Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Aki szerint a kutyák kiszámíth...

Aki szerint a kutyák kiszámíthatatlan ösztönlények, azok támogatnák a vakvezető kutyák betiltását is?

Figyelt kérdés
Annyiszor hallottam ezt, hogy egyesek szerint a kutyák kiszámíthatatlanok, sose lehet teljesen megbízhatóra nevelni őket. Akkor szerintük a vak ember, aki kutyával közlekedik, állandó veszélyben van? Mert ugye elég, ha csak megijed, máris berántja a gazdáját az autók közé, nem? Vagy az hogy van, hogy szobrot állítunk a hős mentőkutyáknak, akik annyi embert mentettek ki a romok alól, de ha azt a hős mentőkutyát el akarja engedni a gazdája a városban, akkor megbízhatatlannak van bélyegezve? Vagy a juhász rábízza a teljes vagyonát jelentő nyájat a juhászkutyára, de ha az a kutya egy városi ember kedvence lenne, akkor már ösztönlény? Vagy a logika alapján a lovaglást is tiltsuk be, hiszen az is állat, életveszélyes dolog ráülni egy buta, kiszámíthatatlan ösztönlényre, nem?
2013. nov. 22. 15:46
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:
Mármint a kis forgalmú álmos kisvárosokban sem.
2013. nov. 22. 16:23
 12/31 anonim ***** válasza:
78%

"De én komolyan nem értem azt, miért akarják egyesek póráz nélkül sétáltatni a kutyájukat az utcán, még ha megbízható is. Ha valami baj történik, tuti a kutya húzza a rövidebbet. Vagy hát nem tudom... számomra a kutyám tényleges biztonsága fontosabb, mint az ilyen elvi kérdések, hogy most megbízható-e annyira egy kutya, mint egy robot.."

Már előttem leírták, nagyon nem mindegy, milyen forgalmas a terület. Forgalmas úton én is mindig pórázra tettem az amúgy megbízhatóan közlekedő kutyáimat is, vagy olyan helyen, ahol sok ember közlekedik. Kevésbé forgalmas helyen viszont több okból is szeretem elengedni. Pl. mert a kutyának jobb, nekem is jobb, de a fő indok az, hogy ha egy kutya örökké pórázon közlekedik, jóval kevésbé tudom úgy nevelni, hogy közlekedésbiztos és jól kontrollálható legyen. Hogy gyakoroljak pl. behívást különböző helyeken és helyzetekben, ha csak a futtatóban (bár inkább járókának lehetne némelyiket nevezni) engedhetem el?

2013. nov. 22. 16:26
 13/31 anonim ***** válasza:
Jó, az a törvény, de azt nem itt találták ki, és nem is olyanok, akik értenek a kutyákhoz (s nem is tudom, hogy a törvény ezen részét mivel indokolják pontosan... szerintem azzal, hogy mertcsak). Igazából, ezt a kérdést pl feljebb lehetne terjeszteni döntéshozók felé is, mert ilyen szempontból valóban érdekes... csak aztán nehogy betiltsák a vakvezető kutyákat ;)
2013. nov. 22. 16:28
 14/31 anonim ***** válasza:
12-es! Nekem annyira természetes, hogy én ezt csak bizonyos forgalom fölött kezdem el ezt mondogatni, hogy eszembe se jut, hogy más mondhatja ezt más területre. Bár a tényállás az, hogy nekem az egyik kutyámat (aki konkrétan az összes kiképző szerint, aki látta, kiváló munkakutya lenne, pl keresőkutya) nem lehet elengedni kis forgalmú helyeken sem (így nem is engedem el - de sokan megtennék a helyemben!).
2013. nov. 22. 16:33
 15/31 anonim ***** válasza:
100%
Bármikor adódhat olyan helyzet, amikor a legképzettebb ember is kiszámíthatalanul kezd viselkedni és balesetet okoz. Naponta halnak meg emberek ilyen helyzetekben szerte a világban. Minden balesetet nem lehet kivédeni. Igyekszünk minimalizálni, de az élhető környezet némi kockázati kompromisszummal jár. Például ha soha senki nem ülne autóba, akkor nulla lenne az autóbalesetek száma is. Ha senki nem tartana kutyát, akkor nem lennének kutyás balesetek se. Sorolhatnám. Végül kialakulna egy élhetetlen steril világ.
2013. nov. 22. 17:14
 16/31 anonim ***** válasza:
48%
a vakvezető kutya mindig pórázon vezeti a gazdáját, ő nem sétálgat az emberrel, hanem dolgozik. Mellesleg ismered a mentőkutyákat, vagy a terelőkutyákat? Szerintem ezek közül egyik gazdának sem jutna eszébe elengedni belvárosban a kutyát.
2013. nov. 22. 17:45
 17/31 anonim ***** válasza:

Azért ne kezdjünk el mindenféle túlzásokba beleesni. :)

Akkor, amikor arról kell dönteni, milyen biztonsági megoldásokat kell alkalmazni, 3 dolgot kell mérlegelni:

- a kockázat nagyságát

- azt, hogy a kockázat csökkentésére milyen megoldások

érik meg

- a következmények súlyosságát

Lehet, hogy sok az autóbaleset, de nagyon nem éri meg ez ellen úgy védekezni, hogy senki nem ül autóba, mert ahhoz túl nagy az előny, amit nyújt. E helyett inkább tartsuk be a szabályokat, kössük be az övet és ne vezessünk alvás közben.

