Semmibe vesz a golden retrieverem! Segítség! Mit tehetnék?
Az új helyen te leszel neki a vezér. Sógorom németjuhásza jut eszembe róla. Csakis sógoromra hallgat, ha én is jelen vagyok, totál levegönek néz. Ám amikor el vannak utazva, és én foglalkozom vele, úgy csüng a tekintetemen a kis bestia, mintha isten volnék neki.:)
Amikor már nem lesz anyud jelen, automatikusan te veszed majd át a szerepét. Különösen, hogy még ilyen fiatal. Pár hónapon belül kamaszodni is fogtok, akkor is számíthatsz egy kis szelektív hallásra a részéröl, de légy következetes, és minden szuper lesz!:)
Tök érdekes, és vicces volt olvasni a válaszokat:).
Nekünk 1 labink, és 1 német juhászkutyánk van, de rám is, és férjemre is ugyanúgy hallgatnak, és szót fogadnak mindkettőnknek. Mondjuk a labradorok egyébként is ilyenek:).
A mienket Kiflinek hívják, és azt mondjuk észrevettem, hogy ha elindulok, akkor úgy jön utánam, úgy néz rám, mintha én lennék neki az isten:). Persze ha én nem vagyok az udvaron, akkor férjemet követi, de ha "választania" kell, akkor hozzám jön, és csipkedi a fenekemet, játszik a kezemmel sétálás közben:).
A német juhászkutyánk Vendel:), na ő igazi kutya. Régebben nem volt az a simogattatós fajta, de mára ez megváltozott. Most ha kimegyünk hozzá, rögtön eldobja magát:), és a mancsával nyomja magára a kezünket:). Ha arrébb megyünk, akkor jön velünk, követ minket egy darabig, de tisztes távolságban lefekszik, és onnan "őriz" minket. A labi persze ott őrültködik körülöttünk:D.
A probléma gyökere - ahogy már írták - h nem vagy a szemében falkavezér (ami azért furcsa, mert 6 hónapos, tehát ilyenkor a falkában szinte még mindenki fölötte van). Gyanítom nem vagy vele elég következetes. Nem kell annyit tutujgatni. A kutyák a következetes, szigorú, de igazságos vezért ismerik el, aki követel tőlük, de el is ismeri a teljesítményüket.
Első körben ajánlom neked Jan Fennell könyvét - Kutyapszichológia. A neten is megvan de ha gondolod el is tudom küldeni neked wordben. 5 egyszerű alaplépésben le van írva a falkavezéri szerep átvétele. Ám a következetesség itt is kulcsfontosságú, valamint h ne csak te hanem a család tagjai (jelen esetben a párod) is így viselkedjenek vele.
De még mielőtt elolvasod addig egy dolgot máris csinálhatsz: egy parancsot csak egyszer adj ki (és csakis akkor amikor tudod, h a kutya végre fogja hajtani vagy te végre tudod vele hajtatni!!) Egy parancsot nem ismételsz többször - mert megtanulja h ne az első hanem a 25. szóra hajtsa csak végre -, ha nem csinálja meg pl az ül parancsot, lenyomod a fenekét és utána dicséred, majd ismételsz.
Behívásra van néhány alapszabály:
- sose kergesd a kutyát ha meg akarod fogni
- ha nem jön oda, akkor az ellenkező irányba kezdj el futni
- ha elengeded akkor ne csak a séta végén tedd rá a pórázt hanem közben is sokszor hívd be, tedd rá, majd engedd el - ha csak a végén fogod meg, könnyen kialakul h akkor nem megy oda hozzád, mert tudni fogja h akkor van vége a sétának
- sokszor játssz olyat vele (csakis biztonságos helyen (lehetőleg nem elkerítetten) - pl. erdő, mező, hatalmas park ahol nincsenek autók), h amíg ő mást csinál elbújsz -> a kutyában minél fiatalabb korban el kell kezdeni tudatosítani, h neki kell vigyáznia arra h el ne hagyjon téged és nem te vigyázol rá.
- szintén sokszor csináld séta közben, h hívod a nevén, amikor látod h felvette veled a kontaktot, elkezdesz rohanni a másik irányba és közben hívod majd iszonyatosan megdicséred
- legyen egy konkrét parancs a behívásra és az ne a neve legyen! Ez olyan parancs amire azonnal, hezitálás nélkül jönnie kell!
- ha nem jön, akkor SOSE hívd többször, menj oda és fogd meg!
- olyan helyzetben sose add ki a behívás parancsot amikor nem vagy benne biztos, h végre tudod hajtatni a kutyával - pl. heves játékban van más kutyákkal - ha mégis hívod és nem jön, akkor csak azt erősíted benne, h "anya hívhat, akár többször is, nem kell mennem ha nem akarok"
Azért hallgat anyukádra, mert tudja, hogy ő a család főnöke. A hangja határozottabb, erőteljesebb, és ezt a kutya pontosan tudja. Lehet, hogy egy kicsit tart is tőle. - Értem a tartást, mint tiszteletet, nem mint félelmet.
Legyél egy kicsit határozottabb, bátrabb, ha rossz, igenis teremtsd le rendesen, a szó nem fáj neki. Ne engedj meg neki mindent, és csak akkor jutalmazd, amikor tényleg jól csinál valamit, ne kényeztesd agyon.
Eljön az ideje, amikor beérik a munkád. Ha kutyasuliba is jártok, nagyot nem hibázhatsz! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!