Fiatal szuka ivartalanítása: melyik a "jó"?
Kutyám közelgő ivartalanítása kapcsán szeretnék kicsit informálódni a helyzetről.
Az online elérhető információk alapján nagyon nem tudok dönteni, mert kb. fele-fele arányban vannak azok az oldalak, amik azt írják, hogy a méh meghagyása veszélyes, daganatokat okozhat és hogy csak a petefészek kivétele egy állatorvosilag régen túlhaladott módszer, illetve azok, akik ennek az ellenkezőjét említik és azt, hogy a méh kivételével szinte biztosak az inkontinencia gondok. Így is jó nagy küzdelem volt a szobatisztaságra szoktatás, szóval elég fontos lenne, hogy ne kezdődjön újra az egész...
A hozzáértőktől szeretném azt kérdezni, hogy ti milyen módon ivartalaníttattatok és hogy milyen élettani alapja van az egyik vagy másik módszer választásának?
Kivették a kutyám méhét is,és nem lehet inkontinencia. Előző kutyámnál is szintén így volt és nála se volt gond ebből.
Tovább megyek,több ismerősöm ivartalanított szukájánál se volt semmi gond a teljes kipakolással.
Szerintem ha 100 kutyából 2-nél jelentkezik ez a probléma nem általános dolog attól még.
Én nem kockáztatnám meg a daganat veszélyét semmiképp.
Ha csak a petefészket távolítják el, akkor is kialakulhat inkontinencia. Ugyanis a hormonok fő termelője a petefészek.
El kell távolítani a méhet is, ugyanis ha probléma adódik a méhhel, akkor annak halálos következményei lehetnek,illetve sokkal költségesebb és nehezebb a betegség kezelése.
Az inkontinencia kezelése gyógyszeresen könnyebben megoldható, és az életet nem veszélyezteti.
A tankönyvben hivatalosan úgy van írva,hogy amennyiben a méh inaktív,azaz még nagyon pici a kutya és még egyszer sem tüzelt,abban az esetben a méh bent hagyása nem okoz problémát a kutyának.Amennyiben már tüzelt a kutya,azaz aktív állapotba került a méhe,célszerű méhestől eltávolítani a dolgokat :)
Mindemellett én (is) azon az oldalon vagyok,hogy jobb félni,mint megijedni ezért pakoljanak ki mindent.:)
Köszi a válaszokat, az előtte-utána 2 hónapról szeretnék még kérdezni, ez miért van így és milyen gondok lehetnek? Az állatorvos azt mondta, hogy akármikor meg lehet csinálni, kivéve, ha épp megy a tüzelés.
Sajnos egyet már tüzelt december első két hetében (és a jeleit még 2 héttel előre mutatta), így még most gondoltam elvégezni, mielőtt a második is elkezdődne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!