Nem lesz baja az ivartalanítástól?
Két kérdésem lenne:
Első: Mivel tudom, hogy ha az embereket "ivartalanítják" teljes "kipakolással" egészség ügyi okok miatt, akkor nagyfokú csontritkulás léphet fel. Így van ez a kutyáknál is?
Második: Így elkerülhető az emlődaganat, illetve a másfajta daganatok?
1. Még nem hallottam ilyesmiről.
2. Így van.
Ha nehezen tudnád megoldani, hogy ne találkozzon kannal, akkor pláne ivartalaníttasd. Nem lesz semmi baja. Nekünk a szukánk és a kanunk is ivartalanított, a mítoszokból és hiedelmekből semmi sem igaz. Csak pozitív következményei vannak az ivartalanításnak.
Ebből az anyagból választ kapsz minden kérdésedre:
Hú, ezen én is rágódtam évekig, végül sok utánanézés után két hete ivartalaníttattam a kutyámat.
A következők vannak:
Kontra:
Utána inkontinencia léphet fel az ösztrogénhiány miatt, de ez kezelhető, és nem szükségszerű. Ezt sok állatorvos elhallgatja, de nagy testű kutyáknál bizony előfordul.
Altatás mellékhatásai.
Pro:
A méhgyulladás esélye csökken.
Hosszabb élet.
Évente plusz két hónap móka és kacagás a szabadban. :)
Van már egy nagyon modern, laparoszkópiás műtét, én ilyet választottam neki, és nagyon elégedett vagyok. A seb nagyon kicsi, és minden a legnagyobb rendben volt.
Arról még nem hallottam, hogy az ivartalanított kutyáknál csontritkulás lépett volna fel. Inkontinencia előfordul idősebb korban, de ezt lehet kezelni hormonokkal, a táplálék mennyiségét is csökkenteni kell, hogy elkerüljétek az elhízást.
Az előnyök sokkal megfontolandóbbak, főleg egy szuka esetén. Ha teljesen kipakolják a szukát, akkor a méhgyulladás kockázata megszűnik, ami az idősebb szukák elég nagy százalékában előfordul és akár bele is pusztulhat a kutya (egyik ismerősöm 7 éves kutyája tegnap pusztult el méhgyulladásban, a műtét már nem segített rajta). Az emlődaganat esélye is jelentősen lecsökken, habár ezt a betegséget nem zárja ki teljesen az ivartalanítás, minél fiatalabb korban történik a műtét erre annál kevesebb az esély.
A kutya személyisége semmiben nem változik meg csak kevésbé lesz domináns, vezérségre törő, mind kutyákkal, mind emberekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!