Melyik magyarfajta kutyát lehet leginkább lakásban tartani?
Szerintem meg egyik magyar kutyafajta sem való lakásba, 2 órás foglalkozás fényében.
A magyar fajták főként terelő- és vadászkutyák. Mindnek nagy a mozgásigénye.
2 óra mozgás, ha elég intenzív, meg van a közelben egy jó nagy park, akkor egy show vonalú agárnak simán elég, mert a közhiedelemmel ellentétben ők rövidtáv futók. Ha megvan a sprintje, amiben kieresztheti a gőzt, akkor leginkább a takaró alatt szeret tartózkodni.
Hátránya, hogy hatalmas, bármit lecsóvál véletlenül az asztalról, és nagyon magasra kell tenned a cipőid, hogy ne érje el, mikor már nagy, de még gyagyás fiatal.
Vizslának a 2 óra kevés, hacsaknem komoly engedelmes munka van ez idő alatt, amiben kimerül. A drótos általában könnyebb természet, mint a sima, a sima temperamentumosabb.
A terelőket én maximum akkor vállalnám be lakásba, ha komoly munkacélom lenne, tehát mondjuk versenyszintű agility. De arra kevés napi két óra. Nekik azért több kell, ők tényleg komoly életmódváltással járnak a gazdinak.
Mondjuk láttam már olyan Pulit, aki szőnyegként funkcionált, és a parkban is csak feküdt, míg a társa, egy 7 éves labrador kimókáza magát, pedig a puli alig 2 éves volt.
Amúgy a puli praktikus, mert nem hullik a szőre, meg kicsi, de minden neszre jelez. Meg ahhoz, hogy kifogj egy ilyen igazán nyugis, lakásba való egyedet, eléggé utána kell járni.
Komondor, kuvasz kizárva méretük miatt főleg. Puli pumi mudi nagyon csahosak. Erdélyi kopó is elég csahos.
Ideális a vizsla meg az agár ha le vannak mozgatva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!