Ha a skót juhászom megfolytotta a szomszéd palotapincsijét azért a pincsi gazdája felelőségre vonhat?
Igazából nagyon sokat nem tudok a történtekből. Tegnap előtt délután mikor jövök haza a munkából a szokásos módon most nem szaladt elém a 3 éves hím skót juhászom. Furcsáltam is ezért mikor bemegyek, látom a kutyámat nyugodtan áll mellette meg már a döglött pincsi aminek tisztán látszódott a harapás nyom a nyakán. Akkor jött ki a házól a szomszédom és torka szakadtából csak kiabál. Azt ordítozta hogy majd feljelent amiért a drága pincsijét széttépte a kutyám. Amúgy az a palotapincsi rendszeresen átszökött mióta a szomszédom megvette. Mindig ÉN foltoztam utána a lyukakat, de nem ért semmit mert kikapart, kiásott egy újat. Volt hogy be kellett zárnom a kutyámat mert sokszor rátámadott a pincsire. Múltkor például azért mert mikor jöttünk vissza a kutyaiskolából észrevette hogy az öleb a táljából eszik és nekirontott. Sokszor mondtam már a szomszédomnak hogy zárja be a kutyáját mert ez lesz. De láthatóan tojt a fejemre most meg azzal fenyegetőzik hogy feljelent?! Az én skótom soha nem ment át hozzá mindig csak az ő kiskutyája jött át.
Tényleg fel tud jelenteni?
Mi a bizonyság, hogy a nyájat őrző komondor nem támad a pásztorra? Mi a bizonyság, hogy a kutyaviadalokra használt pitbull nem támad a gazdára? Mi a bizonyság, hogy a rendőrségen használt német juhász nem támad a gazdára? Mi a bizonyság, hogy a vadászatra használt agár nem támad a gazdára? Mi a bizonyság, hogy a rabszolgák elfogására használt spanyol agár nem támad a gazdára? Mi a bizonyság, hogy a vaddisznók leterítésére használt dogo canario nem támad a gazdára? Mi a bizonyság, hogy a portát őrző kaukázusi juhász nem támad a gazdára?
Pár bizonyság: tisztelet, bizalom, kötődés.
Köszönöm a válaszokat!
De még is hogyan védhettem volna meg a pincsit a kutyám támadásától? Ha még időben hazaértem volna lehet hogy tudtam volna még segíteni a kiskutyán. De a gazda nem akarta elzárni a kerítéstől a pincsit pedig én többször szóltam neki de tojt le magasról. Az én kutyámat meg nem zártam el a szomszéd felelőtlensége miatt. Ő 5 hónapja hozta a kiskutyát az én skótom meg már 3 éve teljesen szabadon van az udvaron. Őt nem lehet csak úgy megkötni, bezárni mert annak nála következményei lesznek! (kivéve 1- 2 bezártam mikor elmentem otthonról mert attól féltem akkor is hogy széttépi az ölebet)
És egyébként kérdeztétek hogy mennyi idős volt a pincsi: 1 éves volt.
Állatvédőket kihívhat? Vagy még itt is törvényesen a pincsi jött át a mi udvarunkba?
A kutyaiskoláról:
1 hónap alatt eddig 7 alkalommal voltunk. És ott először a gazdához való bizalmat és hűséget tanítják. Óra végén mindig elengedik azokat a kutyákat akik megszokták már a környezetet a többi fajtársukkal. 4 órán az oktató azt mondta engedjem el én is mert szerinte készen állt. Nem is volt semmi gond. Nagyon jót játszott a többi kutyussal kergetőztek, szaglászgattak..stb. De nem bántottak egymást, nem morogtak, verekedtek.
Viszont szó esett a válaszok között a házőrzésről!
Igen mindig is nagyon vigyázott a portára! Egyedül csak a családtagokat engedte be. Az udvarunkat ezért is szinte semmilyen más álla nem merte megközelíteni. Egyszer volt hogy az egyik rokonunk mindenféle szó nélkül csak simán bejött. Na erre a kutyám odarohan elé morog, ugat, körbeszaladja ..de nem ugrott rá vagy bántotta volna, ezért is lepődtem meg azon hogy a pincsivel ezt tette.
Alapvetően szerintem is a pincsi gazdája a hibás, de azt lássuk be, hogy a te kutyád szocializációja sem tökéletes még. Ha a 4. órán engedhetted el, és még csak a 7.-nél jártok, akkor nyilván még az elején vagytok, és ez egy 3 éves kutyánál nem túl jó.
Viszont te szóltál a szomszédnak, hogy ez lesz, amit lehetett megtettél, hogy ne történjen tragédia. Nyilván nem jó hogy a kutyád így reagált, de a szomszéd felelőssége, hiszen pontosan tudta, hogy milyen veszélynek teszi ki a kutyáját.
Mindenesetre ha majd a jövőben lesz megint kutyád, mát kölyök korában kezd meg a szocializációját.
hogy jön a szocializáció ahhoz, hogy egy IDEGEN behatoló kutya jött az ő területére?
az a kutya nem volt a falkatársa, nem volt oka rá, hogy kesztyűs kézzel bánjon vele! az egy ellenség volt, egy veszélyforrás (az ő szemszögéből) ezért mindent megtett azért, hogy elűzze. a kiskutya vagy túlbecsülte a saját erejét, vagy érte egy szerencsétlen harapás, és meghalt... ennyi történt, ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy azzal a kutyával gondok vannak.
mindenki vigyázzon a saját kutyájára, és tartsa a saját portáján!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!