Járda? (többi lent)
Sziasztok!
A kutyámat este el szoktam vinni biciglizni, ha mondom neki, hogy "járda", akkor azon megy, le sem jön róla. Szóval ezzel nincs gond. Viszont állati gyorsan fut, tekernem kell izomból, hogy le ne maradjak :D Na és a gond ott kezdődik, hogyha én gyalog megyek, akkor sem lép le a járdáról, de méterekkel előttem jár, és ez nagyon zavar. A megállításon is még van mit csiszolni, az irányokat már tudja. A másik gond, hogy van néhány állat kutya, aki izomból a kerítésnek cspja magát, és acsarog az én kutyámra, aki ettől megilyed, és a járda mellett megy az úton, majd mikor elhagyta azt a házat, visszamegy a járdára. A forgalom elég kicsi, mert kisvárosban élek, annak is a határán.
Dióhéjban: -Mit csináljak, hogy mikor gyalog megyek se menjen előtem 6-7 méterrel, é ha megilyed a hülye kutyáktól, se lépjen le a járdáról?
Szerintem menj biciklivel vele de pórázon! Így akármikor ő kerülne előrébb, te elé tudsz menni a biciklivel. Nem a legegyszerűbb dolog, de a lényeg, hogy akármikor ő kerül előre, de vedd át ezt a helyet gyorsan.
A lényeg, hogy rájöjjön, neki mindig mögötted kell lennie.
Ezt gyalog is megcsinálhatod. A séta olyan, mint a vadászat. Márpedig azt a vezető irányítja, ő diktál és ő megy elől. :)
Először is: bicikli és nem bicigli. Másodszor: megijed és nem megilyed.
A gond ott kezdődik, hogy nem tanítottad meg neki azt, hogy láb mellett haladjon, akár gyalog vagy, akár biciklivel. Ennyi a titok.
Arra, hogy ne ijedjen meg, nem tudok mit mondani...
Biciklivel tilos kutyát sétáltatni. Remélem jól megb€sz majd egyszer a rendőr ezért. Tegnap este is jött egy ilyen idióta keresztbe az úton a kutya ott loholt mellette kb ő húzta. Semmi világítás még prizma sem volt a gyökérnek a biciklijén.
Miért nem lehet felfogni, hogy ennek nem az a módja, hogy biciklivel "sétáltatják", főleg mert baromi veszélyes.
mindezt csakis eleinte gyalogosan fogod tudni megtanítani neki. esetleg első pár alkalommal pórázzal.
az ijedéssel az a szívás hogy csak úgy tudod neki megtanítani ha minél többet elmentek azon az útvonalon és konkrétan megtiltod neki hogy kizökkenjen, tehát ijedtében lelépjen a járdáról. így idővel a kutya rájön hogy az örjöngő eb semmit nem tud csinálni a hangoskodáson kívül. viszont ez egy reflex, tehát jelen módszerrel csakis a jól megszokott útvonalon nem fog megijedni. tehát ha egyszer másfele mész, valószínű hogy ugyanúgy meg fog ijedni a kutyád. a másik hátulütője a dolognak hogy valószínű még úgy sem vagytok a környék szíve csüvskei hogy gyorsan elhaladtok arra , nemhogy még rehabilitálgasd a kutyádat, miközben tőletek hangos a környék.
márcsak abból is látszik hogy érthetetlen gazdival állnál szembe hogy a kutyája még ha a területét is védi, abszolút nem normálisan viselkedik. a kerítés mögött örjöngő ily módon "házat örző" kutyára hiszik a legtöbben azt hogy ez a normális. pedig nagyon nem. sőt hozzáértő szemében a gazdáról nagyon kellemetlen képet fest az ilyen kutya. egyszóval "ciki" ez és nem büszkeség.
amikor gyalogosan vagy egész egyszerűen rászólsz amikor már a komfortzónádon kívül esik. a legegyszerűbb ha már előtte szólsz. tehát ha pl. neked 5 méter a komfortzónád akkor már 4 méternél rászólsz. így ha olyanja lenne akkor még van egy métered a szigorú hozzáálláshoz. általában én nem azt akartam hogy ilyenkor hozzám jöjjön ugyanis nem behívtam, bőven elég volt ha megvárt. természetesen dicséret jár azért ha együttműködik veled, így érti meg mit szeretnél tőle.
figyelned kell arra is hogyha valami oknál fogva (más terület) messzebb mehet akkor arra legyen egy külön parancsszavad ezek után. máskülönben a kutya csak összezavarodik.
egy idő után a kutya rá fog jönni hogy nem szeretnéd ha az általad jónak megítélt távolságon túlhaladna. és be fogja tartani ezt a szabályt anélkül hogy rászólnál. figyelj arra is mindig hogy minimum szóban dicsérjed ha a kutya saját magától észreveszi hogy már pl. 4 és fél méternél tart és megvár anélkül hogy rá kellett volna szólnod. viszont ekkor már -hacsak másképp nem rendelkezel ugye- bűnnek számít ha túlmegy az általad betanított komfortzónán.
a másik ugye a konkrét lábnál követés. de az ugye nem ugyanaz mint amikor x távolságnyira előtte lődöröghet, mert ekkor a kutyának konkrétan a lábad mellett a helye.
ez főleg akkor jó ha valaki/valami mellette el kell menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!