Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Husky tulajdonosok, adnátok...

Husky tulajdonosok, adnátok nekem tanácsot?

Figyelt kérdés

Van egy 10 hónapos, ivartalanított, szukánk. Nem az első kutyánk, de ő az első husky-nk. Terep futó vagyok, és rengeteget mozgok. Ezért is választottam ezt a fajtát, mert úgy gondoltam, hogy személyiségben tökéletesen passzol hozzám.

Amikor 8 hónapos lett, elkezdett kamaszodni. Eleinte nagyon nehezen kezeltük (csipkedett, ugrált, harapdált, nekünk ugrott nekifutásból, tele voltunk kék zöld foltokkal) Aztán rájöttünk hogyan is kell kezelni a dolgot, és sikeresen fejlődött is akutya.

Eddig nem is volt gond. Viszont egy két hete (ahogy lehült az idő) Ismét lett étvágya, és valahogyan az energiája is hatalmas lett. Még ez se lenne gond, de mostanában ismételten őrült módon viselkedik.

Folyamat hisztizik. (ilyenkor ignoráljuk, de nem sokat ér) Folyamat velem akar lenni, egy percet se szeretne nélkülem tölteni, és ha épp nem engedem be a lakásba, akkor ugrál az ajtóban és hisztizik. (Ha fél órán át akkor fél órán át)Minden nap járunk futni. Kb 2 órát vagyunk kint, egy erdős, mezős terepen, ahol kedvére áshat, futkoshat, vadászhat :D Szóval nagyon jól szórakozunk, és nagyon jól le is mozog a kutya. Ha észreveszi hogy indulunk (mert látja hogy öltözködök) akkor megőrül. Olyan szinten bepörög, hogy engem kezd el harapdálni. Tépi a cipőmet, a ruhámat (miközben öltözködök) aztán rohan a nyakörvéhez, azt nyalogatja, aztán engem harapdál. Múltkor 20 percembe telt mire lenyugodott. Eleinte elindultam más felé, sétáltam az duvarban. De ott úgy bepörgött, hogy elkezdett nekem ugrálni és közben harapni. ekkor viszont földhöz nyomtam, rá is morogtam és sokáig ott is tartottam. Megnyugodott.

Délután tudunk csak futni. Reggelre viszont már visszanyeri az erejét és olyan iszonyat hisztit előad. Ugrál, harapdál mindenkit.

Mit javasoltok? Mi ez, kamaszkor még mindig? Hirtelen tele van energiával. Agyilag is próbálom lekötni, de eddig csak az vált be hogy eldugok neki jutalom falatokat és azokat kell kiszednie pl egy régi cipőből. Épp most is azt csinálja. Eddig tombolt, megkapta a cipős játékot és csöndben dolgozik az ügyön :D

Szeretném megérteni, hogy mi zajlik most a kutyámban és mire figyeljek oda. Előre is köszönöm a válaszokat!

2013. szept. 19. 07:47
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

*kispalikee bocsánat nem tudok már gépelni se.

Szerintem nálam ott a gond hogy nem tudok értelmesen letiltani. Mert rászólok abbahagyja, de utána újra megpróbálja.

2013. szept. 19. 19:25
 12/15 anonim ***** válasza:

Igen, mondjuk a tiltást is tanulni kell, eleinte az én szavam is annyit ért, mint halottnak a csók. Nyugodtan megerősítheted az elején a tiltást egy másfél literes vízzel töltött flakon kutyához való hozzávágásával, és olyan mérgesen tilts, amennyire csak tudsz. Gyűjtsd össze minden dühödet, gondolj a bűneire, és úgy tilts. Velem néha elszalad a ló, és kicsúszik egy-két csúnya szó is a számon, mert tényleg mérges leszek és tényleg arra gondolok, hogy ha nem hagyja abba a viselkedést megnyúzom. A lényeg, hogy valóban gyomorból, dühből jöjjön.

Miután a kutyám megharapta barátomat, ki lett téve a sufniba, vizet raktam elé, és mindennap becsúsztattam az ételét nulla kommunikációval. Napi 3x kiengedtem az udvarba pisilni kakilni, de csak pórázon, szintén nulla kontakttal. Ez kb. 8 hónapja volt, azóta nincsenek nagyon problémák a kutyával. Persze a visszafogadás sem úgy történt, hogy 'jajj végre, kiskutyám', hanem eleinte csak parancsok plusz feladatok, néha egy-két dícséret, majd fokozatosan térhetett vissza. Kegyetlennek tűnhet, de mint mondtam, az én szememben a legsúlyosabb bűn egy kutyától a gazda megharapása.

Esetleg nincs a közeletekben egy olyan kiképző, aki jártas a nevelésben, nem csak a vizsgákra való felkészítésben is?

Mikor hazamentek, betartjátok az 5perces szabályt? Mindig te kezdeményeztek, irányítotok és fejeztek be minden akciót? Vannak tiltott helyek (hálószoba/ ágy stb). Ha ezek közül hibádzik valami, hozzatok rá szabályt. Muszáj, különben a fejetekre fog nőni.

2013. szept. 19. 20:06
 13/15 A kérdező kommentje:

Szerencsére a tiltott helyek megvannak. Ágy, konyhaasztal, fürdő.

Ha hazamegyek nem üdvözlöm. És van hogy odarohan és megszaglászik, de van hogy nem is figyel rám. Aztán odahívom magamhoz de nem mindig jön. Teljesen ignorál.

Mindent mi kezdünk és mi fejezünk be. erre nagyon ügyelünk.

Keményebbnek kell lennem, mert sokszor észrevettem hogyha meglágyulok akkor hamar feljebb érzi magát. ma pl kisangyal mert alkalmazom viselkedésben azokat amiket tanácsoltál. És tényleg beválik. szóval itt a bibi nálam, hogy túl sokáig hagytam hogy elmenjen. De ezentúl ilyen nem lesz :) A kizárás nálunk max úgy oldható meg, hogy minimálisra csökkentem a kommunikációt. Amit alkalmazni is fogok úgy ahogy leírtad. Érzékeny kutya, hamar reagál.

Köszönöm ezt a rengeteg hasznos tanácsot!

2013. szept. 20. 16:49
 14/15 anonim ***** válasza:
Nagyon örülök, hogy segíthettem. Kemény diók a huskyk, én is megszenvedtem az enyémmel, de az tény, hogy nagyon érzékenyek, 'finomlelkűek'.
2013. szept. 20. 17:14
 15/15 A kérdező kommentje:
Igen, ezt veszem észre :D Látszik a miénkből hogy jó kutya lesz 1-2 év múlva. Csak jó kell nevelnünk. :)
2013. szept. 21. 08:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!