Ehhez képest azt még soha senkinek nem sikerült elfogadhatóan kifejtenie, hogy milyen előnyökkel jár egy városban (ami mondjuk nem egy álmos kis kertváros szintű forgalommal bír) póráz nélkül sétáltatni. De jó. Akkor mondjuk azt, hogy van néhány előnye. Pl, hogy így a gazdi egyszerre két szatyrot is tud cipelni.

Ehhez képest, mekkora a kockázat? Hát, kutyája válogatja. De szerintem nem olyan kevés, mint szeretnénk.

S milyen a következmény? Hmm... a kutya elhullása valószínű. Baleset, anyagi kár szintén valószínű. Emberi sérülés, halál - nem kizárt.

Szóval lássuk be, hogy szükség van kockázat csökkentésre.

Nah akkor most nézzük, milyen hihetetlenül költséges, bonyolult műszaki megoldásra van szükség a kockázat csökkentésére?

1. A kutyát megneveljük. 0-ra csökkenti ez a kockázatot? Nem. Közel nullára? Nem. Viszont rengeteg más előnye van, úgyhogy érdemes alkalmazni, de kiegészítésekre szorul (mint ahogy a kocsiban is van öv meg légzsák).

2. Pórázt használunk. 0-ra csökkenti ez a kockázatot? Nem. Közel nullára? Igen! Megéri egy ekkora, hihetetlen mértékű beruházást, terhet venni a nyakunkba, csak azért, hogy közel nullára csökkenthessük a kutyák és az autók valódi, fizikai összemérésének esélyét? :D

Nah. Nem akartam mindezt így levezetni. De így már kész a minta, tessék ugyanezt eljátszani pl azzal, hogy "kilépünk a lakásból". Vagy azzal, hogy "autóval megyünk el a nagyihoz".

Nagyon sokan ezt a póráz dolgot elvi kérdésként kezelik. Pedig ez egy kvára gyakorlati kérdés, ha nem egy pusztában vagyunk, vagy egy olyan helyen, ahol csak óránként téved a környékre autó, az is csak véletlenül.

2013. nov. 22. 17:47
 18/31 A kérdező kommentje:

Igen, ismerem a terelőkutyákat. Mudim van, akivel járok terelni, így sok hivatásos juhászt is ismerek. Arról senki nem beszélt, hogy a legforgalmasabb belvárosi részeken el kéne engedni a kutyát, de ezt már kitárgyaltuk pár válasszal előbb.

A póráz nélküli sétának rengeteg előnye van. Anélkül megtanítani sok alapvető dolgot, mint biztos behívást lehetetlen. Arról nem is beszélve, hogy a zsebkendőnyi területeken, amit kutyafuttatónak neveznek, nem lehet lemozgatni a kutyát. Ha lenne minden kerületben egy olyan hely, mint pl a Feneketlen-tó környéke, és el lehetne ott engedni a kutyákat, akkor nem lenne egy szavam se a pórázkötelezettség ellen.

2013. nov. 22. 19:10
 19/31 anonim ***** válasza:
100%
17-es: Normális szabályozásra lenne szükség, tehát nagyon forgalmas helyen, mint belváros, logikus módon én is pórázra teszem. Viszont kertvárosban vagy csendesebb övezetben, urambocsá, kint a természetben? Mi általában EMIATT háborgunk, és nem belvárosi környezetben való pórázkötelesség miatt, mint ahogy a tömegközlekedési eszközökön való szájkosárkötelezettség miatt sem - ellenben az egy járművön csak egy kutya szállítása engedélyezett miatt igen, mert mit csináljon az a gazda, akinek két kutyája van?
2013. nov. 22. 19:30
 20/31 anonim ***** válasza:
100%

Néha én is látok nagyon forgalmas helyen elengedett kutyusokat. Olyat is, hogy bicaj mellett fut a kutya át a zebrán, útkereszteződésen Budapest egyik legforgalmasabb pontján. Hát, furcsa, de nem vagyok más helyében, szóval fogalmam sincs... én nem engedem el az enyémet, csak biztonságos helyen, annyi szent. És ez így is fog maradni.

Két méteres pórázt használok sétához, a kutya bőven elvan körülöttem. Szerintem nem olyan nagy tragédia neki, és nekem sem, hogy pórázon van. Főleg hogy az idő nagy részében lazán a hátára tudom engedni a vezetőalkalmatosságot. Néha csak zsebre rakom a pórázt, vagy az övemhez hurkolom, olyan mintha ott sem lenne. De ha mégis lenne valami, meg tudom fogni a kutyát. :D

2013. nov. 22. 19:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!