Hogyan segíthetnék a kutyámnak, hogy magabiztossá váljon és ne féljen az idegenektől?
Ma találtam egy cikket, ami többek közt erre a problémára is megoldás lehet. (Kommentben linkelem)
A felsoroltak közül csak ezek jellemzőek rá:
nem mindig jön oda, amikor hívjuk
elrohan, ha meglát valamit
sétánál húzza a pórázt
gyakran konfliktusba kerül a családban élő többi kutyával
hosszú idő után sem szobatiszta, jelölget a lakásban
párzó mozdulatokat végez a családtagjainkon
morog ránk az ételét, csontját, játékát féltve
gyakran elszökik csavarogni (itt megjegyzem csak olyan volt, hogy kiengedtük a kertbe és 2 óra múlva tért haza, hogy hol volt addig, azt nem tudjuk, de azóta csak felügyelet mellett van kint)
fél kutyáktól, emberektől, szituációktól; gyakran bizonytalan
ha egyedül marad, ugat, vonyít, rongál
gyakran megmakacsolja magát
Ha minden leírt utasítást követek, mennyi idő után lesz egy kissé labilis kutya magabiztos? 6 hónaposan került hozzánk egy menhelyről, nem tudom mit tettek vele addig, de nem lehetett túl szép kölyökkora. Idegenekkel szemben nagyon bizalmatlan, inkább félrehúzódik vagy sunyít.
**Javítanám ezt is, a kis hely miatt egy csomót nem vettem észre és nem töröltem ki...:
A felsoroltak közül csak ezek jellemzőek rá:
elrohan, ha meglát valamit
sétánál húzza a pórázt
gyakran elszökik csavarogni (itt megjegyzem csak olyan volt, hogy kiengedtük a kertbe és 2 óra múlva tért haza, hogy hol volt addig, azt nem tudjuk, de azóta csak felügyelet mellett van kint)
fél kutyáktól, emberektől, szituációktól; gyakran bizonytalan
ha egyedül marad, ugat, vonyít
gyakran megmakacsolja magát
Hogy mikor lesz javulás, ha egyáltalán lesz, arra nincs recept. Gyors javulásért érdemes szakembert felkeresni, na meg egyébként is, mert különben könnyen megrekedhetsz vele, vagy ha félreértesz valamit, akkor az is lehet, hogy egyáltalán nem sikerül javítanod rajta.
Főleg ott szokta mindenki elbaltázni, hogy agyonfélti a kutyát, hiszen jaj, szegény, nem akarom bántani, nem leszek vele olyan szigorú - holott a kutyának pont arra van szüksége, hogy lásson egy magabiztos, erős falkavezért, aki mellett nyithat a világ felé. Laikusként nehéz meghúzni a határt a bántás és a határozottság között, ehhez jó, ha az embernek van egy kis segítsége. Például a Cerberos kutyaiskola ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!