Tegnap előtt a kutyámat elvittem nagy tömegbe nagyon sok kutya közé.8 hónapos de agresszív lett . Mit tegyek?
"Tehát, nem a dominanciát kell kezelni hanem a gazdának kell tapasztalatot, ismeretet szereznie. "
Igen. Ez egy pillanatnyi állapot. De egy természetéből fakadóan domináns kutyánál is ugyanez a helyzet, csak a gazdájának még nehezebb elérni az ideális állapotot, tehát hogy az emberi döntést igénylő szituációkban ő legyen a főnök. A kérdezőnél viszont sok apró momentum volt, amiből az rajzolódik ki, hogy a kutyája dominál felette és az, hogy nem igazán volt eddig nevelve sem. Ezért javasoltam kapásból azt, hogy olyan kutyaiskolába menjen, ahol őt tanítják meg kutyázni és nem a kutyáját akarják mindenáron kiképezni.
Nem értem miért kérsz tanácsot, ha nem fogadod meg és magyarázni próbálod a bizonyítványt? Az, hogy tud sok parancsot nem a nevelésen múlik. Azokat megtanítottad neki. Ha meg lenne nevelve, akkor nem írtad volna ki a kérdést.
"ha megfeszül a póráz akkor lassítania kell"
Nem kellene, hogy megfeszüljön a póráz. Egyébként is úgy kezdted, hogy "Elkezdett feléjük húzni, morogni, ugrálni." Akkor most húzott vagy lassított? Jó lenne eldönteni! Esetleg a morgást és az ugrálást is te parancsoltad neki?
"Ne féljetek tudja ki a főnök a háznál."
Én nem félek, szerintem is tudja. Jól példázza az az eset, hogy "Rácsaptam a farára nem használt, rácsaptam az orrára az se, ugyan úgy húzott oda." Na meg ez is ide tartozik: "próbálkozott láb hágással"
Naná, hogy tudja, hogy ő a főnök. Legalábbis nagyon próbálkozik és jó úton halad felé. Ha ezt nem látod be, akkor nyert ügye van a kutyádnak.
Hogyan lesz belőle tenyészkan, ha nem tudod berakni az autóba és rendszeresen elvinni kiállításokra, később tenyészszemlére? Aki tenyésztésre vesz kutyát az számítson rá, hogy az autó koszos lesz a kutyától és takarítani kell! Vagy vegyen olyan autót amiben a csomagtartóban tud utazni a kutya.
Mit vársz tőlünk? A tanácsokat nem fogadod meg mert mindenre van kifogásod, magyarázatod. Ha csoda-varázsigét szeretnél amitől megjavul a kutyád, akkor a Harry Potter csoportba írj, ne a kutyásba!
Hidd el, hogy a kutyád nem szokta meg a kutyás társadalmat.
Sok kutyát amelyet először visznek kutyasuliba háromféle dolog van, mégpedig: megijed a tömegtől, behúzza fülét farkát fél addig, míg meg nem szokja.
A második: agresszív lesz a többi kutyákkal addig míg meg nem szokja és látja, hogy a többi kutya fegyelmezett és nem vevők az agresszivitására.
Harmadik: mikor alapból a kutya nyugodt vérmérsékletű, és nem okoz neki gondot, hogy hirtelen sok kutya veszi körül.
Körbe tekinget, figyel és szinte semmi gond nincs vele.
Ezért írtam azt, hogy szoktasd idegen kutyák társaságához is, ne csak ahhoz az egy néhányhoz akikkel naponta találkozik. Az iskola jó lecke lesz neked, és a kutyádnak is.
Vidd olyan kutyák közé, ha lehetséges amik nyugodtabbak mint ő maga és tudod, hogy nem tehetnek kárt egymásban. Még most kell elkezdeni a többi kutyákhoz való szoktatást, mert később nehezebb lesz. Az, hogy ugrándozik és morog az annak a jele, hogy türelmetlen. Képzelj el egy kisiskolás gyereket akit a vidámparkba visznek és milyen türelmetlen, menni akar, rögtön húz azért, hogy minél előbb felülhessen mindenhová.
Vidd azonos korú kutyák közé, hiszen még azok is játékosak, és ki tudják magukat hancúrozni és jól elfáradnak. Nyugodtabb felnőtt kutyák közé is viheted /ha a gazdájuk engedi/akik eltűrik a kamasz szertelenségét és rendre utasítják, ha szemtelen velük szemben. Így megfogja tanulni azt is, hogy az idősebb kutyákat tisztelni kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!