Miért fontos egy fajtatiszta kutyánál, hogy van törzskönyve?
A törzskönyv azaz, hogy levan igazolva, hogy pl. igazi fajtatiszta rotweiler, németjuhász, csivava?
És miért olyan fontos, hogy egy kutyának legyen ilyene. Mármint, persze, énis örülnék neki, ha tudnám, hogy eredeti magyar vizslámvan, de mit tudok kezdeni a törzskönyvel?
Nekem pl.abszolút nem fontos,nem akarok tenyészteni vagy kiállításra járni.
Álítólag az lenne a célja,hogy igazolja a kutya származását,fajtatisztaságát.
Ehhez képest pl.a mestertenyésztő(!!!)ismerősöm egy halott szuka törzskönyvével kiállítja és elleti a talált szukáját,de sok más tenyésztő is tesz hasonlót minden fajtában,így a tk valós értéke ezeknél 0.
Hangsúlyozom,nagyon elismert tenyésztőkről van szó.Kiállításon egyszer megtetszett egy eladó kutya,a fajta mestertenyésztője,küllembírója árulta.Kiderült,hogy tetoválás nincs a kutyán,nyoma sem,de a tk tartalmazta a tetoválási számot.Később derült ki,hogy a valóságban ez egy balesetben kimúlt szuka törzskönyve volt,az adott állat kb.1 évvel azelőtt múlt ki.
Szóval az ilyen simlik miatt nem kell nekem törzskönyvezett bullterrier.Úgyis ivartalanítanám,társnak kell,mi a fenének a tk?
Nem vagyok naív.
Az bosszant,hogy a korrekt tenyésztőkkel azonos címet kap a legmocskosabb szaporító,ha elég győztes kutyát tud kitermelni így vagy úgy,akár csalással is.
A jószándékú vevőjelölt fejét telibeszélik,hogy vegyen jó tenyészetből.Csak épp nem tudja megkülönböztetni a mestertenyésztői címet viselők közül a korrekt,kutyát szerető embert meg a csalót.
Sok "mestertenyészetben"rosszabb körülmények vannak,mint egy siralmas vidéki gyepin,ezt legtöbbször az adott fajtaklub tagjai is tudják,de haver/koma az illető,nem tesznek ellene semmit,megtűrik maguk között.
Én is láttam már ilyet, hogy az alomból elpusztult egy kölyök és a törzskönyvét féláron át akarták adni a másik gazdinak, akinek ugyanabból az alomból volt a kutyája, de nem kért törzskönyvet neki. Szóval nem tudom.
Nehéz ügy ez.
Az a baj szerintem, hogy nem jól van ez az egész "felülről" megszervezve. Vagy nem tudom, nem látok ennyire bele. :S Vagy lehet, szándékosan ilyen lazák a szabályok, hogy ennyi kiskaput ki lehet használni??? (Hú ezért lehet sokan le fognak szúrni :P)
Na mindegy. Nekem csak az a furcsa, hogy ez is ilyen jó magyar sajátosság. Nem azt akarom mondani, hogy külföldön nincsen csalás, de itt nálunk... :S valahogy toronymagasan vezetünk ebben is. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!