Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Tegnap előtt a kutyámat...

Tegnap előtt a kutyámat elvittem nagy tömegbe nagyon sok kutya közé.8 hónapos de agresszív lett . Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Elkezdett feléjük húzni, morogni, ugrálni. Aztán egyfolytában csak húzott, majd odaértünk egy hasonló fajtabéli kanhoz (ő is kan) és akkor is húzott feléje viszont ő nagyobb volt tőle hiszen idős, és tőle viszont félt. Rácsaptam a farára nem használt, rácsaptam az orrára az se, ugyan úgy húzott oda. Utána már kezdett megnyugodni leült , lefeküdt, kezelhető volt, pedig mögötte is gyakran mentek el nagytestű kutyák, némelyik még morgott is rá. Elég kanos volt mostanába, próbálkozott láb hágással. De nem hagyjuk neki.

2013. szept. 16. 06:47
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
vagy nem tudnak rendesen pórázon menni. De az nem csak a kutya hibája, és nem jelenti kizárólagosan, hogy dominancia lenne.
2013. szept. 16. 09:53
 12/30 anonim ***** válasza:
A pórázon húzás csak egy tünet. Ezen kívül leírt még hármat. Az összkép alapján mondtuk, hogy dominancia. Egyébként az emberi irányítás el nem fogadása azt jelenti, hogy neki saját elképzelései vannak a dolgokról amit véghez akar vinni, tehát dominanciára törekszik.
2013. szept. 16. 10:19
 13/30 anonim ***** válasza:
Értem. De ha mondjuk van egy személy, aki a valóságban nem áll a helyzet magaslatán (nem azért mert hülye, hanem mert hiányoznak élmények: pl futtatóban lenni. Szabadon tudni engedni a kutyát stb) tehát, ha ez a személy ténylegesen nem ismeri a kutyáját, így nyilván irányítani sem tudja... ha az a kutya húz pórázon, az dominancia lenne? Remélem lesz akinek összeáll, mire akarok célozni. Csak nem szeretnék durván fogalmazni.
2013. szept. 16. 10:32
 14/30 anonim ***** válasza:

Amúgy, nem egy ilyen "támadós" kutyával találkoztunk már. Lehet csak szerencsénk volt, de én mindegyikhez odaengedtem a kutyámat, miután kérdeztem szabad e. És ezek a kutyák, miután az enyém túlságosan közel ment hozzájuk, egyszerűen elszaladtak a másik irányba. Féltek. Ez könnyen kiderült, mivel az én kutyám, nagyon barátkozós, és nem ijedt még meg semmitől.

Persze, mondhattam volna, hogy agresszív domináns kutyák, mert úgy tűnt. De igazából csak tapasztalatlanok, bizalmatlanok voltak. És többnyire olyan gazdival, aki bár tartotta a kutyát, de nem ismerte, és nem tudta vagy nem volt lehetősége kielégíteni az igényeiket.

2013. szept. 16. 10:36
 15/30 anonim ***** válasza:
90%

Amúgy első kutyámmal jó ideig, töketlenkedtem én is, nem tudtam mit hogy kell csinálni. És azt hittem, hogy domináns, mert húzott, stb. Kb olyan volt, mint az itt leírt eset.

Aztán, amikor vittem futtatóban, más kutyák közé derült ki számomra is sok minden. Akkor kezdtem őt jobban megismerni.

És rájöttem, hogy igazából szubmisszív kutyám van, és hogy minden azért volt, mert marhára nem álltam a helyzet magaslatán.

Egyébként, azért írom ezt, mert könnyen félrevezető lehet, és többet árthat, ha a kérdezővel elhitetitek, hogy a kutyájával minden rendben, igazából csak domináns, és "le kell törni" " ki kell nevelni belőle valamit".

2013. szept. 16. 10:42
 16/30 anonim ***** válasza:
90%

És ahhoz, hogy te légy a falkavezér, nem az kell, hogy harci díszben fénykarddal a kezedben minden hülyeséget meg tudj parancsolni a kutyának :D (elnézést a fogalmazásért:)

Hanem mindössze néhány egyszerű, de mégis melós dolog:

1: alaposan megismerni a kutyát

2: valamiféle közös "nyelv" vagy jelbeszéd kialakítása.

3: igazi bizalom.

2013. szept. 16. 10:55
 17/30 zsuzsabazsa ***** válasza:
88%

Miért csak most vitted a kutyádat nagy tömegbe. Ezek szerint idáig nem vitted. Ne csodálkozz azon ha a kutyádnak ez hirtelen sok lesz. Szoktatni kellett volna már előbb. Vannak olyan kutyák akiknek az meg sem árt és jól viselik a hirtelen jött tömegkutyát, de vannak olyanok is akiknek ez agyilag hirtelen sok.

A kutyák is különbözően reagálnak dolgokra nem egyformán.

2013. szept. 16. 11:13
 18/30 anonim ***** válasza:

"ténylegesen nem ismeri a kutyáját, így nyilván irányítani sem tudja... ha az a kutya húz pórázon, az dominancia lenne?"

Igen, ez dominancia lenne. Ha nincs aki irányítsa a kutyát, akkor átveszi ő az irányítást. Ennyire egyszerű. Húzza a gazdit egy irányba és a gazdi nem arra akar menni? Akkor a kutya irányít és mindegy, hogy a gazdi mennyire ért hozzá. Olyan is van amikor a kutya húzza a gazdit és mégis a gazdi irányit, pl. canicross, bikejöring, szánhúzás de ez már megint más tészta. Tehát nem a húzás a probléma, hanem a körülmények.

2013. szept. 16. 12:06
 19/30 anonim ***** válasza:

"És rájöttem, hogy igazából szubmisszív kutyám van, és hogy minden azért volt, mert marhára nem álltam a helyzet magaslatán. "

Tehát mivel nem álltál a helyzet magaslatán, ezért az általában másokkal szemben szubmisszív kutyád veled szemben kénytelen volt átvenni a vezető szerepet. Ettől ő valószínűleg nem volt boldog, mert jelleméből adódóan ez túl nagy feladat volt a számára, de nem volt más választása. Vezetőnek lennie kell. Ha ő nem ismeri fel benned a vezetőt, akkor genetikailag belé van kódolva, hogy átvegye ezt a szerepet és abban a helyzetben dominánsként vislekedjen. Aztán ha odaértek egy másik kiegyensúlyozott határozott kutyához akkor annak rögtön aláveti magát, mert benne felismeri a feljebbvalót, akit követhet. A dominancia relatív fogalom, csak akkor van értelme ha legalább kettő vagy több szereplő van a történetben. Egy konkrét szituációban az a domináns, aki irányít. A kutyák képesek a szituációtól függő dominanciaváltásra is.

2013. szept. 16. 12:13
 20/30 anonim ***** válasza:
90%

De az, hogy kényszerből átveszi a kutya az irányítást, nem jelenti azt, hogy ő természetéből fakadóan domináns.

Tehát, nem a dominanciát kell kezelni hanem a gazdának kell tapasztalatot, ismeretet szereznie.

Amúgy az a csúszás itt, hogy mást tartunk domináns viselkedésnek. Az én szembemben az a kutya domináns, akinek alapból olyan a természete, minden körülmények között domináns, hozzáértő, tapasztalt gazdával is.

Amúgy, Cesar Milan is írta a könyvében, hogy tapasztalata szerint nagyon kevés a természetéből fakadóan domináns kutya.

2013. szept. 16. 12:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!