Most jobb, hogy házilag csonkolják a kutyák fülét?
Érdekes,az én kutyám gyárilag álló fülű,kicsi is a füle,tehát elvileg szellőzik,amit a csonkítók előnynek szoktak felhozni.Ehhez képest állandó fülgyulladása van.Na ilyenkor mi van,vágassam neki csonkig a fülét?
Ismerősöm boxert tenyészt vagy 40 éve,született nála jópár győztes kutya.Sok éve nem engedi csonkítani a kutyáit és jééé,soha nincs egyiknek sem begyulladva a füle.
Ilyen alapon a nagy,lógó fülű keverék kutyák mindegyikének állandó fülgyulladása kéne hogy legyen a csonkítás hiánya miatt,ehhez képest nincs.Több százat ismertem a menhelyeken,és nem volt több probléma a fülükkel,mint a csonkítottaknak.
Szerintetek mi lehet erre a magyarázat?Talán az,hogy kamu a fülgyulladás-magyarázatotok?
Enyém pl.fajtatiszta,bullterrier.
És az ismerősöm törzskönyves,sokszoros győztes,csonkítatlan boxereivel mi van?Sőt még a farkukat sem csapkodják véresre.Egyikkel sincs semmi gond soha.
De sok tenyésztőt ismerek több fajtából,munkakutyásokat is,az ő kutyáikkal sincs gond,hiába van meghagyva fülük-farkuk.
Tudom,hogy nem kupírozzák,de nekik is álló,rövid fülük van,mint a csonkított kutyáknak.Pár száz évvel ezelőtt az épp aktuális angol királynőnek már volt annyi esze,hogy betiltatta a fajta csonkítását.Ettől kezdve úgy szelektálták,hogy kialakult a mai változat.
A csonkítatlan boxernek pont olyan nagy lapát füle van,mint a csonkítatlan dobermannak vagy dogónak.Mégsincs semmi bajuk.
Azoknál a dobermannoknál,amiknél kijön a csonkítás nélkül a fülgyulladás,azoknál nagy valószínűséggel ez lesz a legkisebb probléma.
Nem egyet ismertem,amelyiknek a segge is fényesre volt nyalva,olyan jó gazdánál voltak,mégis 2-3 évesen váratlanul összeestek az utcán és elpusztultak szívelégtelenség miatt.Valami öröklött dolog ez náluk,különösebb tünetekkel nem jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!