Kezdőoldal » Állatok » Kutyák » Mekkora erejű lehet a kutyára...

Mekkora erejű lehet a kutyára mért ütés? Tükör sulisok válasza érdekelne elsősorban

Figyelt kérdés

Korom Gábor Neked ugatok könyvében felsorolja a büntetés formáit emelkedő erősségben. .. grabancrángatás-földre nyomás-ütés-érzékenytájékra mért ütés-meghajtás....

Ütés mennyire legyen erős? Mi számít ütésnek? Érzékeny tájéka mi lenne az ebnek? Meghajtást mikor vetik be?

Ha vki tud hasznos infóval szolgálni,kérem írja le. Nagyon szépen köszönöm.

2013. júl. 23. 22:27
1 2
 11/15 mokkagyerek.blogspot ***** válasza:
Ha már így előkerült a palack, a sz.rfelevésnél akkor ez hatásos, vagy valamelyik kutya ehhez is hozzászokik? Egyelőre ez az ötletem támadt vagy a kulcskarika odahajítva.
2013. júl. 24. 00:24
 12/15 anonim ***** válasza:

huh. elolvasva nagyon jó válaszok kerekedtek.

kispalikee és a másik válaszoló nagyon jól írta, valóban nem is olyan egyszerű a büntetgetés mint ahogy az írva vagyon.

a kutya hozzászokik a büntetéshez témához szeretnék hozzászólni. írtam már sokszor hogy én háromszor dobtam meg a kutyát és mindháromszor különböző eszközökkel. legelsőnek nem is tudatosan egy kis fadarabbal. az annyira hatásos volt hogy ha meglátott egy fadarabot a kezemben azonnal példamutatóan viselkedett. hát el is kezdtem magammal hordani egy vesszőt miközben azt gondoltam hű de csuda okos gazdi vagyok. igen ám, csakhogy egyszer nem volt nálam és a kutyának a felém tanúsított tisztelete azonnal füstbe szállt. csakhogy nem gondolta hogy én meg ügyesen feltalálom magamat így utánna hajítottam a pórázt. akkor már az volt hogy ha póráz volt a kezemben. pedig ilyenre is volt alkalom hogy az sem volt. ekkor meg repült a szatyrom benne az energiaitalommal, ami nagyot csattant a földön. nem sajnáltam. azt hiszem ennek köszönhető hogy ma már nem kell dobálóznom elég csak rászólnom. mert annyira változatos dolgok röpködtek már felé hogy ezt már az istennek nem fogja tudni kijátszani. ezért is írtam egy másik kérdésnél hogyha ne adj isten valami oknál fogva valahol kitalálja majd hogy süketet játszik, (nálam meg se flakon se bot se póráza) az tuti hogy ha kell ott helyben a cipőmet leveszem és azt dobom utána. egy percig nem gondolkoznék ezen. így pedig teljes a nyugodalmam. nincs olyan hogy ne legyen nálam valami dobni való. még a tengerbe is odavaló cipővel megyek szóval még úgy se tud velem kicseszni hogy én ott vagyok ő meg esetleg a parton rendetlenkedne :D

a leordítást azt én sem értem. abszolút semmi haszna nincsen amellett hogy tőled zeng a környék. az a jó ha éjnek évedján is képes vagy úgy "leordítani" a fejét hogy az egyértelműen hatásos legyen. sokkal inkább a testbeszédben és a nyomatékon van a hangsúly semmint a hangerőn. ebből is látszik mi mennyire verbálisak vagyunk mert azt hisszük hogy az a kutyának is milyen hatásos ha leordítjuk a fejét hiszen a szomszéd marinéni haját is leüvöltöttem és azóta "tisztel". pont a páromnak mutattam egyszer hogy mennyire más ha nyomatékkal fejezed ki nemtetszésedet mint hogy ordíts. (egyébként ez az emberekkel is sokkal hatásosabb) . egyszer mikor nem számított rá úgy fölé álltam ahogy a kutyának szoktam és mondtam neki menj innét. hát látni kellett volna a fejét. ha nem röhögöm el, tuti hogy arrébb megy. de ő is mondta hogy hatásos volt tényleg.

viszont ezek olyan dolgok hogy bele kell éljed magad tényleg, másképp nem hiteles. én valójában sokkal inkább megtanultam kontrollálni a dühömet semmint hogy elnyomtam magamban. ha a kutya nem viselkedett akkor igenis dühös voltam rá. de nem dühből cselekedtem és ez valóban nagyon fontos különbség. nem lehet ezt csak úgy el mismásolni mert egy erősebb kutya ezt fel se veszi.

de hogy a kérdésre is válaszoljak.

"Ütés mennyire legyen erős?" feltételezem nem konkrét ütésre gondol, hanem a cesar millan-szerű bökögetésre (harapás), amit kispalikee is írt. nos ez kutyafüggő. az enyém csak igen erős jól célzott ütést érez meg. ekkora ütéstől egy tacsi pl. métereket repülne. ezt ki kell tapasztalni. ha jól láthatóan a kutya kizökken az a jó erősség.

persze három nagyon fontos dolog van.

