Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Kié hivatalosan a tenyésztőtől...

Kié hivatalosan a tenyésztőtől vett kutya, milyen kötelezettségeink vannak?

Figyelt kérdés

Még soha nem volt tenyésztőtől kutyánk. Tavaly kb. 16 évesen meghalt a tacskó keverék kutyusunk, akit már felnőtt korában fogadtunk be. Most a párom beleszeretett egy fajtába, ami külsőre is tetszik neki, illetve társunk tudna lenni a mozgalmas mindennapokban (sport, túra, úszás, kutyasuli, agility terveink is vannak vele).

Olvasgattuk a kennelek holnapját, és a párom kiakadt azon, hogy milyen elvárásai vannak a tenyésztőknek a jövőre nézve. Szeretném megjegyezni, nem azért, mert szaporítani szeretnénk, vagy a kert végében tartanánk láncon, de tényleg létezik olyan, hogy valami nem tetszik a tenyésztőnek, és visszaveszi a teljesen normálisan nevelt és tartott kutyát?!

Vagy azt is a tenyésztő mondja meg, hogy melyik kutyasuliba hordjuk, stb? Milyen gyakran kell vele a kapcsolatot tartani?

Más állatom van tenyésztőtől, néha küldök róla képet, de ő nem keres, nem várja el, nem erőszakoskodik, de ha küldök, vagy kérdésem van, örül neki.

2013. szept. 11. 11:40
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Border collie-ról van szó egyébként. Ha valaki tud ajánlani kenneleket, azt megköszönöm.
2013. szept. 11. 12:36
 12/23 anonim ***** válasza:
nem éppen ritka fajta... [link] rengeteg kennel van. Lehet bőven válogatni.
2013. szept. 11. 12:45
 13/23 anonim ***** válasza:
54%
Röviden úgy tudnám összefoglalni, hogy a tenéysztőnek "semmihez" nincs joga! Tehát valamiért Magyarországon divat azt hinni, hogy egy szerződés rögtön hatósággá tesz egyeseket. Ez nem igaz, törvényellenes szerződést nem lehet kötni, és az automatikusan semmisek a törvényellenes pontok. Mondok egy példát, benne van a szerződésben, hogy a tenyésztő évente egyszer láthatja a kutyát bármi áron, azonban ettől még semmiféle joga nincs bemenni a magánterületetekre, nem vagytok kötelesek otthon lenni vagy éppen ajtót nyitni. Nézze meg ha tudja... Remélem érthető a logika, nem kell attól besz.rni, hogy ő milyen vad követeléseket támaszt, mert nem fogja tudni betartani őket. Mondom, ő nem hatóság, civil, mint ti, ugyanazzal a jogkörrel.
2013. szept. 11. 15:14
 14/23 anonim ***** válasza:
0%
borderesekkel, és mindenféle ilyesmi tipusú tenyésztőkkel vigyázz. szeretnek egyoldalú szerződéseket kötni, e.ü. garancia meg semmi. Az ár meg horror.
2013. szept. 11. 15:55
 15/23 A kérdező kommentje:

Pont ez is érdekelt, hogy ha esetleg látogatni akarja a kutyát, de mi nem vagyunk otthon, nyaralunk, elköltöztünk, külföldre költöztünk (természetesen kutyástul,) akkor követelheti-e vissza a kutyát, csak mert nekünk épp nem volt alkalmas.

Tényleg gázok a magyarországi borderesek???

2013. szept. 11. 16:01
 16/23 anonim ***** válasza:
100%

Vannak nagyon jó magyar border kennelek show vonalon és az onnan kikerülő kutyák hobby szintű sportra vagy családi kutyának teljesen jók (munka vonalról nem tudok nyilatkozni mert én is show kutyás vagyok igaz más fajtában de egy klubban vagyunk a borderesekkel) Sok igazán elhivatott a fajtáért tenni akaró ember van köztük.

