Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Szuka ivartalanítása? Bővebben...

Szuka ivartalanítása? Bővebben lent.

Figyelt kérdés
Most 5 hónapos szuka kiskutyámat szeretném ivartalaníttatni. Már beszéltem az állatorvosunkkal erről, ő azt mondta, hogy csak a petefészket szokta eltávolítani, a méhet csak akkor, ha lát rajta kóros elváltozást. Kinek mi a tapasztalata, véleménye, lehet a későbbiekben gond abból, ha bennmarad a méh?

2013. szept. 11. 19:19
1 2 3
 11/22 A kérdező kommentje:
Na, az aztán szép lenne, ha azt mondaná, hogy jól van, kiveszi, aztán közben mégsem.... hát egyenlőre nem úgy ismerem, mint aki ilyenre képes, jó tapasztalataink vannak vele, és az ismerőseinknek is, a kutya is kedveli, remélem, nem alakulnak úgy a dolgok, hogy mást kell keresnünk... a többi orvosról itt a városban elég lesújtóak a vélemények...
2013. szept. 11. 20:19
 12/22 anonim ***** válasza:
61%

Amúgy úgy tudod "észrevenni" hogy a méh+petefészek eltávolításakor nagyobb részen kell felnyitni a kutyust.

Ez pár centivel nagyobb csak,mint a sima petefészek,de észre lehet venni.

Nyilván nem a fél hasát szeli fel,esetleg neten keress képeket,hogy mekkora vágás van hysterectomiánál és mekkora van ovariohysterectomiánál.

2013. szept. 11. 20:25
 13/22 anonim ***** válasza:
82%

Igazából ez nem teljesen így van, ahogyan leírtátok.

Magyarországon többnyire petefészek-méh eltávolítása egyben történik, külföldön viszont nagyon sokszor benthagyják a méhet. És miért?

Gennyes méhgyulladás ugyanis csak akkor alakul ki, ha hormonhatás miatt kinyílik a nyakcsatorna, ezáltal a baktériumok bejuthatnak a méhbe. Nos, ha nincs petefészek, akkor nincs hormonhatás, nem nyílik ki a nyakcsatorna,nem megy be a baktérium. Persze hátrány, ha később esetleg hormonkezelésre lenne szüksége a kutyának, pl inkontinencia miatt, na akkor kialakulhat esetlegesen gennyes méhgyulladás.

A méhdaganatok? Rendkívül ritkán fordulnak elő,főleg egy petefészek nélküli kutyában (0,003 %), és ezeknek az elváltozásoknak a jelentős része jóindulatú, mellesleg.

Viszont van pár előnye, ha bent marad a méh. Rövidebb ideig tart a műtét, rövidebb az altatás, kevesebb a vérzés, és a műtét utáni komplikáció esélye, gyorsabb a felépülés, kisebb a hasi seb.

Nyilván a petefészek-méh eltávolításnak is megvan az előnye. Nullára csökken a méhdaganat esélye, és biztos nem lesz pyometrás a kutya hormonkezelés hatására.

Én azért ezeknek a tükrében nem írnám le az állatorvosodat. Mert az, hogy ma Magyarországon mi a rutin, nem jelenti azt, hogy ez a legmodernebb, legelfogadottabb eljárás, főleg ha e két műtét összehasonlításáról számos tanulmány is készült. De ki ezt, ki azt preferálja.

Persze ha úgy döntesz, hogy szeretnéd a méhet is eltávolítani, bizonyára meg lehet beszélni az orvossal.

