A magyar fajták nem érdemelnek jó gazdit? Miért van az, hogy aki magyar fajtát választ, azzal szemben elnézőbbek, még ha nem is tartja jól a kutyáját?
Figyelt kérdés
Mudim van, ezért gyakran olvasom itt a gyakorin a magyar fajtás kérdéseket, meg tenyésztőkkel is sokat beszélgetek. Ebből nekem az jött le, hogy aki nem ért hozzá, vagy szaporítja a magyar fajta kutyáját, az nem esik olyan szigorú megítélés alá, mint aki külföldi fajtával teszi. Pl van itt egy komondoros kérdés. A 17 éves lány 0 hozzáértés mellett kapott egy 4 hetes komondor kölyköt. Ha ez más hasonló fajta lenne, apró darabokra szedték volna a lányt a válaszolók, itt nem történt semmi ilyesmi. Vagy ottvan egy régebbi kérdés, ahol többen védték a kuvaszát szaporító gazdit, mert ő legalább tesz valamit a fajta megőrzéséért. Mudis tapasztalatom az, hogy mudi kölyökhöz gyakorlatilag bárki hozzájuthat, akár tk-s, szűrt szülőktől, potom pénzért, minimális utánajárással, akkor is, ha maximum plüss kutyát adnék a kezébe. Miért van ez?2014. ápr. 13. 17:08
1/25 Akiteki válasza:
Jó kérdés. Ezen már én is gondolkodtam a magyar agárral kapcsolatban. Bármilyen más fajtában mindenki hisztérikus rohamot kap a tk. nélküli szaporítóktól, ott meg istenítik magukat, hogy azok az igazi agarak, nem a papíros kutyák.
2/25 A kérdező kommentje:
Elgondolkodtató, hogy a mudi fajtamentésnél miért van több kutya, mint az angol pásztorosnál, ha a mudi annyira ritka, a brit pásztorok meg annyira népszerűek?
2014. ápr. 13. 17:46
3/25 anonim válasza:
Szerintem teljesen mindegy, milyen fajta, a szaporítás undorító dolog. Aki nem ért hozzá, ne csinálja, mert csak árt vele. Akár magyar fajta, akár külföldi, rendes tenyésztést érdemelne, nem pedig szaporítást. De aki tenyésztő akar lenni, annak rendesen, odafigyeléssel, odaadással, és legfőképp tudással kell csinálnia, nem pedig a vakvilágba, ahogy sokan teszik.
4/25 A kérdező kommentje:
Szerintem az is baj, hogy a tenyésztők nem mernek rendes árat kérni a kölykökért. Azt mondják, akkor nem vennék az emberek a kutyáikat.. Szerintem meg aki nem hajlandó normális árat fizetni, csak azért kell neki, mert olcsó, az jobb, ha nem is vesz. Meg ha a tenyésztők felértékelnék a kutyáikat, annak talán marketingértéke is lenne. Lásd Converz cipők: egy.kínai műanyag tornacipőért kérnek el vagyonokat és az emberek veszik, mert menő.
2014. ápr. 13. 17:55
5/25 anonim válasza:
Talán azért nincs annyi angol pásztorkutya mert annyira népszerűek. Hű de cuki, szép, különleges, divatos, a legokosabb fajta blabla, mindenkinek az kell. Én meg ha kimegyek az utcára a mudimmal, akkor idézem: korcs, patkány, de ronda, pitbull stb, még a kutyások között is lenézik... Tehát ez nem biztos, hogy azért van, mert a magyar fajtákkal elnézőbbek.
6/25 A kérdező kommentje:
Te hol laksz? Az én kutyámnak csak rajongói vannak.
2014. ápr. 13. 18:13
7/25 anonim válasza:
Érden. Már 13 éve tartok mudikat, ez alatt nem tudom hányan ismerték fel, de az szinte biztos, hogy egy kezem elég lenne hozzá megszámolni. Mióta megmutatta az első kutyám, hogy mit tud, azóta tisztelik, de hogy imádnák... Áh. Na mondjuk lehet azért mert én elvagyok magamba és nem megyek oda terjeszteni az igét, meg nem akarom, hogy mihndenki simogasa meg rámásszon de szerintem akkor sem lenne joguk bántani.
8/25 anonim válasza:
Ja meg azt már ne is említsem, hogy hányan vádoltak meg, hogy ilyen fajta nem is létezik, csak hazudok. :D
9/25 anonim válasza:
Szerintem a magyar fajták nincsenek megbecsülve, talán ezért lehet... Itthon leginkább a cuki, divatos kutyákat választják. A magyar kutyafajták mindegyike munkakutya, biznyos fokig ki kell elégíteni az igényüket arra, amire ki lettek tenyésztve; bár sok ember azt se tudja melyik mire való (én már annak is örülnék, ha az emberek feltudnák sorolni mind a 9 (10) fajtánkat). Könnyen és szinte igyen hozzájuk lehet jutni, így nincsenek is megbecsülve, össze-vissza szaporítják szerencsételeneket. inygen vagy 5000-10000-ért már kapsz egy puli keveréket, agár mixet, kuvaszt. Akik meg tényleg becsülettel tenyésztik a magyar fajtákat, azok kénytelenek itthonra jóval olcsóbban eladni, máskülönben senki se venné meg őket. A szomorú az, hogy annyi pénzért amennyiért veszel egy jó tenyésztőtől vett magyar fajtát, annyi pénzért már kaphatsz az expressz-ről egy szapoírtott divatkutyát sajnos. Egyébként meg ilyen a magyar ember mentalitása: ami a miénk, ami az örökségünk, az nincs megbecsülve. Szerencsére én csak olyan tenyésztőket ismerek, akik megválogatják a leendő gazdát.
10/25 anonim válasza:
Ennek azért ellentmond h kb minden ötösik embernek vizslája van vagy azt akar, mert az húú de magyar dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!