Azért a szerződések többsége nem egy drákói szigor, persze benne van, hogy évente szeretné látni a kutyát de mindenki megérti ha erre mondjuk éppen nincs lehetőség vagy valami. Nekem is van szerződésem (ez a MEOE ügyvédje által írt tenyésztői standard szerződés kissé átdolgozott változata de a tenyésztők szerződéseinek többsége erre alapul)a gazdik többsége főleg a magyarok szarnak bele, hogy mi van benne rögzítve de azt nagyon tudják, hogy a saját jogaikat, hogyan érvényesítsék... én is jártam már úgy, hogy visszakövetelték a pénzt mert "agyvérzést" kapott a kutya de erről semmi papírjuk nem volt majd mikor saját költségemre felboncoltattam a kutyát derült ki, hogy kinn hagyták a napon szerencsétlent és hőgutát kapott... erre persze csak hebegtek-habogtak a gazdik.

A szerződéseket a félelem szüli, rengeteg rossz tapasztalattal karöltve. A tenyésztők gyakran éveket töltenek azzal, hogy megálmodjanak és kivitelezzenek egy párosítást majd 2 hónapig magukat nem kímélve gondozzák az almot gyakran napokig mellettük ülve és vigyázva rájuk. Majd jön valaki aki elviszi a "gyerekeiket" és ekkor jön a rettegés... hogy na most mi fog történni. Borzalmas sztorikat tudnék mesélni gazdikról pedig csak három almom volt eddig és alaposan megszoktam válogatni, hogy kinek adok kutyát.

Ha megfelelő a bizalmi kapcsolat és küldesz mondjuk rendszeresen képet vagy egy helyzetjelentő mailt akkor a tenyésztők többsége megnyugszik és nem is vágyik többre. Nekem is van gazdim akit már 5 éve nem láttam de szinte hetente posztol képeket a facebookra a kutyáról és néha megdob egy maillal így nem is aggódom miatta.

2013. szept. 11. 18:37
 17/23 A kérdező kommentje:
16-os, köszönöm neked a kimerítő választ, így megértem a másik oldalt is, csak nem is gondoltam, hogy valaki megvesz egy 1-2 havi fizetést érő kutyát, és aztán rosszul bánik vele, rájön, hogy mégse kell, stb. Évente egy látogatás bőven belefér, Facebookra meg én is mindig rakok az állatokról képet. :D
2013. szept. 11. 19:12
 18/23 anonim ***** válasza:
100%
Pedig sajnos vannak ilyenek :( Nemrég történt olyan, hogy megvettek itthon egy kiskutyát, aztán külföldön elpasszolták drágább áron, a gazdi meg azt hazudta, hogy hát elpusztult a kiskutya. Vagy legalábbis ezt sejtik, mert nincs hír a kiskutyáról. Szörnyű dolgok az ilyenek, és képesek színészkedni és hitegetni a tenyésztőt. Ritka, de megtörténhet, ezért nagyon vigyázni kell, hogy a kiskutyák biztos jó gazdihoz kerüljenek, ahol szeretik őket, s nem a pénzt látják bennük.
2013. szept. 11. 19:43
 19/23 anonim ***** válasza:
kedves utolsó. Pont az általad emlitett esetből indultam ki. méregdrágán adta el a kölyköt, mindenféle garancia nélkül, aztán amikor elpusztult, akkor meg követelte a boncolást, és miegyebet, ugy, hogy sem cserekutyát, sem pénzt nem ad vissza. Ahogy elolvastam a tenyésztő leirását, már maga az alom problémás volt, 3 kölyök született, ebből egyet el kellett altatni még babakorban, akkor miért olyan lehetetlen, hogy abból az alomból egy másik kiskutya is beteg lesz, és elpusztul. ott a gazda kőkeményen pellengérre lett állitva, és másolgatták össze vissza az adásvételi azon részét, hogy nem adhatja el a kutyát 3. személynek, de érdekes módon a garanciarészről egy szó sem esett, mert nem volt. Ugyhogy kedves kérdező, nagyon nézd át a szerződést.
2013. szept. 11. 21:06
 20/23 anonim ***** válasza:
100%
ha a kutya elpusztul vagy megbetegszik akkor azt orvosilag kell igazolni vagy fel kell boncolni. Nincs olyan, hogy a gazdi benyögi, hogy "elpusztult a kutya bocsika kaphatnék egy másikat? " vagy dp-s a kutya és másikat szeretne vagy kártérítést akkor hivatalos állatorvosi igazolás kell! Ez nem jelenti azt, hogy nincs garancia vagy nem kapna másik kutyát vagy visszatérítést...
2013. szept. 11. 21:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!