2013. szept. 11. 20:25
 14/22 A kérdező kommentje:
Igen, azzal én is tisztában vagyok, hogy így komolyabb a beavatkozás, féltem is szegénykémet, de hát csak jobb, ha kiiktatódik a méh is, mint lehetséges betegségforrás... de tényleg, hadd kérdezzem már meg, hogy egyáltalán milyen érv szólhat a bennhagyás mellett? Csak hogy tisztán lássak....
2013. szept. 11. 20:27
 15/22 A kérdező kommentje:
20.25-ös! Köszönöm, megadtad a választ a kérdésemre. Az orvos is valami ilyesmiről beszélt a hormonok meg nyakcsatorna és egyebek összefüggéséről, csak a daganatokról nem ejtett szót, és tudni szerettem volna, mekkora kockázatnak vagyunk kitéve a méh bennhagyása esetén. Nehéz döntés lesz ez, már látom... az az érzésem, jobb lenne, ha mindent "kipakolnának"...
2013. szept. 11. 20:38
 16/22 anonim ***** válasza:
68%

Akik csak a petefészket távolítják el, azoknak egyik érve a Nil nocere elv. Vagyis ne árts. Igazából itt azt jelenti, hogy minek eltávolítani egy szervet, ami egészséges, és különösebb egészségügyi jelentősége nincs az eltávolításának. Mint már leírtam, egyszerűbb, gyorsabb, komplikációmentesebb a műtét, gyorsabb a felépülés, ha bent hagyják a méhet. Itt van egy angol nyelvű cikk (2006-ból) rövid összefoglalója, a témával kapcsolatban:

OVH : méh és petefészek eltávolítás, OVE : csak petefészek

CONCLUSIONS: OVH is technically more complicated, time consuming, and is probably associated with greater morbidity (larger incision, more intraoperative trauma, increased discomfort) compared with OVE. No significant differences between techniques were observed for incidence of long-term urogenital problems, including endometritis/pyometra and urinary incontinence, making OVE the preferred method of gonadectomy in the healthy bitch.

CLINICAL RELEVANCE:

Canine OVE can replace OVH as the procedure of choice for routine neutering of healthy female dogs.

2013. szept. 11. 20:40
 17/22 Akiteki ***** válasza:
31%
Ezek mind elméletek, azért egyik cikkíró sem vállal garanciát, ha mindezek ellenére mégis valami baj történik. Sok olyan esetet hallottunk, hogy elég, ha a petefészek egy kis darabja benn maradt és máris hormont termelt és bekövetkezett az ivarzás. Ha méhe sincs, akkor ez a kockázat nem áll fenn. Ennyi erővel kivenni sem kéne semmit, elég elkötni, aztán kínlódjon a gazdi a szerelmes kanokkal.
2013. szept. 11. 20:46
 18/22 anonim ***** válasza:
71%

Akiteki, az ivarzási tünetek ugyanúgy meglesznek, ha bentmaradt egy petefészek darab, attól még, hogy nincs méhe.

És amiről beszélsz, az eleve műhibának számít, itt most egy problémamentes műtétről beszélünk, nem feltételezve, hogy elrontják.

2013. szept. 11. 21:06
 19/22 anonim ***** válasza:
54%
én eltávolittatnám a méhet is, de nem ilyen fiatal korban, hanem csak akkor amikor a kutya elérte a felnőttkori méretet. Azokra a hormonokra a fejlődése szempontjából szüksége van. igy ha vártok legalább az első tüzelés végéig, akkor sem maradtok le semmiről, viszont megkimélitek a kutyát az esetleges mellékhatásoktól. szőrproblémák, pajzsmirigy gondok.
2013. szept. 11. 21:17
 20/22 anonim ***** válasza:
62%

A 86%-os válaszolóval értek egyet, nem kell leírni egy dokit csak azért, mert ivartalanításkor csak a petefészket távolítja el. A fejlettebb országokban már pont, hogy NEM veszik ki a méhet, mert hormonok és működés híján néhány év alatt magától is "elsorvad". Egyébként meg én úgy tudom, hogy egy kis csonkja akkor is benn marad, ha célzottan eltávolítják, az pedig ugyanúgy képes begyulladni, mint a teljes szerv... :)

Ja, és igen, HA véletlenül benn marad egy petesejt vagy petefészek darabka, akkor méh nélkül is simán produkálni fogj az állat az ivarzás tüneteit, csak nem lesz fogamzóképes.

2013. szept. 12. 17:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!