1. a kivitelezés nem olyan egyszerű mint az elmélet. pontos egyértelmű határozott mozdulat ez. a párom a mai napig nem tudta elsajátítani a technikát. pedig még rajta is mutattam.

2. nem mindegy hova ütsz. pl. ha érzékeny tájékra akkor oda jóval kisebb erő szükséges mint pl egy izmos kutya vállára vagy nyakára.

3. a legfontosabb. nem mindegy milyen állapotból akarod kizökkenteni a kutyát. ha már nagyon befeszült állapotból akkor már jóval nagyobb ütés szükséges az általánosnál. de általában az egyszerűség kedvéért ilyenkor már érzékeny pontok a célpontok.

"Mi számít ütésnek?"

már az előzőnél leírtam, szerintem az a bökésnek látszó harapást imitáló mozdulat határozott formája. célt értekkor valóban ütésszerű hatása van.

"Érzékeny tájéka mi lenne az ebnek?" érzékeny tájék a lágy hasi rész. lehet hogy a nyakat is ide sorolják, bár hogy őszinte legyek ha annyira érzékeny pont lenne akkor nyilván reagálna minden esetben a kutya rá.

"Meghajtást mikor vetik be? "

azt csak nagyon indokolt esetben. nem beszélve arról hogy olyanabb kutya simán megfogja magát és hazamegy a fenébe. én egyszer hajtottam meg de az is a régebbi partnál volt. ott teljes mértékben kicsesztem a kutyával. mivel nem tudta hogy merre van a haza (kocsival mentünk ugye) ezért rám volt utalva. szóval szerencsésen garantált volt a siker. van még egy másik nagy hátránya. ha a kutya "olyanabb" ráadásul se tekintély se semmink, akkor könnyen meglehet hogy "másik falkát" keres magának. ez általánosságba vett gyakorlatban nem mást jelent minthogy vidáman odaüget ez első emberhez vagy leginkább fajtársához akivel teljes boldogságban konkrétan le se xarja a fejedet. és kit érdekel ha duzzogsz meg kitagadtad van itt más aki törődik vele...

ezen az elméleten alapulva hangsúlyozzák az otthon kizárásban is hogy abban mindenkinek részt kell vennie, különben nem ér semmit. ezért is nem tudom abszolút még elképzelni sem hogy a meghajtást egy csoportos foglalkozáson a gyakorlatban hogyan tanítják? ahogyan azt sem hogy egy pesti kutyát mikor tud a gazdája úgy meghajtani hogy az tényleg jó legyen mondjuk a kutyafuttatóban?

2013. júl. 24. 02:53
 13/15 anonim ***** válasza:
Ütés? Ez a legnagyobb ostobaság, amit gazda elkövethet.
2013. júl. 24. 07:44
 14/15 anonim ***** válasza:

"csoportos foglalkozáson a gyakorlatban hogyan tanítják"

A kutyaiskolában eleve nem javasololják, hogy bárki nyílt terepen alkalmazza ezt a büntetést éppen amiatt, mert ha rosszul méri fel a kutyáját akkor túlnyomhatja aminek jobb esetben az az eredménye, hogy hazamegy, rosszabb esetben viszont világgá megy és másik falkát keres. Az már más kérdés, ha valakinek akkora az önbizalma, hogy mégis alkalmazza. Zárt kutyafuttatóban is nem árt kétszer is meggondolni, mert onnan ugyan nem tud kiszökni és világgá menni, de a többi jelenlévő kutyás nem biztos hogy partner ebben és legtöbbjüknek fogalma sincs, hogy mi történik. A külső szemlélőket és a kutyáikat is meg tudja lelkileg viselni egy ilyen büntetés. Csoportos foglalkozáson is zárt pályán történik, tehát a kutya nem tudja elhagyni a területet, a többi gazdi pedig olyankor maga mellé veszi a sajátját. Utána amíg a kizárás tart, addig mehet tovább a foglalkozás, akár játszhatnak is a kutyák de a büntetésben lévő kutyához nem szabad odaengedni őket, nehogy kioldják, mert akkor kezdődhet előről az egész. Egyébként a második alkalommal már nagyon jól leveszik a kutyák is, hogy miről van szó és a legtöbb magától beáll a gazdája mögé, utána pedig figyelmen kivül hagyják a büntetésben lévő kutyát, simán elmennek mellette mintha ott se lenne. Persze ennek az egészenk alapfeltétele, hogy erősen kötődjön a kutya a gazdájához. Kötődés nélkül ez nem büntetés.

2013. júl. 24. 08:01
 15/15 anonim ***** válasza:

Én 6 év alatt még egyszer sem üttem meg a kutyusomat,és nem is tenném.

Ez egy nagy őrültség!!!!!!

Rászólok ha valami rosszat csinál nagy monodm hogy ˝fuj˝nono!˝nem szabad!˝

Nem ütni kell szegény kutyát hanem inkább szólj rá!!!!!

2013. júl. 26. 14:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!