Border Colei vagy Dogue De Bordeaux mellé lehet-e tartani Csehszlovák farkas kutyát?
Először is 8 éves gyerektől hogy várod el, hogy egy idegbeteg kutyával elbírjak? Egy belterjes kutyával nem lehet mit kezdeni. Igen amúgy én kaptam elméletileg a kuty-t
Tapasztalt gazda leírt dolgai alapján nem vágyok annyira rá, max megnézném milyen is élőben, de gondolom nem engedné meg a közeledést se, mértékkel sem... Csefarkas tartó gazdától kérdezem, betörés volt, környékbeliek mit mondanak rá?
Házörzésre a csf alkalmatlan. Minden bizonnyal nem mernek bemenni, mert eléggé ijesztö a kinézete, farkas-örizte portára egy átlag halandó (tudatlan) nemigen menne be. Ez viszont nem jelenti azt, hogy agressziv, emberekkel szemben pláne nem. Ha sarokba szoritják, igen, de az más dolog. Viszont ha egy portán van egy falka, szerintem oda nemigen megy be senki, mert falkaállat, akkor bátor (az enyémek esetében az egyik biztonsági ört kértem meg régebben, hogy adjon nekik enni, ha nem vagyok otthon, de a kennel közelébe se engedték, persze, mint kiderült, fél a kuytáktól úgy eleve....nagy nehezen megbarátkozott aztán velük, de ha elmentem pár méterre, már morogtak, pedig a kennelen kivül volt.
Ettöl függetlenül fenntartom az elsö mondatomat, miszerint házörzésre nem tartanék ilyen fajtát. Már csak a kennel miatt sem, tehát ha arra kell, felejtsd el. Egyébként az, hogy nem acsargós agressziv állat, nem jelenti azt, hogy nem tud harapni, meg esetleg támadni, mert boritékolom, hogy a reakcióideje törtrésze más kutyákénak. Csak esze is van mindehhez, nem is kevés, megjegyez mindent stb. Ezt kell megszokni benne.
Akkor hanyagolom. Mit eszik? Mert a Bordeauxi az kb mindent ami: romlott hús, csontos, penészes húst is megeszi, elég jó ízzel, paradicsomot és krumplit. (táp az alap neki)
Újfundlandi is ilyen volt, minél büdösebb volt amit kapott annál jobb ízűen ette. Nem, most fogok külön költözni, sokkal kisebb portára, valahogy oda nem vennék ilyen csefarkast, jószomszédi viszony megromlana, az utcában is 3 helyen van kisgyerek eltekintve, hogy nem támadna rá, még akkor is anyázás lenne.
Azért romlott húst nyilván nem adok nekik. Frisset a boltból. Egyébként melegben úgyis megbüdösödik a hús, ettöl még megeszik természetesen,de penészesen ha tologatták, már elveszem és kapnak frisset, de csak máskor. Egyébként mindent megesznek, alma, málna, csipkebogyó, hús. Nálam nincs táp. Felesleges. Kölyöknek nyilván jó, de felnött állatnak....Meg egyszer mondom: nem a porta mérete a lényeg, hanem hogy rendesen elzárva tartsd. ès nem a napi Budapest-Györ távot kell lesétálnod vele, mert nem ér semmit. Sokkal többet ér, ha foglalkozol vele. Mondjuk mindenbe, amibe csak lehet, bevonod. Elég, ha passzivan vesz részt, de ott van. Valószinüleg 10 percen belül aludni fog, de biztonságban érzi magát, az nagyon fontos. Ha bepánikol, attól nincs rosszabb, akkor olyan mint a farkas.
Egyébként ha tényleg a klasszikus kutya, házörzö, egyéb szerep miatt gondoltad, tényleg ne akarj ilyet. Csodálom a farkasokat és rajongok Èrtük, azért tartok ilyeneket. Max. ha sétáltatod (de ez egy ilyen állatnál megalázóan hangzik), vagy mondjuk inkább, elviszed magaddal, mindenki csodálni fogja, bár ez engem a legkevésbé érdekel. Télyeg, gyakorlati haszna a megszokott módon, nincs. Àt kell értékelni a gondolkodást, akkor jön rá az ember, mit is vett valójában.
Nálunk is az újfulandi szüretelte a krumplit is meg a málnát is szüretelte :) mint egy maci olyan volt.
időm nincs munkámból kifolyólag, 5kor kelés, 5-re vagyok otthon, törődnék vele, de hót fáradtan visszatérni az iparból elég xar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!