a kutya.
Fontos, hogy a séta elején te lépj ki az ajtókon, kapukon, és amíg le nem nyugszik, követeld meg, hogy mögötted/melletted menjen, de semmiképp se előtted. Ha elfogadta, hogy te viszed őt sétálni, és nem fordítva (megfelelően felállított falkasorrenddel ez sokkal könnyebb), akkor lehet kiengedni pórázhosszra. Ha a fordulgatás végül nem válik be, két lehetőséged van: vagy veszel egy rendes fojtót, és erősen megrántod a pórázt, akárhányszor megfeszül, vagy ha nagyon pörög, akkor egyszerűen meg is állhatsz vele, és addig álldogállsz vele egy helyben, amíg le nem lazítja a pórázt, akkor viszont azonnal indulj el, hogy meglegyen a visszajelzés. Utóbbi az olyan kutyáknál válik be inkább, akik pörgősek, kíváncsiak, utálnak unatkozni, a pórázrántásból meg a szelídebb lelkűek értenek könnyebben. De ne kevergesd a technikákat, válassz ki egyet és maradj annál legalább pár napig, addigra látszani fog, hogy van-e haladás.
Ha egyszer elhatároztad, hogy pórázfegyelmet tanítasz, akkor azt mindig csináld, amikor póráz van a kutyán. Ez nem olyan, hogy néha gyakorlod egy kicsit, mert a kutya összezavarodik. Néha szabad húzni, néha meg nem - nyilván nem fogja ebből megérteni, hogy sosem szabad húzni :)
Próbálkozhatsz egyébként hosszabb pórázzal is, én azt tapasztaltam, hogy az ötméterest (ami nem flexi) nem rángatják úgy a kutyák, mert van elég mozgásterük, azzal megtanulják, hogy a póráz végéig lehet csak elmenni, és utána már egyszerűbb a rendes rövid pórázhoz szoktatni őket, meg hát kimozoghatják magukat akkor is, ha nincs lehetőség elengedni őket.
Érdekes dolgokat írtatok :) Más problémám nekem sajnos van vele...A kutyákat imádja, ezekhez néha úgy szalad mint akit puskából lőttek ki, na a karom néha fájlalja :D
Lefárasztás: minden nap 2x kb. 30 perces egészségügyi séta (olykor 3 is) és délután egy nagy séta, ami 1 órás minimum, de van hogy 3 órás is,én egyébként is sokat szoktam gyalogolni, elég nap távokat teszünk meg és szép parkos/ligetes részekre is járunk, na itt...Itt teljesen meg van veszve, annyira be van zsongva, imádja :D
Kocogni nem tudok vele, mert csípőprotézises van a családban és nagyon félek, hogy azzal hazavágnám az ízületeimet :/ Biciklizni meg nem tudok, de amíg ilyen kis rendetlen, addig amúgy is életveszélyes lenne :D Játsszak sokat vele pl.kötélhúzást? :)
Itt találsz tippeket fárasztásra: [link]
Én a pecát ajánlom főleg, az agyban is fárasztja a kutyát, meg a gumihúzást :)
Meg hát járjatok sokat kutyatársaságba, hogy ne legyen annyira bezsongva tőle, ha kutyát lát, meg gyúrjatok rá úgy általában a tiltásra. Persze most már egy fél sulis tananyagot felemlegettünk, ami rátok férne, szóval akár el is mehetnél valami rendes suliba a kutyával :D
Köszönöm szépen!
Kutyasulira időm lenne, de sajnos pénzem nincs...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!