Miért írják oda eladó kiskutyákhoz, hogy : tisztavérű de törzskönyvnélküli?
Akkor kiegészíteném a hosszasan írt válaszomat.A lényege nem a törzskönyv megléte volt,hanem ami számomra evidens,de látom sokaknak nem,a törzskönyv nekem egészségügyi szűrést feltételez.Aminek az eredményétől függően lehet egy kutyát tenyésztésre szánni,avagy ivartalanítani pl.
Mindamellett,hogy itt ismernek emberek törzskönyves beteg kutyákat,nem jelenti azt,hogy minden törzskönyves kutya beteg,ugyanakkor azt sem,hogy a szapis kutyák nem azok.
Az arányokról van szó,még 100 NORMÁLIS tenyésztőtől származó kutyából 30 beteg,addig ugyanennyi szaporítós kutyából legalább 60-70 beteg.
Aki meg hajlandó áldozni a szűrésekre,de nincs törzskönyve a kutyának,az jelen esetben sajnos sült bolond,vagy valami jótékony milliomos,mivel hiába állítja,hogy egészséges a kutya,amiről papírja is van,nem tudja eladni annyi pénzért,amennyit belefektetett.Így totál mínuszban lesz,tehát a következő alomnál NEM CSINÁL szűrést,mert így ő spórol,a kutyát meg valamicske haszonnal eladja.De az ilyen ember olyan ritka,mint a fehér holló.
Egyébként nekem is van szapis kutyám,tk-es kutyám és menhelyi keverékem.Döngethetném a mellem,hogy a menhelyi keverékem betegesebb,mint a szapis kutyám.Mégsem teszem,csak hálát adok az égnek,hogy MÁZLIJA van a kutyának és nem beteg.
A tk-es és szapis kutyáink makk egészségesek,a menhelyi full keverék pedig allergiás,gyenge immunrendszerű és a szeme is folyton begyullad.
Mégsem buzdítok senkit arra,hogy vásároljon szaporítótól,mert én pont kifogtam egy nem beteg példányt.
Mázlira nem alapoznék egy kutya életet sem.
Tudnék írni nektek valami jó hosszút, de nem teszem. Elég annyi, hogy az ilyen gondolkodású emberek miatt tart ott most a magyar kutyázás, ahol. Egyébként senki sem írta, hogy nincs olyan "tenyésztő", aki ugyanolyan, mint egy szaporító csak éppen van kennelneve. Belőlük is van jópár, de most nem róluk, hanem az igazi, felelősségteljes tenyésztőkről és kutyáikról volt szó.
Az utolsó válaszolóval egy hullámhosszon vagyunk.
Nem bírom felfogni, miért nem képesek sokan megérteni ezt a tenyésztő-szaporító témát. Az osztálytársaimmal is vitatkoztam már ezen (volt rá okom, mert olyan dolgok történtek a szemem előtt, amiket nem lehet szó nélkül hagyni), és hogy ők nem képesek rá 14 évesen, az egy dolog. Szomorú, de ez van. Viszont ide tudtommal leginkább felnőttek járnak... Mindegy, én itt lezártam, mert nem akarok veszekedni, okoskodni, meg akármi, csak azért néha gondolkodni is kellene, nem kijelenteni olyanokat, hogy „Utolsó,nem mindenben adok igazat.Láttam én már nem egy híres "mestertenyészetből"származó,jóval 100 feletti áron vett idegbeteg,allergiás,vesebeteg stb.kutyát.
Ha a vevő életében egyszer belefut ilyenbe,akkor soha nem fog többet tenyésztőtől venni kutyát drágáért.Főleg ha látja,hogy tele van a környék 10-20 ezerért vett egészséges kutyákkal.Ha meg nem egészséges?Akkor is csak 10-20 ezret bukott,nem több mint százat.” Igen, azt hiszem, ezen akadtam ki.
További szép napot, kellemes ünnepeket!
Utolsó,én felnőtt ember vagyok,mégis egyet értek az előtted szólóval.
Amiről te beszélsz,az meg már nagyon messze jár a témától.
A felelősség az alap kiindulási pont.Akinek egyszerű dolgokra kell kutya,semmi extra elvárással,annak ott a menhely,vagy a szomszéd kutyái vagy bármi.Aki meg fajtatiszta kutyát akar,az szánja rá az időt és a pénzt,na meg az energiát,hogy NORMÁLIS tenyésztőt keres és tőle vásárol.
Nem 20 ezerért,nem olyantól aki a kutyákból vesz karácsonyi ajándékot a családnak,nem olyantól aki 0 oltással adja el,chip nélkül és minél hamarabb,mindezt fajtatisztának hazudva.
Mindenhol vannak törzskönyves szaporítók,utána kell menni,ha már 10-15 évre választasz magad mellé társat,nem az első szembejövőtől vásárolni.Ennyi a lényeg.
A legtöbb ma divatos kutyafajta nem olyan régen lett elismerve (nagyon soknak még 100 éves múltja sincs).
Mikor egy tenyésztőnek sikerül elismertetni, mint külön fajtát, akkor általában még csak néhány egyed létezik belőle, nyilván nagyrészt ezek is belterjesek. Ezért a ma egy bizonyos (új kitenyésztésű) fajtakutyaként elismert egyedeknek elég sok közös őse van.
Aki igazi kutyát akar, az messze elkerüli a törzskönyves ebeket (az új fajtáknál), vagy ha mindenáron fajtatisztát akar, akkor olyat választ, amelyik fajta már évszázadok óta létezik.
Vagy nem is kutyát vesz, hanem inkább egy pulit!
Na most ki szólja le,hogy melyik a "nem igazi kutya"?...
Szánalom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!