A kutyusom az ivartalanitastol lehet kicsit agresszivabb? Es mit tehetnek ellene hogy elmuljon?
Először is: úgy gondolom, nyugodtan ivartalaníttasd a másik szukát is, mert egy tüzelés csak rontana a helyzeten.
Aztán: szerintem nincs összefüggés az ivartalanítás meg az agresszió között, legalábbis nem közvetlen. Nem lehet, hogy a műtét után önkéntelenül is kicsit többet ajnároztad a kisebb kutyát? Kicsit többet engedtél meg neki, mondván, hogy "beteg"? Lehet, hogy csak kinyílt a csipája, hogy né, a gazda engem szeret jobban, akkor biztos én vagyok a góré. (Egy ismerősöm kan kutyája a herélés után teljesen megbolondult, mert mint kiderült, a gazdája pasija úgy kezelte, mint valami megcsonkított, megnyomorított áldozatot... :) )
Van egy csomó jó könyv, Cesar Millantől Jan Fennellig bezárólag, amik azzal foglalkoznak, hogy hogy szereljük le a kutyánk hatalmaskodó törekvéseit. Nem fognak verekedni, ha fel sem merül bennük, hogy rajtad kívül bárki lehet hatalmi helyzetben!
Követelj meg mindegyik kutyától engedelmességet és fegyelmet. Próbálj nem kivételezni velük. Mozgasd le őket minél jobban, a fáradt kutya nem verekszik. És nagyon figyelj rá, hogy ha pl. összekapnak, akkor semmiképp ne dicsérd meg a kicsit, még véletlenül se, ölbevétellel vagy hasonlóval.
A babusgatás önmagában nem baj, csak némelyik kutya jelnek tekinti, hogy itt a nagy lehetőség az előretörésre.
Egy hétig próbáld hanyagolni a kicsit. Nehéz, tudom, de hátha használ. Ha odamegy hozzád, küldd a helyére, ha felugrik rád, lökd el úgy, hogy rá se nézel, kapjon ő utoljára enni, és akkor is kelljen valamit csinálnia érte (ül, fekszik...). Soha ne hagyd, hogy ő keresse a társaságodat. Csak akkor simogasd, ha TE hívtad, ne akkor, amikor magától odamegy hozzád. Szívtelenségnek tűnhet, de frankón lecsökkenti a kis egóját, és ha tényleg ilyen pimasz kis mitugrász (nem terrier véletlenül?), csak idő kérdése, hogy a nagy alaposan meg ne ruházza, aminek nyilván ő inná meg a levét.
Lehet, hogy az is jót tenne,ha minden nap foglalkoznátok kicsit az engedelmességi gyakorlatokkal. Fekszik, pacsi, marad. Nem kell bántani, de legyél vele kicsit szigorúbb. A nagyot meg támogasd meg kicsit. :)
pl. hogy nem készültél fel kutyatartásból még mielőtt kutyát vettél magadhoz és egyértelmű, hogy egyik kutyád sem tisztel téged mint vezetőt, egyáltalán a feltételezés, hogy az ivartalanítási műtét agressziót okozhat, és hogy interneten kérsz tanácsot olyanoktól -súlyos probléma esetén- akik nem látják a szituációt, nem ismerik a tartási körülményeket, a hozzáállásodat, a kutyáid temperamentumát....az agresszió egy falkában, családban akkor jelentkezik ha nincs aki irányítson ez sohasem váratlan és előjel nélküli stb. stb.
a módszer neve a fekészült, tudatos gazdi aki figyelembe veszi a kutyák ösztöneit, természetes igényeit és biztosítja testi lelki szükségleteiket!
Nem egy olyan esetről hallottam, amikor ivartalanítás után az addig egyetértésben élő kutyák a műtét után gyakran összekaptak.
Idézet egy kutyás fórumról:
"Gyerekek ma megrázó eseményünk volt.Sétáltattam a kutyáimat,és a melohelyemhez értünk ahol van 2 kutya,jo formán ők is az enyémek,mert én foglalkozom velük meg egyebek.Na hát oda mentem az enyémekkel,eddig soha nem volt baj,örültek egymásnak.Nem tudom most mi változott,de hirtelen a szuka kinyult a pofájával és elkapta a spanit,győztem vissza huzni a pórázzal,hiába szóltam a másikra.Először a hátsójánál kapta el aztán a fűlénél.MIg nem egyszer csak kitudtam szabaditani a fogai közül.Az volt a szerencsém hogy pont járt arra egy ismerősöm.Szerencsére az ijetségen kivül baj nem történt a kutyával.Az én kezem annál csúnyábban néz ki.Szétvágta meg égette a póráz....:(Egyszerüen nem értem mi változott a kutyába.Létezik hogy mert ivartalanitva lett más szaga van?Vagy ezt csak én gondolom igy?Nagyon megijedtem remegett a kezem utánna.Meg nagyon mérges lettem.Nem tudom mit csináltam volna ha baja esik.......:("
Aki egy kicsit is ért a kutyákról az a körülmények, a kutya és a gazdi ismerete nélkül nem ad tanácsot!
Agressziót nem lehet kezelni interneten keresztül.
De ha neked ez kell akkor rakd a kezed a monitorra:
Érzed bizserges?
Yo akko indítok nrg,
gyógyulj!
Gyógyulj!
Na már nem is agresszív ugye?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!